Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 /// Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783

Editura Universitara Psihologia sanatatii - Abordari aplicate - Volumul V - Eugen Avram

-20%
40,00 Lei 32,00 Lei

Editura: Editura Universitara

ISBN: 978-606-591-085-0

Anul publicării: 2010

Editia: I

Pagini: 254

Autor: Eugen Avram - Coordonator

Stoc limitat
Limita stoc
Adauga in cos
Cod Produs: 9786065910850 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Cuprins
  • Cuvant inainte
  • Unde se gaseste
  • Review-uri (0)
Psihologia sanatatii constituie un domeniu de studiu extrem de vast, cu profunde implicatii in practica psihologica din toate ariile vietii umane, sociale. Lucrarea de fata isi propune sa ofere doritorilor de pregatire suplimentara repere moderne din cadrul acestei discipline. Ansamblul de volume intitulate “Psihologia sanatatii – abordari aplicate – include studii de specialitate, semnate de autori romani, cadre didactice universitare, practicieni din organizatiile sanatatii, dar si tineri aspiranti la o cariera in sanatate. Obiectivul acestor publicatii este reprezentat de cresterea capitalului informativ, actualizarea informatiilor in cadrul curriculei universitare, evidentierea unor contributii romanesti, internationale, si, mai ales, a contributiilor personale ale autorilor, valorificand interesele stiintifice actuale si experienta practica. 

Atat studiile din volumele aparute in anul 2010, cat si cele care vor urma isi propun sa acopere teme generale si specifice din psihologia sanatatii. La o trecere in revista a tematicilor domeniului amintim urmatoarele teme: necesitatea studierii psihologiei sanatatii, modele in psihologia sanatatii (de exemplu, modelul biopsihosocial), sistemele corpului (nervos, endocrin, cardiovascular, respirator, digestiv etc.), afectiunile si psihologia (in bolile de inima, diabet, congestii, leziuni cerebrale, artrita, HIV, etc.), aplicatii in subdomeniile de specialitate (psihoendocrinologie, psihoneuroimunologie, psihocardiologie etc.), promovarea comportamentului sanatos (de exemplu, mentinerea unei diete sanatoase, controlul greutatii, somnul, fumatul si alcoolismul - aspecte psihologice, sociale, strategii de tratament), modele ale schimbarii comportamentului, prevenirea accidentelor, comportamentul si diagnosticele severe, precum cancerul, stresul si factorii determinanti, boala, personalitatea si copingul, starea de bine, sustinerea sociala, familiala, cuplul, echilibrul psihic, rolul psihologului in terapia oamenilor bolnavi, raspunsurile emotionale la bolile cronice (negarea, anxietatea, depresia ), tehnici de control al gandurilor, emotiilor sau altor simptome dezadaptative, managementul durerilor si bolilor cronice, psihoterapia durerii (hipnoza, imageria dirijata, distragerea pacientului etc.), calitatea vietii, interventia psihologica in boala cronica, educarea pacientului, programele de promovare a sanatatii, aspecte metodologice (evaluare, masurare a starii de sanatate si a nenumaratelor variabile psiho-comportamentale), provocari ale cercetarii si aplicatiilor psihologiei sanatatii in anumite cadre existentiale (in familie, clinici, organizatii, etc.), folosirea serviciilor de sanatate, interventiile in cadrul spitalelor sau unitatilor specializate, spitalizarea copiilor, pregatirea pentru interventiile medicale, caracteristici ale persoanelor care lucreaza in domeniul sanatatii, comunicarea psiholog-pacient, pacient-medic, analiza costurilor necesare derularii programelor de sanatate etc. 


La aceste teme se adauga contributii moderne: granitele normalitatii psiho-comportamentale, studiile personalitatii sanatoase, personalitatea pozitiva, aspecte psihologice in patologiile cerebrale, fenomene dezadaptative, fragilitatea psihica in afectiunile psihosomatice, studii cu privire la familie si dinamica parteneriala, activitati si relatii terapeutice, standarde actuale ale exercitarii practicii in domeniul psihologiei sanatatii, etc. Intentia editorului, dar si autorilor este de a continua acest demers editorial in anii ce vor urma, avand vointa consolidarii pregatirii pretendentilor la angajare in domeniul sanatatii, dar si a celor care deja activeaza in aceste structuri.
  • Psihologia sanatatii - Abordari aplicate - Volumul V

    Descarca
Iuliana Armas este profesor universitar dr. la Facultatea de Geografie, Universitatea din Bucuresti (U.B.). Recent a absolvit Facultatea de psihologie in cadrul aceleiasi institutii. Este autor al mai multor studii de psihologie environmentala publicate in reviste internationale, dar si a multor carti de specialitate. Sub conducerea sa au fost realizate proiecte multidisciplinare de mare anvergura privind cercetarea riscurilor naturale si managementul in situatiile de calamitate. Este fondatorul si directorul Centrului pentru Studii de Risc, Modelare Spatiala si Dinamica Sistemelor Terestre si Costiere din cadrul U.B.

Eugen Avram (editor) este Lector univ., doctor in psihologie (o teza de psihologie pozitiva, la Universitatea din Bucuresti), titular in Catedra de Psihologie a Universitatii din Bucuresti si psiholog clinician specialist la Spitalul Clinic de Urgenta “Bagdasar-Arseni”, sectia Neurochirurgie III. Specializarile sale includ (studii de master): managementul sanatatii, psihoterapii cognitiv-comportamentale, psihologie organizationala. De asemenea, a urmat o serie de cursuri de specializare in sisteme de management. Este autor si coordonator a 20 de volume din domeniul sanatatii, neuropsihologiei, psihologiei personalitatii si psihologiei organizationale, peste 20 de capitole in volume colective, 30 studii in periodice, 3 articole in reviste ISI.

Adrian Tudor Brate este lector universitar, doctor in psihologie, titular in Catedra de Psihologie a Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu. Este un cunoscut expert in domeniul sanatatii ocupationale, avand o vasta activitate editoriala, de cercetare si practica in calitate de consultant organizational. De asemenea, Adrian are o intensa activitate ca psihoterapeut, activand atat in cabinetul privat, cat si in cadrul unor contracte cu unele clinici sau universitati. Are experienta unor proiecte de dezvoltare regionala alaturi de Centrul de Sanatate Publica din Sibiu si Universitatea din Marburg.

Anamaria Brailean este licentiata in Psihologie la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iasi, Masteranda in Psihologie Clinica, Consiliere si Psihoterapii Cognitive si Comportamentale la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, Psiholog Clinician sub supervizare, atestat de Colegiul Psihologilor din Romania.

Silviu-Andrei Matu este licentiat in Psihologie la Universitatea Bucuresti, Masterand in Psihologie Clinica, Consiliere si Psihoterapii Cognitive si Comportamentale la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Psiholog Clinician sub supervizare, atestat de Colegiul Psihologilor din Romania.

Cornel Mihalache medic primar neurochirurg, doctor in medicina, sef sectie neurochirurgie la Spitalul Clinic de Urgenta “Sf. Andrei” din Galati, sef lucrari La Facultatea de Medicina, Universitatea “Dunarea de Jos”, Galati.

Iolanda Mitrofan este profesor universitar, doctor in psihologie, Facultatea de Psihologie, Universitatea din Bucuresti. Este Creatorul Scolii de Psihoterapie Experientiala Unificatoare din Romania si reputat practician, conducand Centrul de Psihoterapie S.P.E.R. (Societatea de Psihoterapie Experientiala din Romania). Opera sa vasta se impune ca reper in domeniul psihoterapiei, psihologiei clinice si cuprinde numeroase volume (selectiv): Cuplul conjugal - armonie si dizarmonie, Editura Stiintifica, 1989; Familia de la A .la Z, Editura Stiintifica, Bucuresti 1991; Elemente de psihologia cuplului, Editura Sansa, Bucuresti, 1992, editia a doua 1994; Psihologia relatiilor dintre sexe, Editura Alternative, 1996; Incursiune in psihosociologia si psihosexologia cuplului si a familiei, Editura Sansa, Bucuresti, 1997; Psihoterapie Experientiala - o paradigma a autorestructurarii si dezvoltarii personale, editia I, 1997, editia a II-a 1999, Editura Infomedica; Orientarea Experientiala in Psihoterapie. Dezvoltare personala, interpersonala si transpersonala, coord., 2000, 2001, Editura SPER; Psihologia si terapia cuplului, Editura SPER, 2002; Psihologia vietii de cuplu - intre iluzie si realitate, Editura SPER, 2002; Cursa cu obstacole a dezvoltarii umane - psihologie, psihopatologie si psihoterapie a copilului si familiei, (coord). Editura Polirom, 2003; Terapia Unificarii - abordare holistica a dezvoltarii si transformarii umane, Editura SPER, 2004; Terapia toxicodependentei - posibilitati si limite, (coord), Editura SPER, 2003, etc.

Dumitru Mohan este conferentiar universitar al Facultatii de Medicina si Farmacie din Oradea, doctor in stiinte medicale, medic primar neurochirurg si   sef al Clinicii de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Oradea. In anul 1998 participa la cursurile postuniversitare „Planificarea de programe” si „Conducerea proiectelor in domeniul Sanatatii Publice” organizate de UMF “Carol Davila” Bucuresti si Asociatia Romana de Sanatate Publica si Management Sanitar. Din anul 1982 este membru al Societatii Romane de Neurochirurgie, iar din anul 2008 este membru in Board-ului acestei societati. Din anul 1998 si pana in prezent ocupa functia de presedinte al Colegiului Medicilor din Bihor. Din anul 2004 devine membru al Uniunii Medicale Balcanice. Intre anii 1997-2002 a ocupat functia de director general al Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea. Este autorul a numerose lucrari stiintifice prezentate la congrese nationale si internationale, precum si a cinci monografii.

Catalin Nedelcea este doctor in psihologie si activeaza ca lector la Universitatea din Bucuresti. Domeniile sale principale de competenta sunt psihoterapia, psihologia organizationala si evaluarea psihologica. Are o formare multipla cu caracter integrativ in psihoterapie, statutul de psihoterapeut formator si peste 12 ani de experienta. In domeniul psihologiei organizationale activeaza de peste 6 ani, fiind implicat in activitati de training, consultanta HR si evaluare psihologica. In domeniul evaluarii psihologice este implicat atat in activitati aplicate, cat si in cercetarea dedicata adaptarii si dezvoltarii de instrumente psihometrice de evaluare.

Andrada Parvu este medic specialist hematolog, doctor in stiinte medicale din 2009 (Tematica tezei de doctorat a fost reprezentata de studierea copingului la diagnosticul malign si de consilierea psihologica individuala si de grup a pacientilor cu hemopatii maligne). Este absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca (promotia 1999). In 2002 a absolvit cursul de „Tehnici de consiliere psiho-sociala si profesionala” rezultat in urma unui proiect european „Leonardo da Vinci” de formare de consilieri psihologici pentru Europe de Est, cursuri in domeniul comunicarii, NLP. Este formator pentru educatia adultilor, in ultimii 7 ani implicandu-se in organizarea a numeroase traininguri pe teme de consiliere psihologica, comunicare, formare a formatorilor, in actiuni de orientare profesionala a tinerilor. Este fondator al Grupului de suport psihologic pentru pacientii cu hemopatii care se desfasoara in Clinica de Hematologie Cluj din 2005.

Alexandru Tascu este doctor in stiinte medicale, medic primar neurochirurg in sectia I Neurochirurgie a Spitalului Clinic Bagdasar-Arseni, Bucuresti. Este sef de lucrari la Catedra de Neurochirurgie Infantila – UMF „Carol Davila”, Bucuresti. Are competenta in Managementul Serviciilor de Sanatate, masterat in Management Sanitar, specializari in Israel, Belgia, Franta.

Mihaela Stoica este absolventa a Facultatii de Stiinte, specializarea psihologie, absolventa a cursurilor de masterat de Psihologie Organizationala: Diagnoza si Interventie in Organizatii, din cadrul Universitatii “Lucian Blaga” din Sibiu. Este autoarea mai multor studii de psihologia sanatatii (tematica: copilul cu tuberculoza, infectie HIV/SIDA, managementul crizei astmului bronsic, relatia dintre strategiile de coping, suportul social si starile afective negative la bolnavii cu tuberculoza, singuratatea la locul de munca etc.).

Ana-Maria Dima, Claudia-Iuliana Draganescu, Daniela Ionescu se formeaza in psihologia clinica la Facultatea de Psihologie/ Universitatea din Bucuresti.


 

Capitolul 1
Iolanda Mitrofan
Psihoterapia, consilierea si dezvoltarea personala / 9
Capitolul 2
Andrada Parvu
Aspecte ale copingului in diagnosticul malign / 33
Capitolul 3
Silviu-Andrei Matu, Anamaria Brailean
Terapii validate stiintific in tulburarea de stres posttraumatic / 67
Capitolul 4
Catalin NedelceaExperienta subiectiva a anxietatii / 92
Capitolul 5
Claudia-Iuliana Draganescu & Ana-Maria Dima
Religiozitatea si sanatatea psihica / 149
Capitolul 6
Cornel Mihalache, Alexandru Tascu, Dumitru Mohan
Interventii ameliorative in leziunile cerebrale traumatice / 172
Capitolul 7
Mihaela Stoica, Adrian T Brate
Singuratatea la locul de munca: realitati si remedii / 190
Capitolul 8
Daniela Ionescu
Artele martiale si sanatatea / 201
Capitolul 9
Iuliana Armas, Eugen Avram
Riscul inundatiilor, increderea sociala si interventiile in caz de criza / 224
Capitolul 10
Eugen Avram
Dezvoltarea practicii psihologice in domeniul sanatatii / 236

 

Psihologia sanatatii constituie un domeniu de studiu extrem de vast, cu profunde implicatii in practica psihologica din toate ariile vietii umane, sociale. Lucrarea de fata isi propune sa ofere doritorilor de pregatire suplimentara repere moderne din cadrul acestei discipline. Ansamblul de volume intitulate “Psihologia sanatatii – abordari aplicate – include studii de specialitate, semnate de autori romani, cadre didactice universitare, practicieni din organizatiile sanatatii, dar si tineri aspiranti la o cariera in sanatate. Obiectivul acestor publicatii este reprezentat de cresterea capitalului informativ, actualizarea informatiilor in cadrul curriculei universitare, evidentierea unor contributii romanesti, internationale, si, mai ales, a contributiilor personale ale autorilor, valorificand interesele stiintifice actuale si experienta practica. 

Atat studiile din volumele aparute in anul 2010, cat si cele care vor urma isi propun sa acopere teme generale si specifice din psihologia sanatatii. La o trecere in revista a tematicilor domeniului amintim urmatoarele teme: necesitatea studierii psihologiei sanatatii, modele in psihologia sanatatii (de exemplu, modelul biopsihosocial), sistemele corpului (nervos, endocrin, cardiovascular, respirator, digestiv etc.), afectiunile si psihologia (in bolile de inima, diabet, congestii, leziuni cerebrale, artrita, HIV, etc.), aplicatii in subdomeniile de specialitate (psihoendocrinologie, psihoneuroimunologie, psihocardiologie etc.), promovarea comportamentului sanatos (de exemplu, mentinerea unei diete sanatoase, controlul greutatii, somnul, fumatul si alcoolismul - aspecte psihologice, sociale, strategii de tratament), modele ale schimbarii comportamentului, prevenirea accidentelor, comportamentul si diagnosticele severe, precum cancerul, stresul si factorii determinanti, boala, personalitatea si copingul, starea de bine, sustinerea sociala, familiala, cuplul, echilibrul psihic, rolul psihologului in terapia oamenilor bolnavi, raspunsurile emotionale la bolile cronice (negarea, anxietatea, depresia ), tehnici de control al gandurilor, emotiilor sau altor simptome dezadaptative, managementul durerilor si bolilor cronice, psihoterapia durerii (hipnoza, imageria dirijata, distragerea pacientului etc.), calitatea vietii, interventia psihologica in boala cronica, educarea pacientului, programele de promovare a sanatatii, aspecte metodologice (evaluare, masurare a starii de sanatate si a nenumaratelor variabile psiho-comportamentale), provocari ale cercetarii si aplicatiilor psihologiei sanatatii in anumite cadre existentiale (in familie, clinici, organizatii, etc.), folosirea serviciilor de sanatate, interventiile in cadrul spitalelor sau unitatilor specializate, spitalizarea copiilor, pregatirea pentru interventiile medicale, caracteristici ale persoanelor care lucreaza in domeniul sanatatii, comunicarea psiholog-pacient, pacient-medic, analiza costurilor necesare derularii programelor de sanatate etc. 


La aceste teme se adauga contributii moderne: granitele normalitatii psiho-comportamentale, studiile personalitatii sanatoase, personalitatea pozitiva, aspecte psihologice in patologiile cerebrale, fenomene dezadaptative, fragilitatea psihica in afectiunile psihosomatice, studii cu privire la familie si dinamica parteneriala, activitati si relatii terapeutice, standarde actuale ale exercitarii practicii in domeniul psihologiei sanatatii, etc. Intentia editorului, dar si autorilor este de a continua acest demers editorial in anii ce vor urma, avand vointa consolidarii pregatirii pretendentilor la angajare in domeniul sanatatii, dar si a celor care deja activeaza in aceste structuri.

www.editurauniversitara.ro

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!