Aparitia si dezvoltarea marketingului ca ramura distincta, autonoma, specializata a stiintelor economice este indisolubil legata de functiunea comerciala a intreprinderii, cu precadere a activitatii de vanzare a acesteia.
In fapt, in primele decenii ale secolului al XX lea, unele dificultati aparute in desfasurarea normala a activitatilor economice specifice unor intreprinderi din cadrul economiilor dezvoltate (S.U.A. si tari vest europene) au avut drept cauze principale anumite “probleme” de disfunctionalitate legate de activitatea de piata (“to market” – marketing).
Pentru inceput, problemele s-au manifestat in sfera bunurilor de consum, relatiile de piata specifice acestora avand ca teren de desfasurare comertul cu amanuntul. Din acest motiv, “vechiul” concept de marketing a fost atasat initial ramurii de stiinta comert, opinie perpetuata, in mod incorect, pana in zilele noastre.
In aceasta situatie, instrumentarul stiintific al marketingului s-a dezvoltat mai intai in sectorul bunurilor de consum si in relatie cu ramura comertului.
Dinamismul economic s-a reflectat in mai multe sfere ale activitatii umane, motiv pentru care, obiectul marketingului s-a extins, in ramurile economice si extraeconomice corespunzatoare, marketingul capatand caracter universal.
O astfel de dezvoltare, cunoscuta ca “dezvoltare externa” a fost dublata de o specializare a marketingului exprimata de separarea si delimitarea unor domenii distincte ale acestuia, al caror obiect s-a constituit prin adaptarea tehnicilor si metodelor generale, la specificul acestor ramuri de activitate ori prin identificarea unora noi, caracteristice acestor ramuri.
In acest mod au aparut si s-au dezvoltat ca domenii distincte: marketingul “business to business”, agromarketingul, marketingul bunurilor de consum, marketingul serviciilor, marketing in transporturi, marketing turistic, marketing educational, marketing financiar bancar etc.
Intr-o astfel de postura se plaseaza si domeniul comertului cu amanuntul, domeniu aflat in plin proces de constituire, consolidare si maturizare.
Lucrarea de fata “Strategii de marketing in comertul cu amanuntul” elaborata de dl. Catana Stefan, doctor in marketing, se constituie intr-o contributie valoroasa la dezvoltarea marketingului in general, a marketingului serviciilor in special si a marketingului comertului cu amanuntul, in particular.
Privita din alta perspectiva, lucrarea are o contributie importanta si la dezvoltarea intensiva a marketingului bunurilor de consum.
Lucrarea reprezinta rezultatul unor preocupari indelungate ale autorului care au debutat inca de pe bancile facultatii si au fost continuate, dupa finalizarea studiilor de licenta si masterat, cu cele de doctorat.
In demersul sau stiintific, autorul a pornit de la constatarea, semnalata in literatura de specialitate, ca dezvoltarea marketingului s-a desfasurat si se desfasoara din doua directii: una, apartinand specialistilor in marketing care abordeaza, in cercetarile lor, cele mai variate sfere ale activitatii umane de pe pozitia marketingului si o alta, apartinand specialistilor domeniilor stiintifice corespunzatoare diverselor ramuri de activitate. In acest context, autorul lucrarii de fata se plaseaza in cadrul primului grup de specialisti, tratand, deci, ramura comertului cu amanuntul de pe pozitia specialistului in marketing.
Un astfel de demers s-a regasit in primul rand in evaluarea stadiului actual al cunoasterii, prilej cu care, autorul constata o insuficienta reflectare a conceptelor, tehnicilor si metodelor specifice marketingului serviciilor in cadrul sectorului comert, cu precadere a celor care definesc obiectul sau stiintific: marketing extern firmei, marketing interactiv si marketing intern firmei. De altfel, aceste concepte sunt o consecinta a caracteristicilor serviciilor definite de succesiunea de activitati avand ca rezultat final vanzarea cumpararea unor bunuri necesare satisfacerii unor nevoi de consum.
Intr-o astfel de acceptiune autorul cerceteaza, in profunzime, gradul de utilizare in comertul cu amanuntul, a celui mai valoros si modern instrument de management stiintific, strategia de marketing structurata corespunzator conceptelor mentionate anterior.
Cercetarile efectuate de autor au avut la baza o mare varietate de metode de culegere si prelucrare a informatiilor selectate corespunzator scopului si obiectivelor definite de problema supusa cercetarii. Au fost utilizate deopotriva cercetari calitative si cantitative, cercetari exploratorii si cercetari concluzive, expuse pe larg pe parcursul lucrarii.
Cercetarile efectuate se plaseaza, in acelasi timp, in sfera cercetarilor instrumentale, autorul punand la punct, cu caracter de pionierat in tara noastra, metodologii de proiectare si derulare a unor cercetari exploratorii: cercetarea documentara privind reflectarea un suporturile promotionale a unor strategii de marketing extern in comertul cu amanuntul; observarea stiintifica a modului de organizare a suprafetelor de vanzare si de expunere a marfurilor in magazine si pe aceasta baza, identificarea unor alternative strategice de marketing interactiv, folosite in comertul cu amanuntul.
In acelasi context se inscrie, in cadrul ambelor cercetari, punerea la punct, cu caracter de pionierat, a metodei deductive de prelucrare si analiza a informatiilor obtinute din astfel de cercetari.
Utilizarea strategiei de marketing ca instrument de management al organizatiei presupune, pe de o parte, derularea unor procese care au ca finalitate alegerea alternativelor strategice corespunzatoare conditiilor in care actioneaza firma, care fac obiectul planificarii strategice de marketing, iar pe de alta parte, implementarea strategiilor, prin derularea altor procese, de programare operativa, care au drept finalitate programul de marketing.
Modalitatea practica de rezolvare a unor astfel de probleme este avuta in vedere de autor prin proiectarea unui model de planificare strategica de marketing in comertul cu amanuntul. In realizarea acestuia, autorul a luat ca sursa de inspiratie modelul elaborat pentru corporatii de “parintele” marketingului modern, Philip Kotler, structurat pe nivele decizionale corespunzatoare comertului cu amanuntul si modelul de structurare a alternativelor strategice prin luarea in considerare a conditiilor de adoptare a acestora (factori strategici) propus de “parintele” marketingului romanesc, Constantin Florescu.
Prin continutul sau lucrarea se caracterizeaza prin nivel stiintific ridicat si originalitate, constituindu-se intr-un real ajutor pentru specialisti, studenti si cadre didactice cu preocupari in sectorul comertului cu amanuntul.
Prof. Univ. Dr. Valerica Olteanu
Scrie un review