Noi, profesorii de pedagogie, credem cu tarie ca educatia ne intereseaza pe toti, indiferent de profesiile pentru care am optat sau vom opta.
#MeToo, #BlackLivesMatter, #LearningPoverty, #StopChildMarriage, #ThereIsNoPlanetB, #FridaysForFuture sunt probabil sintagme pe care le-am auzit frecvent si pe care vom continua sa le auzim, ele fiind expresia unor realitati educationale, sociale si economice profunde si cu impact psihologic si societal major. Intr-un context in care incertitudinea devine o constanta, educatia pentru toti, libertatea si egalitatea sunt valori necesare pentru a dezvolta societati mai bune si un sens mai puternic al coeziunii sociale.
Acest curs vizeaza analiza unor realitati sociale cu care fiecare dintre noi este mai mult sau mai putin familiarizat, obiectivul general fiind acela de constientizare asupra importantei educatiei in dezvoltarea personala, sociala si economica.
Constructia acestui curs se bazeaza si pe integrarea experientelor studentilor si a contributiilor acestora ca aspecte esentiale.
Opiniile pot fi diferite, insa la fel de valoroase!
Prin urmare, preconditiile asociate participarii la acest modul de formare sunt mai putin traditionale: dispozitie pentru cooperare, flexibilitate, reflectivitate, disponibilitatea de a vorbi si a asculta activ, interesul pentru lectura si invatare academica independenta.
Suportul de curs este structurat astfel incat sa iti faciliteze experientele de invatare. Vom aborda mai multe teme, care au o structura asemanatoare:
1. Durata: Fiecare tema a cursului are alocata o durata estimativa, oferindu-ti o idee despre cat timp ar trebui sa petreci studiind fiecare sectiune. Aceasta este doar o recomandare. Poti sa petreci mai mult timp daca este necesar.
2. Obiectivele temei: La inceputul fiecarei teme, vei gasi obiectivele acesteia, care iti vor oferi o imagine clara asupra intentiilor temei si a rezultatelor pe care ne propunem sa le obtinem.
3. Concepte-cheie: Fiecare tema include o lista de concepte-cheie esentiale pentru intelegerea subiectului.
4. Rezumatul temei: Aceasta sectiune prezinta o privire de ansamblu asupra continutului, ajutandu-te sa intelegi contextul general si importanta subiectului. Fiecare tema este introdusa printr-o poveste, pe care te invitam sa o citesti cu mintea larg deschisa.
5. Activitati: Te incurajam sa participati activ la activitatile de invatare incluse in suportul de curs, cum ar fi exercitii, studii de caz sau discutii, proiecte si provocari, pentru a-ti imbogati experienta de invatare.
6. Recomandari suplimentare: Pentru a aprofunda si imbogati intelegerea temei, fiecare sectiune include recomandari de lectura, filme, muzica, podcasturi si alte resurse relevante. Aceste recomandari sunt alese cu grija pentru a-ti oferi perspective diverse si aprofundate asupra temei. Iti sugeram sa explorezi aceste resurse suplimentare pentru a-ti imbogati cunostintele si a-ti imbunatati experienta de invatare.
Abordeaza fiecare tema urmand aceasta structura, pentru a te asigura ca utilizezi optim materialul oferit. Intelegerea clara a scopului si structurii suportului de curs, impreuna cu resursele suplimentare recomandate iti vor facilita procesul de invatare si te vor ajuta sa atingi obiectivele stabilite.