Volumul ofera o prezentare succinta a ideii critice si a structurii si functiei innoitoare a monumentalei Critici a ratiunii pure, definirea valorii si autonomiei ratiunii umane in procesul intelegerii unitatii si diferentierilor domeniilor fundamentale ale culturii. Filosofia, religia si stiinta – constituie o sustinuta pledoarie pentru ratiune si echilibru prin rationalitate, increderea lui Kant in puterea de armonizare a gandirii libere si in valoarea omului luand forme de expresie inegalabile ca adancime si frumusete ideatica.
„La inceput a fost Kant (subl. n.). De fapt, intr-un anumit fel totul a inceput cu Kant. Totul, vrem sa spunem marea – si poate ultima mutatie a timpurilor moderne. Kant vine de departe si priveste departe, chiar mai departe decat noi o credem de obicei”.
Henri Birault
Immanuel Kant a fost un filosof german, unul din cei mai mari ganditori din perioada iluminismului in Germania.
Kant este socotit unul din cei mai mari filozofi din istoria culturii apusene. Prin fundamentarea idealismului critic, a exercitat o enorma influenta asupra dezvoltarii filozofiei in timpurile moderne. In special Fichte, Schelling si Hegel si-au dezvoltat sistemele filozofice pornind de la mostenirea lui Kant. Cei mai multi scriitori si artisti din vremea lui au fost influentati de ideile sale in domeniul esteticii, operele lui Goethe, Schiller sau Kleist neputand fi intelese fara referinta la conceptiile filozofice ale lui Kant.
Volumul prezinta ideea critica, expusa de marele ganditor ca „paradigma a unei inscrieri hotarate pe fagasul modernitatii si al modernizarii”; si, in egala masura, infatiseaza o perioada revolutionara in istoria gandirii filosofice, cand Ratiunea se afla la temelia culturii europeane.