Andre Malraux, important scriitor, ziarist si om politic francez, a fost pasionat de filozofie, cultura si calatorii. A facut numeroase calatorii din dorinta de a cunoaste noi civilizatii si culturi, pe care le-a observat indeaproape si le-a analizat critic. A ajuns pana in Indochina, Cambodgia, Laos si China, unde a participat in mod activ la activitatile si operatiunile gruparilor comuniste. Scrisorile din Ispita Occidentului surprind foarte bine conceptia scriitorului despre ceea ce inseamna cultura, atat ca termen general, cat si particular, subliniind diferentele dintre cultura occidentala si cea orientala. Scrisorile contin o intreaga filozofie asupra vietii si a mortii, cu referire la notiuni complementare precum forma si fond, aparenta si esenta, ratiune si sensibilitate, ordine si dezordine, realitate si reverie si multe altele. Ispita Occidentului este prima opera semnificativa a lui Malraux. Idei exprimate aici cu febrilitatea baroca ce caracterizeaza acest spirit patimas si enigmatic, cautator nelinistit al unui absolut pe care agnosticismul sau il interzice si pe care, cu timpul, il va transfera in arta, se prelungesc, se adancesc, prolifereaza in toata gandirea sa.
Scrisorile care alcatuiesc cea mai mare parte a acestei carti au fost scrise de domnii A.D., francez, in varsta de douazeci si cinci de ani, care stie cate ceva despre creatiile Chinei, si Ling-W.-Y., chinez, in varsta de douazeci si trei de ani, bolnav de ciudata cultura occidentala de care s-au molipsit multi dintre compatriotii sai, cultura exclusive livresca. Si le-au trimis in timpul calatoriilor intreprinse, de cel dintai in China, de cel de‑al doilea in Europa.
Informatii conformitate produs
Andre Malraux a fost un important scriitor, ziarist si om politic francez, pasionat de filozofie, cultura si calatorii. A facut numeroase calatorii din dorinta de a cunoaste noi civilizatii si culturi, pe care le-a observat indeaproape si le-a analizat critic.
André Malraux (1901–1976) a fost scriitor, ziarist si om politic francez. Malraux se inscrie la Scoala de Limbi orientale si frecventeaza cercurile artistice ale capitalei franceze, abandoneaza insa studiile la varsta de 17 ani si lucreaza intr-o librarie pentru o editura, frecventand si cursurile libere de la muzeul Guimet si scoala de pe langa muzeul Luvru. Primele sale cronici literare sau artistice apar incepand cu anul 1921, an in care se casatoreste cu Clara Goldschmidt, provenind dintr-o bogata familie germana. In 1923 pleaca in Indochina, in 1925 revine la Saigon si infiinteaza ziarul L’Indochine, cu o durata scurta de aparitie. Din nou in Franta, scrie diverse eseuri si, in 1930, primul sau roman, Calea regala. In anii 1926–1927 intreprinde calatorii in Laos si in China, unde participa activ la operatiunile gruparilor comuniste. Incepand din anul 1933, devine militant antifascist, participa la Razboiul civil din Spania de partea fortelor republicane, organizand o escadrila de aviatie pe care o va comanda pana in 1937. Totusi, dupa o participare in 1940 la congresul scriitorilor sovietici de la Moscova, incepe sa se distanteze de ideile dogmatice ale comunismului. La izbucnirea celui de-Al Doilea Razboi Mondial se inroleaza intr-o formatie de blindate in lupta impotriva Germaniei hitleriste. In timpul retragerii este ranit si luat prizonier, reuseste insa sa evadeze din lagarul de la Sens. Incepand din anul 1947 detine mai multe functii in guvern, intre 1947 si 1949 ministru al Propagandei si Informatiilor, ministru de Interne, apoi din 1958 pana in 1969 ministru de Stat si ministru pentru Probleme culturale.
Ispita Occidentului este prima opera semnificativa a lui Malraux. Scrisorile de fata reprezinta o selectie. Publicandu-le, ne propunem sa aratam reactiile a doua sensibilitati si sa sugeram cititorilor unele reflectii personale cu privire la viata, poate ciudata, a simturilor si a spiritului lor.