Continuand programul de cercetare asupra ontologiei analitice, asupra doctrinei fiintei si a realitatii fizice, Ilie Parvu – in incercarea de a identifica structura logica a lumii – propune, in acest volum, o sinteza critica a ontologiei analitice contemporane, printr-un dialog cu „the new ontological turn”.
„Arhitectura existentei, lucrarea cea mai importanta din campul filosofiei teoretice ce s-a scris la noi dupa Devenirea intru fiinta, demonstreaza convingator ca ontologia structurala este caracterizata de un mai potrivit echilibru reflectiv al ontologiei cu stiinta si ca in acest fel proiectul sustinut de profesorul Ilie Parvu este mai propriu pentru gandirea inceputului de mileniu decat ontologia analitica sau alte tematizari ale existentei.”
Adrian Nita
Volumul al doilea al lucrarii Arhitectura Existentei „intentioneaza sa continue proiectul constructiei ontologice initiat in primul volum, in care au fost formulate premisele stiintifice, medierile si temeiurile epistemologice ale modelului structural-generativ si s-au indicat doua «aplicatii intentionate» ale lui, corespunzand unor paliere extreme ale programului arhitectonicii existentei: doctrina fiintei si teoria realitatii fizice. Ne propunem, in continuarea acestei intreprinderi de elaborare mai detaliata a proiectului, sa conferim un spectru mai larg momentelor intermediare si, in acelasi timp, sa-i dam, in termeni kantieni, Sinn und Bedeutung”.
Informatii conformitate produs
Ilie Parvu (n. 1941) este un filosof roman si profesor la Facultatea de Filosofie (Universitatea din Bucuresti). Preda cursuri de filosofia stiintei, metafizica si ontologie.
Prof. univ. dr. Ilie Parvu a urmat studii de filosofie si matematica la Universitatea din Bucuresti si a obtinut titlul de doctor in filosofie in anul 1973. De-a lungul carierei sale, a publicat numeroase volume si articole pe teme de filosofia stiintei, metafizica, studii kantiene, ontologie formala, istoria si fundamentele fizicii. Profesorul Parvu este unul dintre reprezentantii de prim rang ai scolii romanesti contemporane de filosofie analitica. Este coordonator de doctorat din anul 1990 si a predat cursuri din sfera filosofiei teoretice, care au inspirat generatii de absolventi sa desfasoare cercetare avansata in domeniu. A tradus in limba romana lucrari de Heisenberg si Einstein, precum si numeroase studii de Kuhn, Quine, Popper, Bohr, Hintikka si altii. In ultima perioada, a predat in cadrul Scolii Doctorale cursuri despre Kant si filosofia stiintei si a coordonat numeroase cercetari doctorale. De asemenea, este membru titular al Academiei Romane.
In incercarea de a organiza logic diferitele contributii speciale ale cercetarii ontologiei analitice, Ilie Parvu evidentiaza, in acest volum, rolul categoriilor formale, categorii-operatori, in determinarea structurii logice a lumii.