Monografia Etica ecologica. Bazele armonizarii relatiei morale a omului cu mediul inconjurator abordeaza problemele eticii ecologice ce reiese din contextul fundamentelor eticii antropocentrice traditionale prin elucidarea deosebirilor dintre etica si morala, structura si functiile eticii, notiunile si categoriile de baza ale ei (idealul, binele si raul, virtutea si viciul, datoria si constiinta, libertatea, necesitatea si intamplarea, fericirea, utilul, placerea, echitatea, mila, perfectiunea etc.). Astfel, notiunile in cauza devin un suport pentru abordarea problemelor eticii ecologice. Concomitent, in lucrare sunt analizate subiectele eticii ecologice si problemele globale ale contemporaneitatii ce rezulta din actualitatea si perspectiva anilor 20 ai sec. al XXI-lea.
Totodata, in carte sunt prezentate publicului interesat notiunile de baza ale eticii ecologice, istoricul aparitiei ecoeticii, axandu-se pe relatia dintre om si natura pe parcursul existentei civilizatiei umane, dar si pe criza ecologica globala, pe elucidarea aspectelor valorice ale naturii, drepturilor animalelor, eticii naturii si Pamantului, pe necesitatea formarii la oameni a unei atitudini ingaduitoare fata de natura ce constituie chezasia succesului in normalizarea relatiilor dintre om si natura.
Lucrarea este destinata cercetatorilor din domeniul ecologiei, filosofiei, eticii, teologiei, sociologiei si altor discipline stiintifice, specialistilor din domeniul mediului, culturii si educatiei. In acelasi timp, ea poate fi interesanta si pentru un cerc mai larg de cititori, mai ales, pentru persoanele ingrijorate de starea degradanta a mediului ambiant si viitorului civilizatiei umane.
Valeriu Capcelea
Este doctor habilitat in filosofie, conferentiar universitar. Nascut in anul 1952 in comuna Izvoare r-nul Floresti, RSSM/Republica Moldova. Licentiat al Facultatii de Istorie a Universitatii de Stat din Moldova (1974). In 1987 a sustinut teza de doctor in filosofie, iar in 2008, de doctor habilitat in filosofie. Este autor a 315 lucrari stiintifice, 47 volume (19 monografii, 28 manuale pentru studenti, dintre care 8 au fost publicate de editurile Universul Juridic si Pro Universitaria din Bucuresti), 14 brosuri, 168 articole stiintifice, 30 teze ale comunicarilor stiintifice, 5 lucrari in format electronic, editor si redactor stiintific a 9 culegeri de articole stiintifice etc. (dintre care 8 au fost publicate de editurile Universul Juridic si Pro Universitaria din Bucuresti), in domeniul filosofiei teoretice, sociale si a dreptului, eticii, deontologiei profesionale, tranzitiei de la societatea totalitara la cea democratica, locul si rolul traditiei si intelectualitatii in existenta sociala. De asemenea, rezultatele cercetarii au fost prezentate la 138 Conferinte, Simpozioane, Sesiuni Stiintifice nationale si internationale desfasurate in Republica Moldova, Romania, Ucraina si Rusia. Activitatea profesionala: 974-1978 - profesor de istorie si stiinte sociale la scoala medie din comuna Geamana, r-nul Anenii-noi, 1978-2013 - conferentiar universitar al Catedrei de Stiinte Socio-umane si Drept Public Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Balti; 2013-2014 - profesor universitar la Catedra de Drept Public a USEM; 2014-2018 - secretar stiintific al Filialei Balti al Academiei de Stiinte a Moldovei; 2018-2019 - cercetator stiintific principal; 2019-2020 - director al Filialei Nord; 2020 - Seful Sectiei Nord a ASM. Pentru rezultate deosebite in cercetarea stiintifica, management eficient si promovarea imaginii stiintei pe plan national si international, ASM i-a decernat medalia „Nicolae Milescu-Spatarul” si Diploma „Meritul Academic”, iar Ministerul Educatiei i-a acordat o diploma pentru activitate prodigioasa in domeniul educatiei, devotament in promovarea calitatii procesului educational, aport considerabil in pregatirea specialistilor de inalta calificare.
Arcadie Capcelea
Este doctor habilitat in biologie, conferentiar cercetator. Nascut in anul 1956 in comuna Izvoare r-nul Floresti, RSSM/Republica Moldova. Este licentiat al Facultatii de Geografie a Universitatii de Stat „M.V. Lomonosov” din Moscova (1978). In 1987 a sustinut teza de doctor in geografie, iar in 2014 de doctor habilitat in biologie. A scris si a publicat 145 de lucrari stiintifice, inclusiv 12 monografii si 4 manuale in domeniile: geomorfologie, geoecologie, protectia mediului, dezvoltarea durabila, managementul ecologic, dreptul ecologic, etica ecologica etc. In anii 1978-1990 a activat la Institutul de Geografie a Academiei de Stiinte a Moldovei in calitate de colaborator stiintific, colaborator stiintific superior, secretar stiintific si director stiintific interimar. Intre anii 1990–1998 a muncit in calitate de Vice-director General, Prim vice-director General – Sef al Inspectoratului Ecologic de Stat iar apoi, in anii 1998-2000 – Ministru al Mediului, Ministru al Mediului si Amenajarii Teritoriului. In perioada 2000-2023 a activat in calitate de specialist superior pe problemele de mediu la Banca Mondiala cu sediul in orasul Washington DC din SUA in Sectorul de mediu pentru tarile Europei si Asiei Centrale. Dupa pensionarea din 2023, activeaza in calitate este expert independent international in managementul si evaluarea de mediu.