Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Universitara Geografia marilor si oceanelor din perspectiva geomaticii - Stefan Constantinescu

ISBN: 978-606-28-0075-8

DOI: 10.5682/9786062800758

Anul publicării: 2014

Editia: I

Pagini: 162

Editura: Editura Universitara

Autor: Stefan Constantinescu

Cod Produs: 9786062800758 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
  • Download (1)
  • Cuvant inainte
  • Cuprins
  • Autori
  • Review-uri (0)
  • Geografia marilor si oceanelor din perspectiva geomaticii

    Descarca

Lucrarea de fata reprezinta rodul activitatii intreprinse in ultimii 10 ani, in cadrul Statiunii de Cercetari Marine si Fluviale din Sf. Gheorghe. O buna parte din materiale au fost publicate pe web si au facut obiectul orelor de curs, sau de lucrari practice (Insule mitice, Hartile de navigatie.). Alte capitole constituie noutati: Elemente de toponimie specifice litoralului românesc si Toponimie deltaica comparata. Problemele de teledetectie au fost atinse in cadrul unor proiecte de cercetare, dar s-au dovedit extrem de utile si sub aspect educational. Identificarea fenomenelor de upwelling pe baza imaginilor satelitare Modis sau Efectele inundatiilor asupra apelor costiere sunt subiecte de un real interes, dezvoltate ulterior, in cadrul unor lucrari de diploma sau de disertatie. 

Fiecare tema in parte poate fi un nucleu de pornire catre cercetari viitoare, provocarea noastra fiind aceea de a aduce in discutie astfel de subiecte. Avem deplina convingere ca doar printr-o abordare interdisciplinara se poate ajunge la rezultate interesante, schimbarea de perspectiva devenind astfel o conditie obligatorie cercetarilor actuale.

O problematica atât de vasta, ca cea din cadrul Geografiei marilor si oceanelor, necesita o apropiere din trei perspective: i) Cartografie, ii) Sisteme Informationale Geografice si iii) Teledetectie, intr-un cuvânt, printr-o viziune integratoare a Geomaticii. Toata discutia avea nevoie de un numitor comun, de o introducere adecvata, din acest motiv am ales sa deschidem cursul printr-o abordare a istoricului disciplinei. Parcurgerea principalelor momente care au influentat cunoasterea spatiului marin nu reprezinta doar o simpla insiruire de evenimente, ele având obligatia sa trezeasca in ochii tânarului student o reala curiozitate. Povestea primei harti a reliefului din oceane le apartine lui Bruce Heezen si Marie Tharp, iar efortul elaborarii reprezinta, in sine, o poveste fascinanta.

Chiar daca unii vor afirma ca o astfel de viziune poate parea neunitara, sau mult prea complicata sub aspect tehnic, avem deplina convingere ca ea va ajunge sa stârneasca interesul. Printr-o specializare tehnica foarte minutioasa se poate ajunge la o ingustare a orizontului, uitând mult prea repede ca principalul motiv pentru care studiem oceanul este fascinatia deosebita pe care ne-o trezeste. Dincolo de o fireasca curiozitate stiintifica, se ascunde in fiecare dintre noi, o motivatie personala, un mister care ne-a marcat permanent, in fata miracolului marin. Avem nevoie sa ridicam fruntea din sfera preocuparilor personale si sa abordam subiecte care tin de povestea hartilor, de simbolismul cartografic, de teoria culorilor etc. Interesul pentru hartile familiei Oliva dorim sa-l transmitem si prin intermediul acestui capitol, o viziune personala asupra realitatii politice din spatiul mediteranean. Nu stim daca explicatiile noastre va vor multumi, important ar fi ca acestea sa nasca dezbateri si sa deschida noi directii de cercetare.

Sub umbrela Geomaticii se pot ascunde nu doar tehnici deosebite de explorare a spatiului marin, dar si povesti camuflate in umbra hartilor. Tânarul student trebuie sa se bazeze, in acesti ani minunati ai formarii sale, pe propria pasiune catre  o anumita specializare geografica, singurul motor al unei perpetue curiozitati. 

Recunostinta noastra se indreapta catre profesorii care ne-au sprijinit in toti acesti ani, prin corectarea unor materiale, sau prin sfaturile primite. Domnilor Emil Vespremeanu si Ion Nicolae le multumesc pe aceasta cale.

Fiecare dintre noi rezonam la un anumit spatiu, care ne ofera confortul maxim, in care ne simtim cu adevarat cel mai bine. Orice cautare a unui nou tarm, niciodata incheiata, va trezi intrebari, dar mult mai important, va deschide alte perspective. Tarmul pontic ne este apropiat asa cum iti este orice membru al familiei, o obligatie a acceptarii, la care te raportezi cu placere, intreaga viata. Cu totii iesim insa din confortul caminului si exploram alte coaste, de care ne atasam mai mult sau mai putin. Cele cu care rezonezi ajung sa fie visate dupa fiecare intoarcerea acasa, ca o dorinta mistuitoare de a le revedea. La acest capitol intra Peninsula Moreea, dar in mod special extremitatea sudica a sa, tinutul Mani. Orasele Mediteranei sunt coplesitoare sub multe aspecte, pentru noi detasându-se imediat Siracuza si micile sate pescaresti ale Siciliei orientale. Exotismul tarmurilor australiene sau sud-africane, drumurile din Cape Cod, falezele Marii Nordului sau labirintul fiordurilor scandinave, toate isi gasesc un loc aparte, nu doar sub raport bibliografic, dar si sentimental. Persista insa imaginea Mediteranei de Est, cu toate legaturile istorice, culinare, literare, o lume fabuloasa atât de apropiata...familiei tale.  

Cuvant inainte / 7

Partea I /11 

1.  Repere istorice/ 13

2.  Ratacind prin insule mitice /33

3.  Simbolismul cartografic al lui Joannes Oliva/ 43

4.  Cea mai veche harta a Oceanului Planetar?/ 56

5.  Elemente de toponimie specifice litoralului romanesc/ 59

6.  Toponimie deltaica comparata /70

Partea a II a /88 

1. Hartile de navigatie. Elemente introductive/ 90

2. Titlul Hartii. Legenda / 92

3.  Hartile de navigatie in format electronic/ 94

4.  Particularitati ale hartilor de navigatie in context regional/95

5.  Obtinerea Modelelor Numerice Batimetrice din harti istorice de navigatie/ 99

6.  Diferentieri intre MNAT-urile specifice tarmurilor joase si celor inalte/104

7.  Alte tipuri de aplicatii /109

Partea a III a /118 

1.  Aplicatii ale Teledetectiei in cunoasterea Oceanului Planetar/ 120

2.  Elemente de nomenclatura /123

3.  Identificarea temperaturii solului cu ajutorul imaginilor NOAA-AVHRR /131

4.  Influenta inundatiilor asupra apelor costiere din Marea Neagra/ 134

5.  Analiza turbiditatii apelor costiere pornind de la imaginile Modis/138

6.  Dezvoltarea de algoritmi si metode specifice prelucrarii imaginilor/142

7.  Impactul cresterii nivelului marii pe baza datelor satelitare/146

In loc de concluzii /156

Bibliografie/160 

Stefan Constantinescu

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 vanzari@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!