Un „eveniment” poate sa influenteze sau chiar sa determine alt „eveniment”, dar, ca atare, nu va participa la alta reconstructie. Pentru aceasta este necesara o hermeneutica menita sa converteasca faptul in argument, ceea ce nu este posibil decat prin „scufundarea” de care vorbeau Socrate si Platon.
O istorie a instituirilor filosofice, istoria greaca este, de aceea, si a limbajului, poate chiar, mai cu seama. Peste „stratul” grec, ce-i drept, aveau sa se aseze altele; dar acela ramane de intemeiere si mereu „personant” transmite fara intrerupere mesaje. De aceea, intr-un fel, un „dictionar” este si o cautare a stratului prim, o reintoarcere la el...
Prof. univ. dr. Gheorghe Vladutescu (n. 1937) este doctor in filosofie al Universitatii din Bucuresti din anul 1971, cu o teza despre inductia aristotelica. De-a lungul carierei, a publicat peste 20 de volume pe teme de filosofie antica (ontologie, metafizica, etica), filosofia culturii, istoria ideilor filosofice, precum si filosofie romaneasca. In prezent, tine un curs masteral de istoria filosofiei grecesti si romane. Prof. univ. dr. Gheorghe Vladutescu este Profesor Emerit, conducator de doctorat la Facultatea de Filosofie si membru al Academiei Romane.
Aceasta enciclopedie a filosofiei grecesti, ia seama, cu deosebire, la acei termeni care, pusi in semnificatie de antici, aveau sa constituie „fondul de baza” al limbajului filosofic european. Este o realizare deosebita, unica pana acum, ce va fi apreciata de catre iubitorii de filosofie.