Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Universitara Misiunea bisericii in contextul psihosocial al familiei crestine de astazi

28,00 Lei

ISBN: 978-606-28-1362-8

DOI: https://doi.org/10.5682/9786062813628

Anul publicării: 2021

Editia: I

Pagini: 212

Editura: Editura Universitara

Autor: Ciprian Vasile Rus

Stoc epuizat
Cod Produs: 9786062813628 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Cuprins
  • Cuvant inainte
  • Unde se gaseste
  • Review-uri (0)
Lucrarea Misiunea Bisericii in contextul psihosocial al familiei crestine de astazi, elaborata de Parintele Ciprian – Vasile Rus, constituie teza de doctorat in teologie, sustinuta de autor la Facultatea de Teologie Ortodoxa, Universitatea ,,Babes‑Bolyai” din Cluj‑Napoca, in anul 2019. Asa cum arata titlul, ea este dedicata misiunii Bisericii referitoare la familia crestina de astazi. Tema abordata astfel este de o importanta si actualitate exceptionala, dar si foarte complexa. Caci familia este mediul natural oranduit de Dumnezeu in care se nasc, cresc si se maturizeaza persoanele umane. De aceea educatia si instructia crestina in cadrul familiei sunt decisive pentru copii si tineri.
Lucrarea este structurata in cinci capitole, fiecare capitol cuprinzand mai multe subcapitole, adecvate continutului si obiectivelor de cercetare asumate.
In primul capitol, intitulat: Coordonatele teologice ale misiunii crestine ortodoxe, sunt prezentate mai intai, in expunere proprie, temeiurile teologice ale misiunii crestine asa cum au fost aprofundate acestea in literatura teologica de specialitate in a doua jumatate a secolului al XX‑lea si inceputul secolului al XXI‑lea. In continuare, sunt abordate coordonatele esentiale pe care se intemeiaza misiunea Bisericii fata de familia crestina: Taina omului si implinirea lui in Iisus Hristos; Iisus Hristos, Apostolul trimis pentru mantuirea si viata lumii; Misiunea crestina si Taina Bisericii; Marea porunca misionara si misiunea si slujirea apostolilor; Biserica apostolica misionara si aspectele misiunii: evanghelizare, marturie, diaconie si pastoratie. Toate acestea sunt prezentate pentru a evidentia coordonatele si aspectele misiunii Bisericii care trebuie sa se desfasoare in contextul societatii contemporane marcata de ceea ce urmeaza sa fie expus in continuare.
In capitolul al doilea, Biserica si misiune intr‑o lume secularizata, sunt prezentate apoi caracteristicile lumii secularizate contemporane, marcata de: individualism, rationalism, ideologii ateiste, panteism precrestin, precum si societatea informationala, globalizarea si autonomia societatii contemporane ca provocari la adresa misiunii Bisericii. In aceasta situatie este accentuata actualitatea mandatului misionar post – pascal, este evidentiata calitatea Bisericii de comunitate marturisitoare si este aratata necesitatea dialogului Bisericii cu stiinta, cultura si societatea.
In capitolul al treilea, Contextul psihosocial contemporan al misiunii Bisericii: pericole si provocari, sunt expuse, mai intai, dinamica misionara, organizarea parohiei, orientarea ei eclesiologica si filantropia ca activitate sociala a misiunii Bisericii, apoi sunt abordate probleme bioetice si morale controversate. Capitolul se incheie cu accentuarea misiunii Bisericii in societatea romaneasca contemporana.
Capitolul al patrulea, Religia, sentimentul religios si valorile morale ale crestinului, trece la analiza religiozitatii, la importanta religiei si a valorilor morale pe care aceasta le promoveaza in viata credinciosilor crestini din Romania. Aceasta problematica este analizata in urmatoarele subcapitole: Religia si sentimentul religios; credinta ca dimensiune afectiva a religiozitatii: rolul valorilor morale in religie; poruncile religioase in traditie si actualitate. In finalul capitolului este accentuata misiunea teologica, educationala si culturala a Bisericii.
Capitolul Aspecte psihosociale ale familiei in contextul actual constituie partea centrala si actuala a lucrarii, atat sub raport doctrinar‑teologic, cat si sub raport social. Aici sunt abordate urmatoarele teme: situatia actuala a familiei; elemente de antropogonie si antropologie ortodoxa; casatoria si importanta ei in perioada Vechiului Testament; statutul femeii si indatoririle sotilor in aceasta perioada; familia si importanta ei in perioada Noului Testament; rolurile si functiile familiei; functia biologica a familiei; functia de solidaritate a familiei; functia pedagogica, educativa si morala a familiei; perpetuarea neamului omenesc sau functia biologica; ajutorul reciproc sau solidaritatea familiei; rolul formativ: familia, prima institutie educationala; familia crestina intre traditie si modernitate: consideratii teologice, psihologice si sociologice; relatia dintre misiunea Bisercii si familia crestina.
Lucrarea este consacrata unei teme de interes major pentru misiologie si pentru viata crestina. Parintele Ciprian Rus ofera o lucrare cu aplicabilitate imediata pentru cunoasterea contextului psihosocial in care traiesc familiile crestine de astazi. In acest sens ea este foarte folositoare pentru teologi, studenti si preoti si pentru toti cei angajati intr‑un fel sau altul in misiunea Bisericii, dar si in consolidarea constiintei eclesiale si misionare.

 
  • Misiunea bisericii in contextul psihosocial al familiei crestine de astazi

    Descarca
CIPRIAN VASILE RUS 

Cuvant inainte / 7

Prefata / 11

Introducere / 16

CAPITOLUL I. CΟΟRDΟNАTELE TEΟLΟGICE АLE MISIUNII CRESTINE ΟRTΟDΟXE / 23
I.1. Taina omului si implinirea lui in Hristos / 25
I.2.  Pοruncа Mаrii Trimiteri. Misiuneа si slujireа аpοstοlilοr / 32
I.3. Biserica Apostolica misionara / 33
I.4. Aspectele misiunii: evanghelizare, marturie, diaconie, pastoratie / 38

CAPITOLUL II. BISERICA SI MISIUNE INTR‑O LUME SECULARIZATA / 47
II.1. Secularizarea lumii contemporane: individualism, rationalism, ideologii ateiste, panteism precrestin, societate informationala / 47
II.2. Globalizarea si autonomia societatii contemporane ‑ provocari la adresa misiunii Bisericii / 65
II.3. Actualitatea mandatului misionar post‑pascal / 75
II.4. Biserica comunitate marturisitoare. Dialogul ei cu stiinta, cultura, societatea / 81

CAPITOLUL III. CONTEXTUL PSIHOSOCIAL CONTEMPORAN AL MISIUNII BISERICII. PERICOLE SI PROVOCARI / 90
III.1. Dinamica misionara, organizarea parohiei si orientarea ei eclesiologica / 90
III.2. Filantropia ‑ latura sociala a misiunii Bisericii / 100
III.3. Probleme bioetice si morale controversate / 109
III.4. Misiunea Bisericii in societatea romaneasca contemporana / 119

CAPITOLUL IV. RELIGIA, SENTIMENTUL RELIGIOS SI VALORILE MORALE ALE CRESTINULUI / 125
IV.1. Religia si sentimentul religios / 125
IV.2. Dimensiunea afectiva a religiozitatii (credinta) / 134
IV.3. Valorile morale in religie / 138
IV.4. Poruncile religioase ‑ traditie si actualitate / 142

CAPITOLUL V. ASPECTE PSIHOSOCIALE ALE FAMILIEI IN CONTEXTUL ACTUAL / 147
V.1 Situatia actuala a familiei: consideratii generale / 147
V.2. Elemente de antropogonie si antropologie ortodoxa / 150
V.3. Casatoria si importanta ei in perioada Vechiului Testament / 153
V.4. Statutul femeii si indatoririle sotilor / 156
V.5. Familia si importanta ei in perioada Noului Testament / 159
V.6. Rolurile si functiile familiei     / 165

Concluzii / 177

Bibliografie / 179

Lucrarea Misiunea Bisericii in contextul psihosocial al familiei crestine de astazi, elaborata de Parintele Ciprian – Vasile Rus, constituie teza de doctorat in teologie, sustinuta de autor la Facultatea de Teologie Ortodoxa, Universitatea ,,Babes‑Bolyai” din Cluj‑Napoca, in anul 2019. Asa cum arata titlul, ea este dedicata misiunii Bisericii referitoare la familia crestina de astazi. Tema abordata astfel este de o importanta si actualitate exceptionala, dar si foarte complexa. Caci familia este mediul natural oranduit de Dumnezeu in care se nasc, cresc si se maturizeaza persoanele umane. De aceea educatia si instructia crestina in cadrul familiei sunt decisive pentru copii si tineri.
Conform planului lui Dumnezeu, casatoria unui barbat cu o femeie este fundamentul comuniunii mai largi care este familia, pentru ca institutia insasi a casatoriei si iubirea conjugala sunt ordonate spre procrearea si educatia copiilor in care casatoria isi gaseste incununarea. Astfel sotii aduc la viata copiii, reflectarea vie a iubirii lor, semn permanent al unitatii lor de tata si mama. Devenind parinti, sotii primesc de la Dumnezeu darul unei noi responsabilitati. Iubirea lor parinteasca este chemata sa devina pentru copiii lor semnul vizibil al iubirii de oameni a lui Dumnezeu, de la care vine orice paternitate in cer si pe pamant (cf. Efeseni 3, 15). In sanul familiei se nasc astfel un ansamblu de relatii interpersonale – raport intre soti, intre parinti si copii: paternitate‑maternitate, filiatie, fraternitate – prin care fiecare persoana umana, membra a familiei este introdusa in «familia umana» si in «familia lui Dumnezeu» care este Biserica.
Si deoarece omul nu‑si are adevarul in el insusi, ci in comuniunea cu Dumnezeu, numai o familie autentic crestina poate asigura mediul psihosocial favorabil pentru nasterea, cresterea, educatia si implinirea copiilor, pana cand ei insisi vor intemeia o familie si vor deveni, la randul lor, si ei parinti.
Familia crestina are astfel si un rol misionar deosebit. Biserica se extinde in timp si in spatiu prin familia crestina. Inca de la inceputul ei, Biserica crestina s‑a constituit dupa modelul familiei, ca o comunitate de iubire crestina. Familia crestina este, de aceea, si mediul cel mai propice pentru transmiterea credintei si a vietii crestine. Indrumarea duhovniceasca si exemplul direct sau indirect al parintilor sunt de o importanta cruciala. S‑ar putea spune ca parintii crestini sunt cei mai de seama mijlocitori intre Biserica si lume. Caci prin ei se face imbisericirea copiilor si tinerilor si, tot prin ei, copiii sunt trimisi in lume ca ucenici ai lui Hristos. Este o prelungire prin ei a Bisericii in lume si o aducere a lumii in Biserica. De aceea, familia crestina are misiunea de a deveni ceea ce este ea in planul lui Dumnezeu, adica o comuniune profunda de iubire, intr‑o tensiune care‑si va gasi implinirea definitiva in Imparatia Lui. Familia crestina are misiunea de a pastra, de a revela si de a comunica credinta si iubirea ca reflectare vie si participare reala la iubirea lui Dumnezeu pentru omenire. Toate indatoririle familiei crestine si ale membrilor acesteia sunt o realizare concreta si in detaliu a acestei misiuni fundamentale.
Fenomenele negative care destrama casatoria si familia sunt rezultatul unei conceptii gresite despre libertate si implinirea omului, acestea fiind intelese nu ca realizare si implinire a omului in iubire si comuniune si ca implinire a planului lui Dumnezeu cu privire la casatorie si familie, ci ca putere autonoma de autoafirmare egoista si, deci, pacatoasa.
In contrast flagrant cu idealurile familiei crestine, asa cum le‑am conturat anterior, in societatea postmoderna secularizta si considerata autonoma, familia crestina se confrunta cu provocari multiple care o ameninta chiar cu disolutia.
 In acest context, perspectiva misionara a Bisericii in secolul al XXI‑lea, cu privire la familie, trebuie sa tina cont, mai mult ca niciodata, de noile conditii economice, politice si psihosociale in care marea familie umana traieste. Caci familia, ca institutie fundamentala a societatii umane si a Bisericii, este supusa, in multe cazuri, unui proces de reconstruire, initiat de liberalizarea vietii de familie, simplificarea procedurilor de divort, legalizarea majoratului la 18 ani si a avortului.
Procesul este astazi inca in desfasurare, familia definind astazi forme de menaj alternative, structuri inedite de rol, acceptand disparitia aproape totala a ierarhiei, a autoritatii asociate ierarhiei si a datoriilor derivate din morala familiala crestina. Se poate spune ca familia este abordata astazi mai curand ca un proces, decat ca o institutie. In asemenea context, lamuririle asupra fenomenelor asociate acestei redefiniri sunt neaparat necesare. De aici si interesul mare, deopotriva public si stiintific asupra tematicii familiei.
Lucrarea este structurata in cinci capitole, fiecare capitol cuprinzand mai multe subcapitole, adecvate continutului si obiectivelor de cercetare asumate.
In primul capitol, intitulat: Coordonatele teologice ale misiunii crestine ortodoxe, sunt prezentate mai intai, in expunere proprie, temeiurile teologice ale misiunii crestine asa cum au fost aprofundate acestea in literatura teologica de specialitate in a doua jumatate a secolului al XX‑lea si inceputul secolului al XXI‑lea. In continuare, sunt abordate coordonatele esentiale pe care se intemeiaza misiunea Bisericii fata de familia crestina: Taina omului si implinirea lui in Iisus Hristos; Iisus Hristos, Apostolul trimis pentru mantuirea si viata lumii; Misiunea crestina si Taina Bisericii; Marea porunca misionara si misiunea si slujirea apostolilor; Biserica apostolica misionara si aspectele misiunii: evanghelizare, marturie, diaconie si pastoratie. Toate acestea sunt prezentate pentru a evidentia coordonatele si aspectele misiunii Bisericii care trebuie sa se desfasoare in contextul societatii contemporane marcata de ceea ce urmeaza sa fie expus in continuare.
In capitolul al doilea, Biserica si misiune intr‑o lume secularizata, sunt prezentate apoi caracteristicile lumii secularizate contemporane, marcata de: individualism, rationalism, ideologii ateiste, panteism precrestin, precum si societatea informationala, globalizarea si autonomia societatii contemporane ca provocari la adresa misiunii Bisericii. In aceasta situatie este accentuata actualitatea mandatului misionar post – pascal, este evidentiata calitatea Bisericii de comunitate marturisitoare si este aratata necesitatea dialogului Bisericii cu stiinta, cultura si societatea.
In capitolul al treilea, Contextul psihosocial contemporan al misiunii Bisericii: pericole si provocari, sunt expuse, mai intai, dinamica misionara, organizarea parohiei, orientarea ei eclesiologica si filantropia ca activitate sociala a misiunii Bisericii, apoi sunt abordate probleme bioetice si morale controversate. Capitolul se incheie cu accentuarea misiunii Bisericii in societatea romaneasca contemporana.
Capitolul al patrulea, Religia, sentimentul religios si valorile morale ale crestinului, trece la analiza religiozitatii, la importanta religiei si a valorilor morale pe care aceasta le promoveaza in viata credinciosilor crestini din Romania. Aceasta problematica este analizata in urmatoarele subcapitole: Religia si sentimentul religios; credinta ca dimensiune afectiva a religiozitatii: rolul valorilor morale in religie; poruncile religioase in traditie si actualitate. In finalul capitolului este accentuata misiunea teologica, educationala si culturala a Bisericii.
Capitolul Aspecte psihosociale ale familiei in contextul actual constituie partea centrala si actuala a lucrarii, atat sub raport doctrinar‑teologic, cat si sub raport social. Aici sunt abordate urmatoarele teme: situatia actuala a familiei; elemente de antropogonie si antropologie ortodoxa; casatoria si importanta ei in perioada Vechiului Testament; statutul femeii si indatoririle sotilor in aceasta perioada; familia si importanta ei in perioada Noului Testament; rolurile si functiile familiei; functia biologica a familiei; functia de solidaritate a familiei; functia pedagogica, educativa si morala a familiei; perpetuarea neamului omenesc sau functia biologica; ajutorul reciproc sau solidaritatea familiei; rolul formativ: familia, prima institutie educationala; familia crestina intre traditie si modernitate: consideratii teologice, psihologice si sociologice; relatia dintre misiunea Bisercii si familia crestina.
Lucrarea este consacrata unei teme de interes major pentru misiologie si pentru viata crestina. Parintele Ciprian Rus ofera o lucrare cu aplicabilitate imediata pentru cunoasterea contextului psihosocial in care traiesc familiile crestine de astazi. In acest sens ea este foarte folositoare pentru teologi, studenti si preoti si pentru toti cei angajati intr‑un fel sau altul in misiunea Bisericii, dar si in consolidarea constiintei eclesiale si misionare.
Datele si informatiile utilizate in elaborarea lucrarii, ca si concluziile formulate pot fi folosite de catre studenti, preoti si specialisti in domeniu, lucrarea putand servi ca punct de plecare pentru investigatii ulterioare asupra unei teme atat de importante si actuale: cunoasterea exigentelor misionare care se impun misiunii Bisericii cu privire la familia crestina, in contextul psihosocial al societatii contemporane postmoderne, secularizata si globalizata. Din toate aceste motive o recomand pentru publicare.

 Pr. prof. univ. dr. Valer BEL 
 Facultatea de Teologie Ortodoxa,
 Universitatea Babes Bolyai Cluj Napoca

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!