Ne-am propus ca in 5-6 volume sa realizam o lucrare care sa fie utila studentilor, profesorilor de geografie si tuturor celor pe care ii intereseaza direct sau indirect sistemul geografic romanesc, sistem dobandit treptat, dar a carui „fata” actuala apartine indeosebi unei secvente a cuaternarului. Ea se bazeaza pe o documentare destul de larga privita analitic, pe o munca de-o viata pe teren si in laborator din mediul fizic, si pe o conceptie sistemica integrata continuu.
In structura lucrarii au fost incluse doua volume de analiza globala pe fiecare component geografic, apoi trei cu caracter regional si unul de valorificare a cadrului natural in turism domeniu in „voga” in prezent dar si un hobby personal.
Dintre acestea doua carti – extremele – au fost deja publicate urmand ca la un interval de timp scurt sa mai apara inca doua – volumul de fata si cel dedicat dealurilor si podisurilor, care nu numai ca ocupa cea mai mare parte din teritoriul Romaniei, dar insumeaza si o complexitate de aspecte geografice impuse de interferenta cu mediile montan si de campie si unde s-a exercitat o insemnata presiune antropica.
Cartea de fata cauta sa prezinte, intr-o sinteza determinata de principala destinatie, problemele principale pe care le solicita cunoasterea catorva compo- nente distincte – clima, apele, vietuitoarele, solurile – privite in interdependenta sistemica. In acest fel desi ele se succed intr-o ordine fireasca abordarii geografice clasice, multitudinea explicatiilor genetico-evolutive asigura legatura nu numai la nivel de capitol ci a intregii lucrari. Din multitudinea de aspecte generale si particulare ne-am oprit la acelea cu semnificatie distincta la nivelul fiecarui component de mediu, iar in cadrul acestora la o esalonare si tratare ierarhizata in functie de importanta lor in sistem. Totodata s-a trecut de la o analiza de ansamblu (la nivelul Romaniei) la situatii regionale si locale cu cat mai multe exemplificari prin text, harti, diagrame sau reflectate in fotografii.
Finalizarea unor probleme distincte din unele capitole s-a concretizat in cateva randuri de concluzii, acestea fiind necesare pentru corelarea pe spatii mai largi de analiza. Totodata, nu a fost omisa interdependenta dintre elementele mediului natural si diferitele directii ale exercitarii influentei tot mai active a omului situatie care pe de-o parte a solicitat abordari partiale la nivel de problema, capitol, iar pe de alta a cerut ca in finalul lucrarii sa fie tratat succint, pe fondul general al tipurilor de medii geografice si probleme hazard-vulnerabilitate-risc, protectie si conservare.