Criza umanitatii europene si filosofia a fost elaborata in contextul orientarii lui Husserl spre problematica social-umana; preocupat indeosebi de tema cunoasterii, precum si de intelegerea „crizei stiintelor europene” si a „umanitatii europene”.
Lucrarea poate fi considerata o propedeutica in sistemul de gandire al filosofului E. Husserl, in problematica fenomenologiei si a conceptelor fundamentale ale acestui curent filosofic. Contine texte repezentative, scrise de Husserl: Criza umanitatii europene si filosofia; Fenomenologie si Postfata la Idei pentru fenomenologie pura si filosofie fenomenologica.
Potrivit filosofului „Criza existentei umane europene are numai doua cai de iesire: sau declinul Europei in instrainare fata de propriul sau sens rational de viata, caderea in dusmanie fata de spirit si in barbarie, sau renasterea Europei din spiritul filosofiei printr-un eroism al ratiunii, care va depasi definitiv rationalismul. Pericolul cel mare care ameninta Europa il constituie oboseala. Sa luptam impotriva acestui pericol al pericolelor ca «buni europeni», animati de curajul pe care nici chiar o lupta fara de sfarsit nu-l sperie”.
„Volumul de fata propune cititorului una dintre scrierile de baza ale intemeietorului fenomenologiei, anume Criza umanitatii europene si filosofia, elaborata in contextul orientarii lui Husserl spre problematica social-umana, preocupat indeosebi de tema semnificatiei umane a stiintei si a cunoasterii, precum si de intelegerea „crizei stiintelor europene” si a „umanitatii europene” insasi”. (Alexandru Boboc)
Informatii conformitate produs
Edmund Husserl (1859- 1938), filosof austriac, creatorul fenomenologiei moderne, care a jucat un rol hotarator in istoria filosofiei. Gandirea lui Husserl a influentat profund peisajul filosofiei secolului XX, ramanand o figura notabila in filosofia contemporana, si nu numai.
Husserl a studiat matematica sub indrumarea lui Karl Weierstrass si Leo Königsberger, si filosofie in antentia lui Franz Brentano si Carl Stumpf.
In 1933, din cauza legilor rasiale, fiind nascut dintr-o familie evreiasca, el a fost expulzat din biblioteca Universitatii din Freiburg si luni mai tarziu si-a dat demisia din Deutsche Akademie.
In urma unei boli, a murit la Freiburg, in 1938.
Cartea trateaza problematica „umanitatii europene”, in contextul procuparilor lui Husserl asupra filosofiei si a cunoasterii umane.