Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Publica Cea mai delicioasa otrava. Povestea toxinelor naturii, de la condimente la vicii - Noah Whiteman

-5% nou
65,00 Lei 61,75 Lei

Editura: Publica

Autor: Noah Whiteman

Pagini: 384

Anul publicării: 2024

ISBN: 978-606-722-596-9

In stoc
Limita stoc
Adauga in cos
Cod Produs: 9786067225969 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Autori
  • Review-uri (0)
Un secret letal se ascunde in rafturile de condimente, in dulapurile de medicamente si in gradini. In interiorul unui bob de cafea, al unui fulg de ardei iute, al unei capsule de mac, al unui spor de mucegai, al unei frunze de degetarita, al unei ciuperci magice, al unui mugure de marijuana sau al unei seminte de mar gasim o multime de substante chimice ciudate. Le folosim ca sa ne incepem ziua (cofeina), sa ne stimulam limbile (capsaicina), sa ne recuperam in urma operatiilor (opioidele), sa ne vindecam infectiile (penicilina), sa ne oblojim inimile (digoxina), sa ne influentam mintile (psilocibina), sa ne calmam nervii (CBD) si chiar sa ne ucidem dusmanii (cianura). Dar de ce produc plantele si fungii astfel de substante? Si cum am ajuns noi sa le folosim si sa abuzam de unele dintre ele?

Pornind de la descoperiri de ultima ora din domeniile evolutiei, chimiei si neurostiintelor, Cea mai delicioasa otrava dezvaluie:

>>   originile toxinelor produse de plante, ciuperci, microbi si chiar unele animale;
>>   mecanismele dezvoltate de animale pentru a le depasi;
>>   cum si-a facut loc cursa de inarmare coevolutionara in experienta umana.

Acest razboi chimic permanent nu doar ca a declansat diversificarea vietii pe Pamant, ci este strans legat si de propriile succese si esecuri. Nu va veti mai uita niciodata la fel la o planta, o ciuperca, un fruct, o leguma sau chiar la ultimii 500 de ani de istorie umana.

Mi-ar fi placut sa calatoresc prin lume cu Noah Whiteman si sa ma bucur de cunostintele sale profunde si eclectice cu privire la miile de compusi pe care si i-au format plantele pentru a se apara impotriva pradatorilor. Din fericire, a scris Cea mai delicioasa otrava. Acest ghid exuberant, pertinent si uluitor va schimba ceea ce credeati despre plante si va transforma modul in care oamenii le folosesc si fac abuz de toxinele lor pentru a-si aroma mancarurile, pentru a-si trata bolile, pentru a-si schimba starea de spirit si multe altele. — Daniel E. Lieberman, autorul cartii Istoria corpului uman

De milenii intregi, oamenii profita de varietatea uriasa de toxine vindecatoare, imbatatoare, delicioase sau stimulatoare produse de razboiul biologic de care e plina lumea naturala. Whiteman ofera o prezentare generala grozava a diversitatii si a ubicuitatii acestor substante, oferindu-ne o perspectiva inspirationala si interesanta asupra bogatiei naturii si a modurilor inteligente in care oamenii – si multe alte specii – au invatat s-o exploateze. — Edward Slingerland, autorul cartii Drunk

In aceasta carte fascinanta si bine documentata, Noah Whiteman dezvaluie cu multa pricepere evolutia toxinelor care au patruns in viata noastra de zi cu zi. — Jennifer Doudna, laureata a Premiului Nobel pentru Chimie

Prin povesti captivante, Noah Whiteman da viata istoriei toxinelor naturii, explorand placerile, bucuriile si agoniile care au modelat evolutia umana, intretaiata cu evolutia acestor organisme vitale, dar adeseori trecute cu vederea. — Beth Shapiro, autoarea cartii How to Clone a Mammoth
Dr. Noah Whiteman este biolog evolutionist la Universitatea din California, Berkeley, unde preda biologie integrativa si biologie moleculara si celulara. Este recunoscut pentru cursurile si activitatile sale academice, primind Distinctia Profesorala a Universitatii Harvard si fiind ales in Societatea Entomologica Regala, in Academia de Stiinte din California si in consiliul director al Societatii Americane de Genetica. In 2020, Whiteman a primit o bursa Guggenheim pentru a scrie Cea mai delicioasa otrava, prima sa carte.

A crescut in nord-estul Minnesotei, mai intai in Duluth, apoi la marginea vastei salbaticii a mlastinii Sax-Zim, o relicva a ultimei ere glaciare. Botanist, entomolog, ornitolog, evolutionist si genetician, si-a inceput cariera stiintifica in insulele Galápagos, unde a studiat evolutia pasarilor si a parazitilor acestora. In laboratorul sau de cercetare de la Berkeley studiaza acum adaptarile care determina interactiunile plante-animale.

Cercetarile inovatoare ale lui Whiteman au fost publicate intens in literatura stiintifica si prezentate la NPR, PBS, in The New York Times, Der Spiegel, Scientific American, Popular Science si The Scientist. Din 2015, Whiteman a fost recunoscut ca Investigator Exceptional de Institutul National de Sanatate. Isi doreste sa creeze un model de cercetare stiintifica mai divers, mai echitabil si mai just. Traieste in Oakland, California, impreuna cu sotul lui.

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!