Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 /// Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783

Editura Paideia Istoria sociala a satului romanesc - Henri H. Stahl

-15%
30,00 Lei 25,50 Lei

Editura: Paideia

Autor: Henri H. Stahl

Pagini: 214

Anul publicării: 2015

ISBN: 978-606-748-071-9

Stoc limitat
Limita stoc
Adauga in cos
Cod Produs: 9786067480719 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Autori
  • Cuvant inainte
  • Unde se gaseste
  • Review-uri (0)
In prima parte a lucrarii, Organizarea pe baze cneziale a celor mai vechi sate, Henri H. Stahl prezinta existenta vechilor sate libere, in contextul in care clasa feudala devine latifundiara si  procesul de „rumanire” se afla in plina desfasurare, spre sfarsitul veacului al XVI-lea.

In Contributii la studiul satelor devalmase romanesti arata caracteristicile generale ale acestui tip de organizare. Devalmasia sau stapanirea in comun a unor bunuri, potrivit autorului are multiple forme. Exista, de pilda, o devalmasie familiala in sanul unei singure gospodarii, cuprinzand fie o „familie simpla”, fie o „familie crescuta”, de tip zadrugal. Dar aceasta devalmasie nu trebuie confundata cu „satul devalmas”, caracterizat printr-un complex de gospodarii multiple, dotate cu un organ colectiv de conducere unica.

In Teoria gresita a eroului eponim, fundator de sate indica cum cercetarea directa a satelor devalmase duce la constatarea ca populatia lor nu e constituita dintr-o simpla juxtapunere de familii simple (cum e, de pilda, cazul in orase), toate familiile fiind, dimpotriva, organizate pe mai multe „cete”, stranse intr-o singura obstie.

In Organizarea sociala a taranimi explica modul in care capitalismul occidental  a transformat statul; modul in care a accelerat si a schimbat directia disolutiei satului clacasesc, dand nastere formelor neoiobage; a creat zone intregi de viata complet capitalizate: industria si comertul capitalist, nascut prin uciderea vechii forme de viata economica si sociala a meseriasilor si negutatorilor, organizati in breslele lor, prin distrugerea unei intregi clase, clasa de mijloc, si inlocuirea ei printr-o alta, deseori de origine neromaneasca. Indica, totodata, si faptul ca o suma de alte forme de viata au scapat. In primul rand cele razasesti, care abia mai tarziu au fost izbite de transformarea padurilor in marfa de export. Au scapat formele interne in schimbul cumpararii de marfuri occidentale etc.

In ultima parte, intitulata sugestiv, Satul, Henri H. Stahl prezinta caracteristicile vietii traditionale.
Henri H. Stahl (n. 1901, Bucuresti - d. 9 septembrie 1991), al carui nume apare uneori si in variantele Henry H. Stahl sau H. H. Stahl, a fost un antropolog cultural, etnograf, istoric social, memorialist, sociolog rural roman, reprezentant de frunte al Scolii monografice, autor prestigios in domeniile sociologiei rurale, antropologiei culturale, istoriei sociale, teoriei etnografice si memorialisticii.

Aceasta culegere de studii reuneste pagini de o bogata insemnatate, scrise de Henri H. Stahl,   despre specificul lumii traditionale romanesti.

www.editurauniversitara.ro

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!