Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Universitara Traficul rutier transfrontalier in sud-vestul Romaniei - Impact asupra mediului si a asezarilor - Petronela-Sonia Nedea

43,34 Lei

ISBN: 978-606-591-216-8

Anul publicării: 2011

Editia: I

Pagini: 566

Editura: Editura Universitara

Autor: Petronela-Sonia Nedea

Stoc epuizat
Cod Produs: 9786065912168 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Autori
  • Review-uri (0)

Importanta analizei impactului provocat asupra mediului si a asezarilor de traficul rutier transfrontalier in regiunea sud-vestica a tarii, este data de prezenta Coridorului IV Pan-european si de "explozia" traficului rutier odata cu depasirea pragului critic '89, iar, in prezent, de necesitatea aplicarii normelor europene privind politicile de mediu coroborat cu cresterea nivelului calitativ al infrastructurilor de transport.

Lucrarea cu tema Traficul rutier transfrontalier in sud-vestul Romaniei - impact asupra mediului si a asezarilor, se constituie intr-un studiu detaliat al unui fenomen ce are o amploare tot mai insemnata si care, din perspectiva geografica, reprezinta un subiect relativ nou, a carui abordare s-a situat pana in prezent in sfera inginereasca (prin studii aferente proiectelor tehnice).

Prezenta lucrare urmareste o analiza a impactului asupra mediului si a asezarilor abordata prin prisma traficului rutier transfrontalier in regiunea sud-vestica a Romaniei, tratarea unui subiect de o asemenea amploarea intersectand coordonatele mai multor domenii de investigatie. Tema lucrarii acopera o problematica actuala si complexa, axata pe studiul detaliat al componentelor de mediu in conditiile cresterii traficului rutier. Pe langa complexele masuri de aliniere a economiei si legislatiei la standardele europene, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a presupus si o serie de masuri ce au urmarit cresterea si fluidizarea traficului transfrontalier, in principal, in cadrul culoarelor transeuropene care tranziteaza tara noastra. Din acest punct de vedere, regiunea sud-vestica a Romaniei se inscrie pe coordonatele mai sus mentionate, pe teritoriul sau desfasurandu-se o ruta a Coridorului IV Pan-european (ramura "a", pe directia nord-vest → sud-est), acesta prezentand in contextul dat particularitati deosebite, determinate atat de conditiile geografice ale regiunii pe care se desfasoara, cat si de starea precara a infrastructurii de transport. Avand in vedere tema lucrarii, raportarea se face catre traseul arterelor majore de circulatie existente in regiunea in cauza cu scopul identificarii elementelor potential generatoare a unor tipuri de impact asupra mediului sau a asezarilor.

Structura lucrarii de fata a fost in asa fel conceputa incat sa clarifice aceasta problematica, prea putin abordata in momentul de fata, a efectelor pozitive si negative asupra mediului natural si uman, determinate de calea de transport rutiera in conditiile traficului actual si de perspectiva.

Din acest motiv, respectand traseul drumului (DN6/E70) ce se suprapune Coridorului IV Pan-european la nivelul regiunii sud-vestice a tarii, in primul capitol al lucrarii au fost analizate, in profil fizico-geografic, toate elementele geografice specifice (relief, soluri, clima, ape, flora, fauna), punand in evidenta atat caracteristicile fiecarora, cat mai ales diversitatea factorilor de mediu.

In capitolul II al lucrarii au fost identificate disparitatile inter si intraregionale din cadrul regiunilor de dezvoltare Vest si Sud-Vest Oltenia, situate in zona de influenta a traseului drumului, necesitatea abordarii acestei analize fiind impusa de relatia directa dintre cresterea traficului rutier si evolutia a trei parametri social-economici (populatia, PIB-ul si comertul exterior).

In cadrul capitolului III, se face o prezentare de ansamblu a infrastructurii de transport din Romania, care constituie o prefata a  evaluarii traficului rutier la nivelul regiunii sud-vestice a tarii noastre. In acest sens, tinand cont de principala artera de circulatie europeana (DN6/E70), ce se suprapune coridorului de transport mai sus mentionat, in limitele acestei regiuni, analiza s-a desfasurat pe trei sectoare semnificative din acest punct de vedere, cuprinzand, astfel, intregul areal de referinta. Evolutia traficului rutier pentru sectoarele de drum dintre Timisoara - Lugoj, Lugoj - Drobeta-Turnu Severin si Drobeta-Turnu Severin - Craiova a fost pusa in evidenta atat prin recensaminte de trafic, cat si prin interpretarea rezultatelor anchetelor Origine-Destinatie realizate pentru acest coridor rutier de transport. Totodata, au fost redate informatii privind traficul transfrontalier, in punctele de traversare a Dunarii si in punctele de control de trecere a frontierei catre Ungaria, Serbia si Bulgaria. Analiza efectuata in acest capitol, indica o crestere actuala si de perspectiva a traficului rutier in sud-vestul Romaniei, putandu-se astfel urmari, in capitolele ulterioare, in contextul impactului asupra mediului si a asezarilor, efectele negative sau pozitive determinate de aceasta situatie.

Capitolul IV al lucrarii propune o analiza a surselor de poluare specifice infrastructurii rutiere (poluarea chimica si poluarea fonica) in cadrul regiunii in cauza, tinand cont de valorile traficului actual si de perspectiva si, totodata, de refacerea infrastructurii rutiere la standarde europene.

Analiza impactului lucrarilor de reabilitare a infrastructurii rutiere asupra mediului si a asezarilor atat in perioada de executare a lucrarilor, cat si in perioada de exploatare/circulatie este realizata, in cadrul capitolului V, avand in vedere fiecare componenta a mediului, cu scopul surprinderii elementelor caracteristice ce au potentialul de a afecta echilibrul ecologic al zonei traversate de drum.

Problema fragmentarii habitatelor datorita infrastructurii transportului liniar este abordata in capitolul VI al lucrarii printr-o descriere, pe de o parte, a cauzelor si efectelor determinate de aceasta situatie, iar pe de alta parte, a masurilor de protectie ce se impun la nivel national si international. Totodata, in acest capitol este analizat impactul asupra mediului si a asezarilor datorat constructiei viitorului pod peste Dunare, de la Calafat - Vidin, evidentiindu-se efectele pozitive si negative, tinand cont de conditiile initiale de mediu.

Analiza impactului asupra mediului si a asezarilor generat de traficul rutier transfrontalier s-a realizat, pe parcursul intregii lucrari, luand in calcul toate datele necesare obtinerii unei imagini de ansamblu a zonelor influentate de marile artere europene de circulatie ce se raporteaza regiunii sud-vestice a Romaniei, punand in balanta cauzele, efectele si masurile ce implica, pe de o parte traficul si infrastructura de transport rutiera, iar pe de alta parte componentele mediului natural si asezarile din zona de incidenta.

Petronela-Sonia Nedea
Petronela-Sonia Nedea

Studii universitare şi postuniversitare:
• 1997 - 2001, absolvent licenţiat al Facultăţii de Geografie din cadrul Universităţii din Bucureşti, secţia Geografie Didactică, specializarea Geografie Regională
• 2001 - 2002, absolvent master al Facultăţii de Geografie din cadrul Universităţii din Bucureşti, specializarea "Gestiunea durabilă a peisajelor geografice prin organizare şi amenajare regională”
• 2002  2006, program studii doctorale în cadrul Facultăţii de Geografie, Universitatea din Bucureşti
• 2007, Doctor în Geografie, Distincţia CUM LAUDE
• 2010, specializare Formator de Formatori, Centrul Gaudeamus Internaţional, UCDC
• Din octombrie 2010, programul de master internaţional Economie Socială, în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, UCDC


Activitatea didactică şi de cercetare:
• Lector universitar doctor în cadrul Facultăţii de Management Turistic şi Comercial, Universitatea Creştină "Dimitrie Cantemir", Bucureşti
• Cursuri şi seminarii susţinute pentru disciplinele: Geografie economică, Ecologia şi protecţia mediului, Economia turismului, Turism internaţional
• Prelegeri şi îndrumare lucrări aplicative în cadrul programului ERASMUS
• Participare la o serie de sesiuni de comunicări ştiintifice, conferinţe naţionale şi internaţionale, publicarea a numeroase articole în reviste de specialitate, în volumele unor manifestări ştiinţifice naţionale şi internaţionale recunoscute

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 vanzari@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!