Aceasta este cea mai personala carte pe care am scris o pana acum si, pentru a o alcatui, am intreprins o atenta calatorie in lumea sanatatii si a nutritiei. Folosindu-ma de ceea ce cunosc cel mai bine – o multime de retete culinare incredibile –, am speranta ca volumul de fata sa va ajute sa duceti o viata cat mai sanatoasa, fericita si implinita. Mancarea este facuta pentru a fi savurata, impartita cu altii, pentru a fi un motiv de sarbatoare, iar preparatele culinare sanatoase si hranitoare trebuie sa fie atragator colorate, delicioase si amuzante. In plus, pentru ca am studiat intens tot ce tine de domeniul nutritiei, va asigur ca nu puteti gresi, indiferent ce ati alege de aici. Este de ajuns sa culegeti doar cateva idei din acest volum – ele va vor schimba felul in care va raportati la mancare, inarmandu-va cu informatiile de care aveti nevoie pentru a avea succes in domeniul culinar.
Cu drag, Jamie
Jamie Oliver este un fenomen global in domeniul culinar si al campaniilor pe aceasta tema. In peste saptesprezece ani de cariera in televiziune si in domeniul editorial, Jamie a convins milioane de oameni sa indrageasca gatitul si sa aleaga mancare proaspata, sanatoasa, delicioasa. Organizatia sa caritabila, Jamie Oliver Food Foundation, si evenimentul anual Food Revolution Day isi doresc sa imbunatateasca viata oamenilor de pretutindeni printr-o educatie aprofundata in privinta alimentatiei.
Jamie a inceput sa gateasca in pubul parintilor sai, Cricketers, din Clavering, in Essex, pe cand avea opt ani. Dupa absolvirea scolii, si-a inceput cariera de maestru bucatar, ajungand la River Café, unde a fost remarcat de o companie de productie TV – astfel s-a nascut seria Bucatarul se dezbraca... de secrete.
In 2001, Jamie a parasit televiziunea pentru a-si deschide restaurantul Fifteen, la Londra, unde formeaza tineri defavorizati in meserii din industria cateringului. Cativa ani mai tarziu, a condus miscarea ce promova schimbarea calitatii meniurilor in cantinele scolare din Marea Britanie, revolutionand astfel sistemul alimentar din invatamant. Fundatia lui coordoneaza restaurantul Fifteen si programul de ucenici din Londra, plus restaurantele de acelasi tip din Cornwall si Amsterdam, implicandu-se activ in dezvoltarea abilitatilor tinerilor in arta gatitului prin centrele Ministry of Food, deschise de Jamie in Marea Britanie si Australia.
A creat, de asemenea, cursul gimnazial „Abilitati pentru gatit acasa“, al Consiliului pentru Educatie in Afaceri si Tehnologie, ca si proiectul „Gradina din bucatarie“, un program dedicat claselor primare, care transforma in realitate magia cultivarii si prepararii hranei. Fundatia sa activeaza si in SUA, unde lupta pentru o educatie alimentara mai buna in scoli, in companii, in comunitati, folosind parteneriate locale, pentru ca de programele ei sa beneficieze cat mai multe persoane.
Informatii conformitate produs
Fenomen global al gatitului si al campaniilor culinare, Jamie Oliver a inspirat milioane de oameni sa prepare hrana proaspata si delicioasa, de la zero.
Jamie Oliver este un fenomen global in ceea ce priveste gatitul si campaniile din domeniul culinar. De-a lungul unei cariere de 24 de ani ca prezentator de televiziune si autor de carti de bucate, a vandut peste 48 de milioane de exemplare in lumea intreaga si a atins o audienta globala estimata la 67 de milioane de telespectatori in 182 de teritorii. Rezultatul? Jamie a inspirat milioane de oameni sa se simta bine preparand hrana proaspata si delicioasa, de la zero.
Prin organizatia sa, Jamie si-a stabilit un obiectiv ambitios: sa injumatateasca nivelul obezitatii infantile din Regatul Unit al Marii Britanii pana in 2030, imbunatatind totodata sanatatea si starea de bine a tuturor, prin intermediul hranei. Credinta lui ca businessul poate constitui o forta a binelui care sa atraga schimbari pozitive in societate s-a concretizat in dobandirea certificarii B-Corp de catre Jamie Oliver Group in iulie 2020.
Cu 26 de carti de bucate devenite bestselleruri la activ, Jamie este cel mai bine vandut autor de non-fictiune din istoria Regatului Unit. In topul national al celor mai bine vandute 20 de carti din ultimul deceniu (2010–2020), Jamie figureaza cu trei carti de bucate: pe locul 4, 30 Minute Meals (Gateste in 30 de minute cu Jamie, Curtea Veche Publishing, 2012), pe locul 16, 5 Ingredients (5 ingrediente, Curtea Veche Publishing, 2017) si pe locul 17, 15 Minute Meals (Gateste in 15 minute cu Jamie, Curtea Veche Publishing, 2013). In 2022, Jamie si-a lansat in Marea Britanie cartea ONE: Simple One-Pan Wonders, iar in 2023, Curtea Veche Publishing iese in intampinarea fanilor romani cu traducerea acestui volum.
Pe langa activitatea editoriala si de televiziune, Jamie tine legatura cu publicul prin intermediul multiplelor platforme digitale, aparand in materiale create in exclusivitate pentru website-ul jamieoliver.com, canalele de YouTube Jamie Oliver si pentru o varietate de retele de socializare. JUM, aplicatie intitulata dupa numele sau de alint din copilarie, s-a lansat in Regatul Unit in ianuarie 2022.
Portofoliul lui Jamie Oliver cuprinde 60 de restaurante de succes in 22 de tari din intreaga lume, iar gama sa de produse culinare si de bucatarie este in continua crestere, avand practic de toate, de la ustensile de bucatarie pana la produse comestibile, inclusiv ierburi & condimente, paste, sosuri si multe altele.
***
Jamie a inceput sa gateasca la The Cricketers, pubul parintilor sai din Clavering, Essex, cand avea opt ani. La 16 ani a renuntat la scoala ca sa inceapa o cariera de bucatar care l-a purtat pana la River Café, unde – povestea e deja celebra – a fost remarcat de o companie de televiziune. Asa a luat nastere conceptul Naked Chef.
In 2001, Jamie a parasit Naked Chef ca sa isi deschida primul restaurant Fifteen, la Londra, lucru care a marcat inceputul unei calatorii de 15 ani dedicate pregatirii tinerilor fara loc de munca pentru meserii din industria cateringului. Cativa ani mai tarziu a avut initiativa imbunatatirii meselor oferite in scolile din Regatul Unit, rezultatul fiind o uriasa – si durabila – schimbare in intregul sistem alimentar din scoli. De atunci incoace, campaniile nationale si internationale ale lui Jamie revolutioneaza modul in care oamenii isi hranesc familiile si pe ei insisi, impulsionand atat guvernele, cat si industria sa sprijine implementarea unor schimbari pozitive in educatia alimentara si in sanatatea publica. Toate activitatile sale comerciale se straduiesc sa promoveze si sa defineasca noi standarde de excelenta.
In prezent, Jamie locuieste in Essex impreuna cu sotia sa, Jools, si cu trei dintre cei cinci copii ai lor.
Cartea cuprinde numeroase retete echilibrate, bogate, care va vor domoli foamea si va vor incanta papilele gustative.