Volumul de fata se adreseaza studentilor din anul I, Invatamant Deschis la Distanta si Invatamant cu Frecventa Redusa, care, animati de dorinta fireasca a largirii orizontului lor de cunoastere, ca si de cea, la fel de naturala, a sporirii sanselor in competitia mereu actuala pentru ocuparea unor locuri de munca in domeniul geografiei, au decis sa foloseasca oportunitatea oferita de aceasta forma moderna de invatamant, prin mijlocirea careia vor putea obtine calificarea reala si legala de a participa la respectiva competitie. El este unul din numeroasele manuale care asigura bibliografia de baza pentru pregatirea cursantilor in fiecare dintre disciplinele incluse in programul de studiu elaborat de geografi cu experienta apartinand Universitatii din Bucuresti. Substanta lui este constituita din problemele esentiale ale celor doua discipline fundamentale care-i dau titlul: Esential in Meteorologie si Climatologie.
Conform strategiei elaborate pentru invatamantul deschis la distanta si invatamantul cu frecventa redusa, care nu putea omite dificultatile intampinate de studenti in gasirea resursei de timp si procurarea mijloacelor de invatare necesare unei pregatiri adecvate, manualul de fata, la fel ca toate manualele seriei din care face parte, ofera cursantilor cunostintele esentiale pentru intelegerea exacta a modului de functionare a sistemelor atmosferic in ansamblul complex al sistemului terestru.
Efortul de esentializare, constand in selectarea problemelor de baza si explicarea mecanismelor de desfasurare a proceselor si fenomenelor atmosferice si hidrosferice hotaratoare pentru functionarea sistemului respectiv, este dublat de acela destinat accesibilizarii unor cunostinte adesea aride si putin atragatoare pentru o buna parte a studentilor. Acest din urma efort se refera la incercarea de a asigura limpezimea maxima limbajului folosit in definirea notiunilor, legitatilor etc., in evidentierea legaturilor cauzale, in ierarhizarea factorilor care genereaza diversele procese si determina evolutia lor, in identificarea consecintelor acestora pentru alte procese si domenii etc.
Accesibilizarea si eficientizarea sunt urmarite, de asemenea, prin forma adoptata de manualul de fata si de toate celelalte manuale ale seriei. Iar forma se vrea relaxata in esentializarea si sistematizarea materialului, incercand sa stimuleze si sa faciliteze invatarea prin stabilirea obiectivelor fiecarui capitol, prin formularea de intrebari si raspunsuri cu grade diferite de dificultate, prin sublinierea unor procese si fenomene esentiale, a unor legitati, a unor superlative etc.
Optiunea pentru un atare nivel stiintific de prezentare a manualului de Meteorologie si Climatologie are la baza raportul dintre accesibilitate si eficienta in contextul real al adresabilitatii lui. Caci un nivel mai ridicat ar putea determina, pentru cei carora li se adreseaza, o scadere a accesibilitatii, iar un nivel mai coborat ar atrage dupa sine o scadere a eficientei.
Daca gandurile autorilor au fost bine cumpanite si corect transpuse in manual, ramane de vazut. Cei care vor sti primii acest lucru sunt, desigur, utilizatorii.
Autorii