Perioada cuaternara (dupa unii geologi inceputul unei noi ere) prin ceea ce ofera studiului, constituie un sistem extrem de complex si in plina evolutie dar cu o dinamica variabila in timp si in spatiu la nivelul intregului Glob. Abundenta si densitatea elementelor caracteristice ingreuneaza cunoasterea in amanunt si in totalitate a regimului de manifestare a lor si a corelarii diverselor rezultate. Ca urmare au rezultat fie abordari unilaterale conceptuale pe studierea detaliata de catre geologi, biologi, antropologi, hidrologi, geomorfologi, paleoclimatologi a constituentilor de baza care definesc acest nou parcurs din evolutia Terrei, fie sinteze asupra tuturor acestora (urmarite in sistem) dar cu grad diferit in demonstrare, exemplificari si grad de racordare (raportare mai ales in timp si ca amploare) in functie de orientarea preocuparilor specialistului, destinatia lor (curs universitar, tratat, popularizare etc.) sau scoala stiintifica unde s-a format si pe care o reprezinta (americana, sovietica – rusa, engleza, scandinava, germana, franceza etc.).
In tara noastra exista multe lucrari bazate in majoritate pe cercetari si cartari care privesc unilateral diversele aspecte concrete ale cuaternarului. Cele mai multe vizeaza relieful glaciar, periglaciar, terasele, luncile, evolutia bazinului Marii Negre etc., fiind realizate de geomorfologi. La fel de insemnate sunt studiile privind depozitele cuaternare (aproape in totalitate concentrate pe cele din Campia Romana si din unele depresiuni), evolutia faunei si florei (analize sporopolinice) infaptuite de geologi si peleontologi dar si unele incercari (chiar sinteze) cu caracter paleoclimatic, in majoritate avand ca reper studiile din vestul si centrul continentului. Infaptuirea de prezentari ale tuturor laturilor problemelor cuaternarului este extrem de redusa fie ca acestea s-ar referi la spatiul romanesc, fie la cel continental ori al intregului Pamant. O astfel de lucrare este absolut necesara nu numai pentru pregatirea de specialisti in diversele directii ale cercetarii acestei perioade dar mai ales in intelegerea corecta de catre orice doritor a evolutiei mediului natural in interactiunea tot mai acerba cu formele de presiune exercitata de societatea umana asupra lui.
Realizarea lui necesita cateva cerinte. Mai intai trebuie sa realizezi o documentare profunda citind lucrari de valoare din scolile cuaternariste consacrate si mai ales sa reusesti sa corelezi rezultatele, schemele evolutive si sa te opresti la elementele ce ilustreaza legitatile ce definesc contextul general dar si specificul regional. In al doilea rand trebuie sa fii un foarte bun cercetator si prin aceasta cunoscator a cel putin cateva din elementele principale ce definesc cuaternarul. In sfarsit este necesara experienta in a corela rezultatele dobandite prin indeplinirea celor doua cerinte, mai ales de a avea capacitatea de sintetizare si de redare simpla dar convingatoare a ceea ce trebuie prezentat si in concordanta cu o conceptie proprie.
Lucrarea de fata consideram ca reflecta aceste cerinte. Mai intai exista acea documentare temeinica ce se bazeaza atat pe studierea de lucrari reprezentative din literatura cuaternarista europeana si americana dar si pe studii cu rezultate distincte din diferite directii de cercetare romaneasca. Ideile de baza din acestea i-au calauzit in stabilirea, ordonarea, demonstrarea si ilustrarea problemelor fundamentale ale cuaternarului dar si in precizarile privind diferentierea regionala a evolutiei referitoare la climat, relief, elemente biotice, om si societate umana. La acestea s-au adaugat rezultate distincte in cunoasterea reliefului si depozitelor cuaternare in diverse unitati geografice din tara si in mai multe locuri din Europa (Marea Britanie, Franta, Italia) si Turcia. Ele s-au materializat in teze de doctorat (ce constituie lucrari recunoscute prin profunzimea analizelor bazate pe cartari si masuratori detaliate) in cateva tratate (Relieful Romaniei) dar si in mai multe articole prezentate la simpozioane (in tara si strainatate) si publicate in reviste de specialitate recunoscute.
Continutul volumului este organizat in concordanta cu doua idei ce stau la baza conceptiei tratarii subiectului si anume: Cuaternarul reprezinta un “moment” al unei indelungate evolutii a mediului terestru de la care a mostenit anumite componente structurale si Cuaternarul s-a impus prin caracteristici esentiale in toate componentele mediului geografic care l-a etalat ca un sistem unitar aparte.
Ideile abordate in acest volum sunt solid argumentate si se inscriu intr-un lant demonstrativ usor de urmarit, constituind un ansamblu teoretic necesar pregatirii studentilor geografi, biologi, geologi, a profesorilor naturalisti etc. Suntem convinsi ca problemele abordate si toate datele aduse in sprijinirea acestora satisface si cerintele multor cititori interesati de cunoasterea modificarilor globale ale mediului terestru in ultimele milioane de ani. Este un foarte bun inceput pe care-l dorim continuat.
Prof. Univ. Dr. Mihai IELENICZ