Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 /// Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783

Editura Universitara Psihologia sanatatii - Abordari aplicate - Volumul IV - Relatiile interumane si sanatatea: Modele si practici - Eugen Avram

-20%
40,00 Lei 32,00 Lei

Editura: Editura Universitara

ISBN: 978-973-749-946-2

Anul publicării: 2010

Editia: I

Pagini: 254

Autor: Eugen Avram - Coordonator

Stoc limitat
Limita stoc
Adauga in cos
Cod Produs: 9789737499462 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Cuprins
  • Cuvant inainte
  • Unde se gaseste
  • Review-uri (0)
Psihologia sanatatii constituie un domeniu de studiu extrem de vast, cu profunde implicatii in practica psihologica din toate ariile vietii umane, sociale. Lucrarea de fata isi propune sa ofere doritorilor de pregatire suplimentara repere moderne din cadrul acestei discipline. Ansamblul de volume intitulate “Psihologia sanatatii – abordari aplicate – include studii de specialitate, semnate de autori romani, cadre didactice universitare, practicieni din organizatiile sanatatii, dar si tineri aspiranti la o cariera in sanatate. Obiectivul acestor publicatii este reprezentat de cresterea capitalului informativ, actualizarea informatiilor in cadrul curriculei universitare, evidentierea unor contributii romanesti, internationale, si, mai ales, a contributiilor personale ale autorilor, valorificand interesele stiintifice actuale si experienta practica. 

Atat studiile din volumele aparute in anul 2010, cat si cele care vor urma isi propun sa acopere teme generale si specifice din psihologia sanatatii. La o trecere in revista a tematicilor domeniului amintim urmatoarele teme: necesitatea studierii psihologiei sanatatii, modele in psihologia sanatatii (de exemplu, modelul biopsihosocial), sistemele corpului (nervos, endocrin, cardiovascular, respirator, digestiv etc.), afectiunile si psihologia (in bolile de inima, diabet, congestii, leziuni cerebrale, artrita, HIV, etc.), aplicatii in subdomeniile de specialitate (psihoendocrinologie, psihoneuroimunologie, psihocardiologie etc.), promovarea comportamentului sanatos (de exemplu, mentinerea unei diete sanatoase, controlul greutatii, somnul, fumatul si alcoolismul - aspecte psihologice, sociale, strategii de tratament), modele ale schimbarii comportamentului, prevenirea accidentelor, comportamentul si diagnosticele severe, precum cancerul, stresul si factorii determinanti, boala, personalitatea si copingul, starea de bine, sustinerea sociala, familiala, cuplul, echilibrul psihic, rolul psihologului in terapia oamenilor bolnavi, raspunsurile emotionale la bolile cronice (negarea, anxietatea, depresia ), tehnici de control al gandurilor, emotiilor sau altor simptome dezadaptative, managementul durerilor si bolilor cronice, psihoterapia durerii (hipnoza, imageria dirijata, distragerea pacientului etc.), calitatea vietii, interventia psihologica in boala cronica, educarea pacientului, programele de promovare a sanatatii, aspecte metodologice (evaluare, masurare a starii de sanatate si a nenumaratelor variabile psiho-comportamentale), provocari ale cercetarii si aplicatiilor psihologiei sanatatii in anumite cadre existentiale (in familie, clinici, organizatii, etc.), folosirea serviciilor de sanatate, interventiile in cadrul spitalelor sau unitatilor specializate, spitalizarea copiilor, pregatirea pentru interventiile medicale, caracteristici ale persoanelor care lucreaza in domeniul sanatatii, comunicarea psiholog-pacient, pacient-medic, analiza costurilor necesare derularii programelor de sanatate etc. 


La aceste teme se adauga contributii moderne: granitele normalitatii psiho-comportamentale, studiile personalitatii sanatoase, personalitatea pozitiva, aspecte psihologice in patologiile cerebrale, fenomene dezadaptative, fragilitatea psihica in afectiunile psihosomatice, studii cu privire la familie si dinamica parteneriala, activitati si relatii terapeutice, standarde actuale ale exercitarii practicii in domeniul psihologiei sanatatii, etc. Intentia editorului, dar si autorilor este de a continua acest demers editorial in anii ce vor urma, avand vointa consolidarii pregatirii pretendentilor la angajare in domeniul sanatatii, dar si a celor care deja activeaza in aceste structuri.
  • Psihologia sanatatii - Abordari aplicate - Volumul IV - Relatiile interumane si sanatatea: Modele si practici

    Descarca
Eugen Avram (editor) este Lector univ., doctor in psihologie (o teza de psihologie pozitiva, la Universitatea din Bucuresti), titular in Catedra de Psihologie a Universitatii din Bucuresti si psiholog clinician specialist la Spitalul Clinic de Urgenta “Bagdasar-Arseni”, sectia Neurochirurgie III. Specializarile sale includ (studii de master): managementul sanatatii, psihoterapii cognitiv-comportamentale, psihologie organizationala. De asemenea, a urmat o serie de cursuri de specializare in sisteme de management. Este autor si coordonator a 20 de volume din domeniul sanatatii, neuropsihologiei, psihologiei personalitatii si psihologiei organizationale, peste 20 de capitole in volume colective, 30 studii in periodice, 3 articole in reviste ISI.

Ruxandra Folostina este preparator univ.drd. in cadrul Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea din Bucuresti. Este autoare a 17 articole si studii publicate in reviste de specialitate sau in volumele unor conferinte si simpozioane internationale, coautoare a doua carti aflate in curs de aparitie. Printre domeniile predilecte de interes se numara tulburarile din spectrul autismului, terapia ocupationala pentru deficienti, limbajele alternative si augmentative, organizand chiar si sesiuni de formare si informare pe aceste domenii. De asemenea, activitatea academica mai acopera si alte domenii precum: psihologia varstelor, defectologie si logopedie, psihologia copilului.

Elena Ghizdareanu este psiholog si consilier scolar, masteranda in psihologia educatiei (Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Psihologie), implicare in cercetarea din aria psihologiei cuplului si a copilului.

Simona Maria Glaveanu – psiholog, asistent universitar drd./ Universitatea Ecologica Bucuresti (seminarii de „Istoria psihologiei”, „Psihologie sociala” si „Psihologie organizationala”); absolventa a Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei din cadrul Universitatii Bucuresti; absolventa a cursurilor de masterat: „Psihologie organizationala si economica”/ Universitatea Bucuresti si „Psihoterapii cognitiv-comportamentale”/ Universitatea „Titu Maiorescu”; doctorand al Academiei Romane - Institutul de Psihologie ,,Constantin Radulescu-Motru”. Are experienta profesionala in domeniul consilierii scolare. Este autor/coautor a diverse articole si capitole in volume colective si a participat cu lucrari la numeroase evenimente stiintifice.

Alin-Sebastian Godeanu - doctorand in psihologie, psihoterapeut si specialist in consiliere experientiala individuala si de grup, dezvoltare personala individuala si de grup, psiholog clinician specialist, competente in psihoterapia copilului, cuplului si a familiei, consiliere educationala, psihopatologie si terapie sociala, master in „Devianta, criminalitate si interventie sociala” (Universitatea din Bucuresti), master in terapii cognitiv-comportamentale (Universitatea Titu Maiorescu), seminar de formare in psiho-oncologie (Asociatia Franceza pentru Ajutorarea Medicala a Romanilor in colaborare cu Clinica Salpetrière, Paris).

Ana Maria Mintici este psiholog si sociolog, masteranda in antropologie (Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative) si in psihodiagnoza, psihoterapie experientiala a unificarii (PEU) si dezvoltare personala (Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei). Trainer in dezvoltare personala de grup prin terapii creativ-expresive.

Laurentiu Mitrofan este Conferentiar universitar, doctor in psihologie, Facultatea de Psihologie, Universitatea din Bucuresti. Este autor al mai multor volume de psihologie sociala, patologie sociala, psihodiagnostic, psihoterapie: Psihoterapii experientiale (Curs Universitar) (coautor), Editura CREDIS, Bucuresti, 2008; Dezvoltarea personala: Competenta universitara transversala (coordonator), Editura Universitatii Bucuresti, Bucuresti, 2007; Introducere in psihologia sociala (Curs Universitar), Editura CREDIS, Bucuresti, 2006; Dinamica grupurilor (Curs Universitar), Editura CREDIS, Bucuresti, 2006; Testarea psihologica. Inteligenta si aptitudinile” (coautor), Polirom, Iasi, 2005; Elemente de psihologie sociala, SPER, Bucuresti,2004; Dimensiuni ale excluderii sociale (coautor), Ed. SPER, Colectia Caiete Experientiale nr. 24, Bucuresti, 2004; Atractia interpersonala sau Romeo si Julieta in cotidian (din dosarele X ale Psihologiei Sociale), SPER, Bucuresti, 2002; Prietenia – o cale de dezvoltare si maturizare a personalitatii, SPER, Bucuresti, 2001.

Aurel George Mohan este medic, doctorand, preparator universitar, Universitatea din Oradea, Facultatea de Medicina si Farmacie.

Dumitru Mohan este conferentiar universitar al Facultatii de Medicina si Farmacie din Oradea, doctor in stiinte medicale, medic primar neurochirurg si   sef al Clinicii de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Oradea. In anul 1998 participa la cursurile postuniversitare „Planificarea de programe” si „Conducerea proiectelor in domeniul Sanatatii Publice” organizate de UMF “Carol Davila” Bucuresti si Asociatia Romana de Sanatate Publica si Management Sanitar. Din anul 1982 este membru al Societatii Romane de Neurochirurgie, iar din anul 2008 este membru in Board-ului acestei societati. Din anul 1998 si pana in prezent ocupa functia de presedinte al Colegiului Medicilor din Bihor. Din anul 2004 devine membru al Uniunii Medicale Balcanice. Intre anii 1997-2002 a ocupat functia de director general al Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea. Este autorul a numerose lucrari stiintifice prezentate la congrese nationale si internationale, precum si a cinci monografii.

Livia Niculae actual este masterand in cadrul Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei, specializarea Psihologia muncii si transporturilor si membra in cadrul asociatiei ARISU, departamentul HR. Articol publicat in Revista de psihologie organizationala, volumul 9, nr. 1-2, 2009, pp.125-131: recenzie Managementul performantei. Strategii de obtinere a rezultatelor maxime de la angajati, Aubrey C. Daniels. Participare la proiectul ”Start Internship 2008” in cadrul companiei Altex, la conferinte nationale si internationale, educare si formare prin implicarea in diverse programe, workshopuri, traininguri etc.

Dan Florin Stanescu este doctor in psihologie la Universitatea din Hamburg si lector universitar in cadrul SNSPA Bucuresti. Este membru European Health Psychology Society, interesele sale gravitand atat in jurul cercetarii aplicate din domeniul psihologiei clinice si a sanatatii, cat si in sfera psihologiei organizationale. Experienta sa din cadrul proiectului multicentru COSIP (Children Of Somatically Ill Parents) s-a soldat cu publicarea lucrarii Children of parents with acute central nervous system injuries: Assessment of mental health needs and evaluation of an innovative preventive family intervention (LAMBERT Academic Publishing, 2009). Psiholog specialist in psihologie clinica si in psihologia muncii si organizationala, Dan este prezent de peste opt ani pe piata de consultanta deruland numeroase contracte in calitate de consultant senior in managementul resurselor umane si dezvoltarea resurselor umane.

Andrei Petre, Madalina Duta, Valentina Nastase se formeaza in psihologia clinica la Facultatea de Psihologie/ Universitatea din Bucuresti.


 

Capitolul 1 Aurel G Mohan, Dumitru Mohan
Promovarea sanatatii sexuale  / 9
Capitolul 2 Livia Niculae
Dragostea si intimitatea: fundament al sanatatii relatiei de cuplu  / 24
Capitolul 3 Ana Maria Mitici, Elena Ghizdareanu
Casatoria versus concubinajul: avantaje si dezavantaje  / 50
Capitolul 4 Eugen Avram
Dezvoltarea pozitiva a partenerilor “de excelenta” în cuplu  / 61
Capitolul 5 Simona M Glaveanu
Familia si evolutia psihocomportamentala a copiilor  / 81
Capitolul 6 Ruxandra Folostina
Fenomenul abuzului si neglijarea copiilor  / 95
Capitolul 7 Alin S Godeanu
Rolul mitologiilor familiale si comunitare în dinamica parteneriala / 113
Capitolul 8 Laurentiu Mitrofan
Impactul workaholismului asupra vietii de familie / 137
Capitolul 9 Dan Stanescu
Traumatismul cranio-cerebral acut: impactul asupra familiei si copiilor / 158
Capitolul 10 Andrei Petre, Madalina Duta, Aurel G. Mohan, Valentina Nastase
Factori de suport în societate si familie / 181

Psihologia sanatatii constituie un domeniu de studiu extrem de vast, cu profunde implicatii in practica psihologica din toate ariile vietii umane, sociale. Lucrarea de fata isi propune sa ofere doritorilor de pregatire suplimentara repere moderne din cadrul acestei discipline. Ansamblul de volume intitulate “Psihologia sanatatii – abordari aplicate – include studii de specialitate, semnate de autori romani, cadre didactice universitare, practicieni din organizatiile sanatatii, dar si tineri aspiranti la o cariera in sanatate. Obiectivul acestor publicatii este reprezentat de cresterea capitalului informativ, actualizarea informatiilor in cadrul curriculei universitare, evidentierea unor contributii romanesti, internationale, si, mai ales, a contributiilor personale ale autorilor, valorificand interesele stiintifice actuale si experienta practica. 

Atat studiile din volumele aparute in anul 2010, cat si cele care vor urma isi propun sa acopere teme generale si specifice din psihologia sanatatii. La o trecere in revista a tematicilor domeniului amintim urmatoarele teme: necesitatea studierii psihologiei sanatatii, modele in psihologia sanatatii (de exemplu, modelul biopsihosocial), sistemele corpului (nervos, endocrin, cardiovascular, respirator, digestiv etc.), afectiunile si psihologia (in bolile de inima, diabet, congestii, leziuni cerebrale, artrita, HIV, etc.), aplicatii in subdomeniile de specialitate (psihoendocrinologie, psihoneuroimunologie, psihocardiologie etc.), promovarea comportamentului sanatos (de exemplu, mentinerea unei diete sanatoase, controlul greutatii, somnul, fumatul si alcoolismul - aspecte psihologice, sociale, strategii de tratament), modele ale schimbarii comportamentului, prevenirea accidentelor, comportamentul si diagnosticele severe, precum cancerul, stresul si factorii determinanti, boala, personalitatea si copingul, starea de bine, sustinerea sociala, familiala, cuplul, echilibrul psihic, rolul psihologului in terapia oamenilor bolnavi, raspunsurile emotionale la bolile cronice (negarea, anxietatea, depresia ), tehnici de control al gandurilor, emotiilor sau altor simptome dezadaptative, managementul durerilor si bolilor cronice, psihoterapia durerii (hipnoza, imageria dirijata, distragerea pacientului etc.), calitatea vietii, interventia psihologica in boala cronica, educarea pacientului, programele de promovare a sanatatii, aspecte metodologice (evaluare, masurare a starii de sanatate si a nenumaratelor variabile psiho-comportamentale), provocari ale cercetarii si aplicatiilor psihologiei sanatatii in anumite cadre existentiale (in familie, clinici, organizatii, etc.), folosirea serviciilor de sanatate, interventiile in cadrul spitalelor sau unitatilor specializate, spitalizarea copiilor, pregatirea pentru interventiile medicale, caracteristici ale persoanelor care lucreaza in domeniul sanatatii, comunicarea psiholog-pacient, pacient-medic, analiza costurilor necesare derularii programelor de sanatate etc. 


La aceste teme se adauga contributii moderne: granitele normalitatii psiho-comportamentale, studiile personalitatii sanatoase, personalitatea pozitiva, aspecte psihologice in patologiile cerebrale, fenomene dezadaptative, fragilitatea psihica in afectiunile psihosomatice, studii cu privire la familie si dinamica parteneriala, activitati si relatii terapeutice, standarde actuale ale exercitarii practicii in domeniul psihologiei sanatatii, etc. Intentia editorului, dar si autorilor este de a continua acest demers editorial in anii ce vor urma, avand vointa consolidarii pregatirii pretendentilor la angajare in domeniul sanatatii, dar si a celor care deja activeaza in aceste structuri.

www.editurauniversitara.ro

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!