Lucrarea se leaga de volumul editat in aceeasi formula pe tema educatiei, Educatia diferentiata la Aristotel si in dezbaterea contemporana (Editura Paideia, 2022), si cuprinde studii si texte aferente menite sa ilustreze drumul spre ideea de metoda si felul in care acesta devine un referential filosofic esential pentru dezvoltarile teoretice in stiinte. Cele patru cercetari din volumul de fata privesc: formarea ideii de metoda la Parmenide si urmarile ei in filosofia clasica prin Platon si Aristotel (Ion Bansoiu); refacerea ideii cu sensul de indrumare si indreptare a mintii, mai ales in epoca moderna (Gheorghe Vladutescu); sensul indrumator pe care il ia „necesitatea normativista” in logica si dinspre logica si ireductibilitatea ei la cea metafizica (Mircea Dumitru); inceputurile grecesti ale metodei in etica (Vasile Morar). Ele pot fi notate ca patru contributii interesante, noi si valoroase la intelegerea metodei si a metodologiilor prin racordarea lor la „ideea de metoda”.
Tematica plina de dificultati este tratata de profesori ai Universitatii din Bucuresti, deosebit de avizati, asa cum urmeaza:
Metoda pentru indreptarea si indrumarea mintii, prof.univ.dr. Gheorghe Vladutescu, membru al Academiei Romane;
Despre normativitatea logicii. Logica in calitate de Organon si Canon, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, membru al Academiei Romane;
Metoda in etica: inceputuri, prof. univ. dr. Vasile Morar;
Gandirea ideii de metoda la vechii greci, prof. univ. dr. Ion Bansoiu, Universitatea din Bucuresti.
Volumul reprezinta o lucrare de mari dimensiuni, care cuprinde si textele de referinta analizate. Autorii folosesc traduceri atat din limbile clasice, cat si din textele de referinta din limbile moderne.
Informatii conformitate produs
Acad. Gheorghe Vladutescu (n. 1937) este doctor in filosofie al Universitatii din Bucuresti din anul 1971, cu o teza despre inductia aristotelica. De-a lungul carierei, a publicat peste 20 de volume pe teme de filosofie antica (ontologie, metafizica, etica), filosofia culturii, istoria ideilor filosofice, precum si filosofie romaneasca. In prezent, preda un curs masteral de istoria filosofiei grecesti si romane. Prof. univ. dr. Gheorghe Vladutescu este Profesor Emerit, conducator de doctorat la Facultatea de Filosofie si membru al Academiei Romane.
Prof. univ. dr. Mircea Dumitru (n. 1960) este un filosof roman, profesor de logica la Facultatea de Filosofie si rector (2011‒2019) al Universitatii din Bucuresti. Este membru corespondent al Academiei Romane (din 2014). In perioada iulie 2016–ianuarie 2017 a fost Ministru al educatiei.
Prof. univ. dr. Vasile Morar (n.1946) este profesor la Universitatea din Bucuresti, unde preda etica, estetica, violenta in istorie (Holocaust si terorism), etica in afaceri si politica. A dezvoltat in cartile sale conceptul de morala elementara, concept introdus in literatura etica de coordonatorul tezei sale de doctorat, profesorul Niculae Bellu.
Prof. univ. dr. Ion Bansoiu (n. 1950) si-a sustinut doctoratul in filosofie in cadrul Universitatii din Bucuresti in anul 1987 cu o teza de filosofie antica greaca. De-a lungul carierei, interesele sale de cercetare si predare s-au concentrat in domeniile: filosofia culturii, antropologie, cercetare interdisciplinara a culturilor traditionale, originile filosofiei europene. A publicat monografii despre Parmenide, Heraclit, sofisti, Aristotel etc, precum si numeroase articole in reviste de specialitate, preponderent pe teme de filosofie antica greaca. Prof. univ. dr. Ion Bansoiu este fondator si director al Editurii Paideia.