Acest volum cuprinde intre copertile sale cateva pagini din istoria zbuciumata a ultimului secol, un veac in care romanii au cunoscut toate tragediile care au lovit Europa si chiar lumea intreaga. In ultimele decenii, romanii au trecut prin suferintele razboaielor, prin dictaturi si revolte care le-au pus la incercare credinta si nadejdea in Dumnezeu. Romania a primit de la Dumnezeu sansa ca, in prima jumatate a secolului trecut, sa fie carmuita de o clasa politica de exceptie, sa se bucure de realizarile unei intelectualitati remarcabile si de blandetea si sfatul unei preotii ortodoxe de mare valoare.
La un veac de la Marea Unire se cuvenea sa facem un popas de pomenire a acelor oameni care, spre deosebire de politicienii de astazi, au reusit cu succes sa raspunda marilor momente istorice. La implinirea neamului nostru s-a adus propria ofranda si Biserica Ortodoxa, cea care s-a identificat cu nazuintele romanilor si a contribuit in momentele critice la intarirea credintei in Dumnezeu, cel care iubeste pe poporul sau.
Pr. Conf. Dr. Constantin Claudiu Cotan
CONSTANTIN CLAUDIU COTAN s-a nascut in anul 1967, in localitatea Tismana, judetul Gorj.
A urmat cursurile Seminarului Teologic din Craiova (1984-1989).
Pregatirea teologica a continuat-o la Facultatea de Teologie din Bucuresti (1990-1993), unde in anul 2001 a obtinut titlul de doctor in Teologie cu teza: Ortodoxia si miscarile de emancipare nationala din sud-estul Europei in secolul al XIX-lea.
Intre anii 1991-1996 a urmat si cursurile Facultatii de Istorie, Universitatea din Bucuresti, unde in urma sustinerii tezei: Biserica Ortodoxa Romana in timpul Primului Razboi Mondial, a obtinut titlul de doctor in Istorie.
Parintele Claudiu Cotan este conferentiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Constanta.
Dintre lucrarile sale cele mai importante amintim: Ortodoxia si miscarile de emancipare nationala din sud-estul Europei in secolul al XIX-lea, Ed. Bizantina, Bucuresti, 2004; Istoria Bisericii Ortodoxe Romane, 1600-2000. Studiu introductiv, Ed. Vasiliana'98, Iasi, 2009; Biserica si Statul. Biserica Ortodoxa in secolul al XX-lea (Consideratii generale), Ed. Vasiliana'98, Iasi, 2009; O istorie a Bisericilor Ortodoxe Slave, Ed. Vasiliana'98, Iasi, 2009.
Cuvant inainte / 7
I.P.S. Arhiepiscop Prof. Dr. Teodosie Petrescu
Biserica Ortodoxa Romana in secolul al XX-lea. Martiriu si rezistenta / 9
Pr. Prof. Dr. Nechita Runcan
Mitropolitul Gurie Grosu – personalitate marcanta a unirii Basarabiei cu Patria Mama (1918) / 14
Prof. Univ. Dr. Alin Ciupala
Thalia si Melpomene in Marele Razboi. Spectacole de teatru organizate de ofiterii romani prizonieri in lagarele germane / 27
Pr. Conf. Dr. Octavian Mosin
Preotul Alexandru Baltaga – martirul basarabean, semnatar al Marii Uniri / 38
Pr. Conf. Dr. Constantin Claudiu Cotan
Mitropolitul Vladimir Repta si contributia clerului ortodox din Bucovina la Marea Unire (1918) / 45
Conf. Univ. Dr. Ion Gumenai
Apartenenta religioasa ca indiciu al identitatii nationale. Cazul minoritatilor religioase din Basarabia / 55
Pr. Conf. Dr. Constantin Claudiu Cotan
Unitatea nationala a romanilor in gandirea politico-religioasa a carturarului Simeon Marcovici (1802-1877) / 72
Gabriela Dristaru
Relatiile romano-ruse intre anii 1878-1888 / 80
Erica Ioja
Tiganii in pictura lui Nicolae Grigorescu: intre realism si orientalism / 117
Pr. Conf. Dr. Constantin Claudiu Cotan
Miscarea socialista si crestinismul in gandirea teologica a protopopului Constantin Nazarie / 143
Lect. Dr. Dumitru Carabas
Biserici constantene aflate in curs de constructie la 1 decembrie 1918 / 151
Pr. Dr. Adrian Vasilache
Biserica si regimurile totalitare din Europa in secolul al XX-lea. O introducere la studiul temei / 166
Prof. Univ. Dr. Gheorghe F. Anghelescu, Asist. Dr. Ionut Chircalan
Unitatea de credinta si de neam in contextul unei lumi globalizate / 185
Pr. Conf. Dr. Constantin Claudiu Cotan
Rezistenta anticomunista din localitatea Tismana, judetul Gorj / 191
Pr. Drd. Andrei Hera
Viata monahala din Eparhia Argesului / 199
Pr. Drd. Constantin Ene
Pastorirea episcopului Iosif Gafton al Ramnicului si Argesului / 207
Pr. Drd. Cosmin Pana
Din viata si pastorirea marelui ierarh Visarion Puiu / 215
Pr. Conf. Dr. Constantin Claudiu Cotan
Pastorirea patriarhului Teoctist Arapasu si ultimii ani ai dictaturii comuniste / 221
Anul centenar 2018 a fost cinstit de toti romanii prin comemorarea evenimentelor care au dus la implinirea unui mare ideal politic. Marea Unire reusita de generatia anului 1918 este pana astazi ce mai importata implinire politica pentru care s-a jertfit un intreg popor. Desi nu a rezistat decat doua decenii, Romania Mare continua sa fie privita ca o realizare care s-a datorat nu doar jertfelor de pe front din timpul primului razboi mondial, ci si abilitatii pe care au aratat-o politicienii romani la negocierile de pace care au urmat si care au pus bazele Europei de astazi. Romania a avut in prima jumatate a secolului trecut o clasa politica de exceptie si o intelectualitate remarcabila. Alaturi de acestia s-a aflat si clerul ortodox roman pe care societatea romaneasca l-a vazut ca fiind elementul catalizator al luptei pentru idealurile nationale, unitatea poporului si progresul tarii.
Instaurarea regimului comunist, de altfel un regim politic de import si total strain romanilor, a plasat tara noastra intr-un parteneriat inegal cu Rusia comunista care a dictat timp de trei decenii politica de la Bucuresti si a controlat total economia Romaniei. Comunistii romani au adoptat aceeasi atitudine fata de Biserica Ortodoxa ca si regimul stalinist care a cautat eliminarea clerului ortodox pe care l-a persecutat cateva decenii prin temnite si executii si prin deportari in gulagurile din Siberia. Si preotii romani au fost aruncati in inchisori si in lagarele de munca din care cei mai multi nu s-au mai intors acasa niciodata. Ura dictaturii comuniste a distrus oameni dar si sfinte locasuri cu a caror disparitie s-au pierdut si pagini din istoria tarii noastre. Regimul comunist a fost unul potrivnic oricarei forme de viata spirituala.
Caderea comunismului a redat poporului nostru libertatea, iar de acest lucru s-a bucurat in primul rand Biserica Ortodoxa, singura institutie care a rezistat dictaturii totalitare. Anii care au urmat au dovedit capacitatea clerului de a se adapta noilor cerinte. Biserica ajuns sa fie iarasi prezenta in scoli, armata, spitale si in asezaminte sociale. Ea insasi a devenit ocrotitoare celor incercati de viata pentru care a ridicat scoli, dispensare si asezaminte de caritate. Grija sa s-a rasfrant si asupra romanilor stabiliti in strainatate, astfel incat, imaginea de astazi a Bisericii este total diferita de cea din tipul dictaturii comuniste.
In dorinta de a participa alaturi de alte institutii la cinstirea istoriei tarii noastre la implinirea unui veac de la momentul unirii tuturor romanilor, Facultatea de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii Ovidius din Constanta a organizat la 28 octombrie 2018, conferinta internationala: 1918-2018. Biserica Ortodoxa si societatea romaneasca intr-un veac de istorie. Pe langa referatele sustinute de cadrele didactice din facultatea noastra in volum gasim si studiile intocmite de profesori si doctoranzi din cadrul altor facultati din tara si strainatate. Am dorit ca prin aceste stradanii sa aducem un omagiu celor care s-au luptat si s-au jertfit pentru poporul nostru, pentru libertatea de care ne bucuram noi astazi.
Pr. Conf. Dr. Constantin Claudiu Cotan,
Facultatea de Teologie Ortodoxa,
Universitatea „Ovidius” din Constanta