Psihotanatologie - Psihologia mortii si suicidului reprezinta efortul medicului si psihologului Constantin Enachescu de a intelege corect raportul dintre om si moarte.
Simpla observatie sau anamneza medicala nu este sufcienta, din perspectiva autorului, pentru a intelege corect actul suicidal. Este nevoie si de un efort hermeneutic. „Cheia” intelegerii suicidului se afla, potrivit acestuia, chiar in trecutul persoanei, in amprenta si conduita culturala a celui care a decis sa-si „inchida” existenta printr-un asemenea gest.
Dincolo de perspectiva medicala, Constantin Enachescu propune o abordare care interpreteaza suicidul ca fenomen uman.
„Orice discurs despre moarte se constituie ca o „ideologie” particulara despre Om si existenta umana. Aceasta se construieste din doua elemente cu caracter complementar: frica de moarte ca refuz si speranta continuitatii existentei ca acceptare, intr-o alta forma a duratei. Frica de moarte trebuie inteleasa ca neliniste pe care o da grija, framantarea legata de pierderea vietii, iar speranta ca proiectie compensatoare a acestei pierderi ca o (re)-intoarcere a unei (re)-gasiri si a unei recuperari de sine. Cele doua aspecte se concentreaza asupra experientei mortii (gandul de moarte, ideile si tentativele de suicid, boli cronice, actele criminale), ca „traire afectiva” si ca „reprezentare mintala” in planul ratiunii. Totul va duce in final la o constructie miticoideologica despre moarte”.
Constantin Enachescu, doctor in psihologie si in medicina, medic primar psihiatru, este profesor universitar la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea din Bucuresti. Preda psihanaliza si psihoterapie, psihosexologie, psihoigiena si sanatate mintala, psihopatologie si psihologie medicala.
Lucrari publicate: Experienta vietii interioare si cunoasterea de sine. De la Socrate la Freud (1997), Tratat de psihanaliza si psihoterapie (Polirom, Iasi, editia a II-a, revazuta si adaugita, 2003; editia a III-a, revazuta si adaugita, 2007), Tratat de psihosexologie (Polirom, Iasi, editia a III-a, revazuta si adaugita, 2003; editia a IV-a, revazuta si adaugita, 2008), Tratat de psihopatologie (Polirom, Iasi, editia a III-a, revazuta si adaugita, 2005; editia a IV-a, revazuta si adaugita, 2007), Fenomenologia nebuniei (Paidiei,2003), Fenomenologia trupului (2005), Tratat de teoria cercetarii stiintifice (Polirom, Iasi, editia I, 2005; editia a II-a, 2007), Da si nu. Dialectica comprehensiva a vietii sufletesti (2006), Arta si nebunie (2006), Tratat de psihologie morala (Polirom, Iasi, editia a III-a, revazuta si adaugita, 2008), Homo demens. O redefinire a nebuniei (Polirom, Iasi, 2008) si Psihosomatica (in colab., Polirom, Iasi, 2008).
De regula actul suicidal este analizat din punct de vedere medical si moral-religios. In acest volum, insa, medicul Constantin Enachescu propune o alta abordare, care priveste suicidul ca fenomen uman, ca pe o manifestare a fiintei aflata in fata propriilor cautari.