„Niciun om nu este o insula”, scria poetul si clericul englez John Donne (1573 – 1631). Psihosociologii vorbesc despre trebuinta oamenilor de apartenenta la un grup (familie, comunitate rurala sau urbana, popor s.a.) sau de a fi in relatie cu altii (de prietenie, de rudenie etc.). Fara a pierde din vedere aceste constatari, schitele incluse in aceasta carte se centreaza pe analiza sinelui individual, comparabil cu un diamant care isi dezvaluie fatetele in functie de unghiurile din care este privit. Asemenea fatetelor sinelui, cele 21 de schite din aceasta lucrare alcatuiesc o unitate, dar sunt intr-o anumita masura independente. Pot fi citite selectiv si nu neaparat in succesiune. Pentru a spori cursivitatea lecturii, am renuntat la explicarea unor termeni de stricta specialitate in text, dar pe care i-am inclus in Glosar.
„Spre cunoasterea de sine” este indemnul adresat deopotriva tinerilor si celor mai putin tineri de a se angaja pe un drum care, parcurs cu staruinta, duce la aflarea raspunsului la intrebarea „Cine sunt”. In acest sens, consider de ajutor scalele si chestionarele ce insotesc cele mai multe dintre schite, chiar daca nu au fost etalonate si validate pentru populatia din tara noastra. (Autorul)
SEPTIMIU CHELCEA (n. 13 iunie 1940) este profesor onorific la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala (Universitatea din Bucuresti). A fost distins cu Premiul „P. S. Aurelian” al Academiei R.S.R. (1980). In 2004 a primit Premiul „Opera Omnia pentru intreaga activitate de cercetare stiintifica”, acordat de Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior. Lucrari publicate Experimentul in psihosociologie. Bucuresti, Editura Stiintifica si Enciclopedica, 1982 Lungul drum spre tine insuti. Bucuresti, Editura Militara, 1988 Personalitate si societate in tranzitie. Bucuresti, Editura Stiinta si Tehnica S.A., 1994 Un secol de cercetari psihosociologice. 1997-1997. Iasi, Editura Polirom, 2002 Metodologia cercetarii sociologice. Bucuresti, Editura Economica, 2007 Psihosociologie aplicata. Publicitatea. Iasi, Editura Polirom, 2016 Asa a fost? Asa imi aduc aminte. 1945-2015. Iasi, Editura Universtatii „Al. I. Cuza”, 2017 Elogiu plictiselii. Eseuri psihosociologice. Suceava, Editura Alexandria Publishing House, 2018 Emotiile sociale. Despre rusine, vinovatie, regret si dezamagire. Bucuresti, Editura Tritonic, 2020 Despre om si lume. Studii si reflectii psihosociologice. Suceava, Alexandria Publishing House, 2020 Opinia publica. Persuasiune, propaganda, manipulare. Bucuresti, Editura ISPIRI, 2020