Bazele contabilitatii. Caiet de lucrari practice (Exercitii de logica contabila si lucrare practica monografica)

 • Autor:

 • Editura: Editura Universitară

  ISBN: 978-606-28-0300-1

  Doi: 10.5682/9786062803001

 • Anul publicării:

  Ediţia: a IV-a, revizuita si adaugita

  Pagini: 196

3000 RON

Disponibilitate: stoc epuizat

Acest produs nu este pe stoc momentan.Cuprinsul cărţii Bazele contabilitatii. Caiet de lucrari practice (Exercitii de logica contabila si lucrare practica monografica)

Prefata /7                                                                                                                                                               

 PARTEA I  - EXERCITII DE LOGICA CONTABILA  

Capitolul  1 - Istoricul si evolutia contabilitatii/9

Capitolul  2 - Contabilitatea – componenta a sistemului informational economic/11

Capitolul  3 - Obiectul si metoda contabilitatii/22

Capitolul  4 - Modele de baza privind situatia patrimoniului si rezultatele obtinute/39

Capitolul  5 - Teorie si model privind contul. Mecanismul contabil:Analiza, inregistrarea si controlul tranzactiilor in conturi/60

Capitolul  6 - Documentele contabile/75

Capitolul  7 - Evaluarea si recunoasterea elementelor patrimoniale in situatiile financiare/105

PARTEA A II-A – LUCRARE PRACTICA MONOGRAFICA

 Lucrare practica monografica/112

 Planul de Conturi General/180

 Bibliografie/195

Cuvânt înainte Bazele contabilitatii. Caiet de lucrari practice (Exercitii de logica contabila si lucrare practica monografica)

 Incercarea noastra de a publica o culegere de lucrari practice este inevitabil insotita de intrebarea: de ce ? Existenta culegerii este justificata printr-o dubla motivatie:

-  prima, dorinta de a pune la dispozitia studentilor anului I, un ansamblu coerent de aplicatii, rezolvate si nerezolvate, care sa le permita o mai buna consolidare a cunostintelor dobândite la disciplina “Bazele contabilitatii”. De asemenea, credem ca studentii trebuie sa se implice mai mult in formarea lor prin desprinderea de notitele de curs pe care trebuie sa le vada doar ca punct de plecare si atât.

-  cea de-a doua, incercarea de a ne concretiza activitatea didactica desfasurata la seminarii printr-un material scris. 

Elaborata in concordanta cu programa analitica a disciplinei “Bazele contabilitatii” si având ca principala sursa de inspiratie manualul “Bazele contabilitatii”, aceasta culegere se prezinta sub forma unui triptic in al carui continut se regasesc: un minimum de elemente teoretice, aplicatii rezolvate si aplicatii propuse spre rezolvare in cadrul seminariilor. De asemenea, se ofera posibilitatea realizarii unei autoevaluari printr-un set de teste grila conceput la nivelul fiecarui capitol. 

Prin ce se particularizeaza mesajul nostru?

 La nivelul primului an de studiu, propunem sa nu se supracodifice demersul si sa nu se faca abuz de statutul de tehnica al contabilitatii. Am vrea ca studentul sa vada o alta imagine a contabilitatii decât cea a unei tehnici de gestionare a resurselor, drepturilor si obligatiilor aferente. Contabilitatea inseamna de fapt o punte de comunicare intre trecut si viitor, un aliat in orice proces decizional referitor la afaceri, dar si un veritabil avocat in eventualele dispute cu partenerii comerciali sau orice alta persoana interesata de informatii referitoare la o entitate.

 Dorim sa punem accentul, dincolo de neabandonabilul concept de patrimonialitate, pe abordarea pe fluxuri, pe delimitarile in timp si spatiu pe care le genereaza tinerea unei contabilitati.  O culegere de lucrari practice nu poate neglija o realitate simpla: viata unei entitati care inseamna operatii si alte evenimente care trebuie sa fie inregistrate prin sistemul de conturi. Asimilarea cunostintelor legate de cont trebuie sa plece de la conceptele de “utilizari” si “resurse”, iar inregistrarea operatiilor in contabilitate  trebuie subordonata nevoii de a reflecta cele trei mari cicluri ale activitatii unei entitati: cel de exploatare, cel de investitii si cel de finantare. 

 Consideram ca la nivelul primului an de studiu al contabilitatii, studentul nu trebuie sa fie tributar incadrarii acestei discipline in schema rigida a unui plan de conturi (instrument necesar, dar care poate sa fie  valorizat in al doilea an de studiu). 

 Celelalte capitole fac referinta la: utilizatorii informatiei contabile, remarcarea caracterului dualist al utilitatii contabilitatii; detalierea reprezentarii entitatii prin imaginile sugerate de situatiile financiare; recursul la documente pentru justificarea inregistrarilor in contabilitate; implicarea calculatiilor in contabilitate, mai ales atunci când se  stabilesc bazele pentru masurarea elementelor de avere si se determina rezultatele.

 Pentru cunoasterea concreta a modului de intocmire a lucrarilor contabile, se solicita elaborarea unei monografii.

 Cu dorinta explicita de a da o expresie noua mesajului pe care profesorul de contabilitate trebuie sa-l transmita studentilor, autorii sunt constienti de caracterul perfectibil al acestei culegeri. Este si motivul pentru care asteptam cu placere eventuale sugestii de la colegii nostri pentru o posibila reeditare, exprimându-ne in acest sens, cu anticipatie, multumirile.

Despre autor

Victor Munteanu - Coordonator

Alice Tinta

Te-ar mai putea interesa şi..

Bazele contabilităţii - Aplicaţii şi studii de caz

Bazele contabilităţii -..

Contabilitate

1927 RON Detalii

Contabilitatea financiara a intreprinderii

Contabilitatea financiara..

Contabilitate

7000 RON Detalii

Contabilitatea societatilor comerciale - vol. I

Contabilitatea societatil..

Contabilitate

2890 RON Detalii


Contabilitatea aplicata a intreprinderilor si microintreprinderilor

Contabilitatea aplicata a..

Contabilitate

3500 RON Detalii

Bazele contabilitatii - Monografie contabila

Bazele contabilitatii - M..

Contabilitate

674 RON Detalii

Contabilitate

Contabilitate..

Contabilitate

3082 RON Detalii

Promoţii

Contabilitatea in partida dubla si legislatia persoanelor juridice fara scop patrimonial, simplificata si actualizata

Contabilitatea in partida..

Contabilitate

5200 RON Detalii 57.8 RON

CONTABILITATEA INSTITUTIILOR PUBLICE comentata, actualizata si simplificata

CONTABILITATEA INSTITUTII..

Economie generala

5200 RON Detalii 57.8 RON

Trimiterile preliminare ale instantelor din Romania la CJUE. Culegere adnotata de jurisprudenta (2007-2018) - Vol. I-X si Addenda

Trimiterile preliminare a..

Drept

54000 RON Detalii 830 RON

Recomandările editurii

Citatul zilei

Preceptele dreptului sunt: sa traiesti cinstit, sa nu vatami altuia, sa dai fiecaruia ce i se cuvine

Iustinian

Personalităţi

Mihai Eminescu Mihai Eminescu Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 -15 iunie 1889) a fost poet , prozator  roman,   ... citeşte mai mult →

Interviuri

DAN CULCER DAN CULCER Dan Culcer (n. 15 iunie 1941) este un critic literar, prozator, poet, traducator ... citeşte mai mult →