In esenta sa lucrarea „Psihologia comportamentului uman” este un dictionar de psihologie, unul aparte, insa, inedit si surprinzator. Se prezinta ca o insolita simbioza intre cele mai relevante fenomene ale psihismului uman exprimate in termeni de dictionar si o suma de adnotari-maxime, citate, aforisme si cugetari- ce apartin unor mari ganditori ai lumii din toate timpurile. Termenii concisi si condensati informational se refera la natura, esenta si specificitatea insusirilor psihice ale comportamentului avand teme de o neindoielnica actualitate, definiti si caracterizati, de-a lungul istoriei culturii si civilizatiei umane. Acestia sunt exprimati fie in limbajul unei psihologii empirice, universale, cu o istorie indelungata in descrierea comportamentului specific uman, cu inceputuri, inca, din vremea inregistrarilor scrise din anticitate, cat si in limbajul psihologiei contemporane, exprimat in jargon profesional, formalizat in teorii si concepte, bine si specific conturate abia de la inceputul secolului XX, culminand cu termeni derivati, avand la baza cele mai recente cunostinte stiintifice. Fiecare termen referitor la natura comportamentului uman este insotit de un numar variabil de maxime, aforisme, citate si cugetari. Acestea constituie un fel de addenda psihologica, de suport informational, de completare a continuturilor termenilor, frecvent aducand dezvaluiri si explicatii la fenomene psihice nedescifrate inca de stiinta.
Adnotarile, avand atributul genialitatii autorilor, au o mare forta de penetrare mentala prin formulari memorabile pline de intelepciune si bun simt, de demnitate si incredere in viata.
Lucrarea realizeaza o ancorare mai accentuata a omului concret, inteles ca subiect cunoscator si agent al actiunii in problemele vietii reale.
Prin caracterul sau accesibil, lucrarea se adreseaza unui public larg, tuturor celor care doresc sa stie mai mult despre psihologie si comportamentul uman cu toate avatarurile dintre acestea. Ea poate fi si un instrument de lucru, de mare ajutor studentilor in anii de scolaritate ai facultatii sau la cei aflati la studii aprofundate, indiferent de domeniul de specializare(aflat intr-un registru larg incepand de la stiintele exacte, tehnice si ingineresti, stiintele sociale si umaniste, etc.). De asemenea poate fi un instrument util specialistilor care lucreaza sau vor sa lucreze in invatamant, inclusiv psihologilor profesionisti. (Autorii)
Stefan Popescu
Psiholog licentiat al Facultatii de Filozofie, Sectia psihologie a Universitatii din Bucuresti (1956-1961)- sef de promotie.Doctor in psihologie(1977). Ruta profesionala:cercetator stiintific principal (Centrul national pentru educatie fizica si sport); Profesor universitar, sef de catedra la Academia de Inalte Studii Militare din Bucuresti(azi Universitatea Nationala a Apararii- Carol I); colonel(r.), S.P.P., sef sector Asigurare si protectie psihologica. Conducator de doctorate in psihologie. Cercetari si contributii stiintifice, autor a peste 200 de lucrari stiintifice; carti, manuale articole in reviste de specialitate; domenii: cronobiopsihologie umana, biopsihoritmologie, profilaxie si psihoterapie, fortificare psihica, pregatire psihologica specialapsihologia invatamantului cu destinatii speciale, manifestari psihice in bolile somatice, comportament uman in situatii critice, test reflexograma achiliana in diagnosticarea tulburarilor neuropsihice.Decorat cu ordinul national „meritul stiintific”(1984).
Gheorghe Pertea
Psiholog licentiat al Facultatii de filozofie, Sectia psihologie a Universitatii din Bucuresti(1969-1973). Doctor in stiinte militare, profil - psihologie (2000) cu o bogata experienta in expertiza, selectia si asistenta psihologica a personalului inalt profesionalizat din organizatiile militare si civile. Parcursul si ascensiunea profesionala: ofiter psiholog la Scoala de Ofiteri de Aviatie Aurel Vlaicu din localitatea Boboc, jud. Buzau (1973-1978),la Comandamentul Aviatiei Militare (C. Av. M.) din Bucuresti (1978-1986), la Centrul de Medicina Aeronautica al C. Av. M.( 1986-1989); ofiter psiholog-sef de laborator la Sectia de Expertiza Psihologica a Armatei, din Statul Major General(1989-1993), sef de catedra si fondatorul Laboratorului de Psihologie al structurii de informatii a Armatei Romane(1992-2005). Psiholog militar-veteran cu experienta in teatrul de operatii, decorat prin decret prezidential cu „Ordinul National Virtutea Militara in grad de Mare Ofiter cu insemn pentru razboi”, pentru „profesionalismul dovedit in misiunile indeplinite ca ofiter-psiholog in teatrele de operatii desfasurate sub mandatul unor organisme sau coalitii internationale”. Specializari: Este atestat cu drept de libera practica si ca formator si supervizor, de catre Colegiul Psihologilor din Romania in psihologiile aplicate in securitatea nationala, publica si privata, psihologia muncii si organizationala, in psihologia transporturilor, psihologia educationala, consilierea scolara si vocationala si in psihologia clinica. Cariera academica: A fost lector univ. dr. si sef de lucrari la Universitatea Nationala a Apararii Carol I, Bucuresti, unde si-a realizat si teza de doctorat sub coordonarea prof. univ. dr. Stefan Popescu. In prezent, este prof. univ. asociat la Universitatea Ecologica din Bucuresti (UEB), unde preda cursuri de statistica psihologica, testarea si psihodiagnoza aptitudinilor, psihodiagnosticul nonclinic si clinic al personalitatii, evaluarea si selectia de personal si altele. Cercetari si contributii stiintifice, autor a peste 100 de lucrari stiintifice; carti, manuale articole de specialitate, publicate in volume in urma participarii la conferinte si congrese de psihologie, nationale si internationale, cat si in reviste de specialitate. A fost membru ales al Comitetului Director al CPR si al Comisiei de Aparare Ordine Publica si Siguranta Nationala in doua mandate, din anul 2005 pana in 2013. Este co-fondator si presedinte al Asociatiei de Psihologie Aplicata in Domeniul Securitatii Nationale din Romania (A.P.A.D.S.N.R.O.).