Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmărire comenzi Persoane fizice / Vânzări: 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Pro Universitaria Teatralitatea. Esenta teatrului - Anca Ionita

Editura Pro Universitaria
-15%
33,00 Lei 28,05 Lei

Editura: Pro Universitaria

Autor: Anca Ionita

Pagini: 146

Anul publicării: 2021

ISBN: 978-606-26-1379-2

Stoc epuizat
Cod Produs: 9786062613792 Ai nevoie de ajutor? 021 315 32 47 / 0745 200 357
Adaugă la Wishlist Cere informații
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Review-uri (0)
Intr-o discutie cu scenograful Radu Boruzescu, caruia i-am cerut permisiunea de a publica o fotografie din spectacolul Furtuna de Shakespeare de la Comedia Franceza (2017), i-am marturisit ca imaginea pe care o selectasem, o gaseam emblematica pentru conceptul de teatralitate. Realizam, pentru a nu stiu cata oara pe parcursul acestei incursiuni intr-un teritoriu al carui orizont se modifica mereu, ca discursul ratiunii poate pali in fata teatralitatii manifestate!

In raspunsul sau, artistul Radu Boruzescu se intreaba retoric in ce consta esenta teatrului: „Prelungirea salii in scena, efectul „in oglinda” al realitatii in spatiul iluziei, implicarea conditiei de spectator pe jumatate adormit in angrenajul magiei teatrale, realitatea contemporana amestecata cu reconstituiri pretioase, sunt lucruri la care am revenit mereu, aproape inconstient. Sa fie asta descoperirea ultima  la care ajungem, dupa atatia ani pasionanti?”

Acest scurt schimb de idei mi-a reamintit faptul ca singura modalitatea de „a fi viu” in teatru este aceea de a te intreba si a fi surprins mereu de el. In acelasi timp, dialogul mi-a realimentat bucuria si dorinta de a continua sa descopar si sa inteleg de unde vine aceasta putere formidabila pe care teatrul o are asupra noastra.
Informatii conformitate produs
  • Teatralitatea. Esenta teatrului - Anca Ionita

    Descarcă
Este conf.univ.dr. la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L. Caragiale” din Bucuresti, Facultatea de Teatru – Director al Departamentului de Studii Teatrale si membru al Senatului UNATC.

Este absolventa a sectiei de Teatrologie a Facultatii de Teatru din cadrul aceleiasi universitati (1996). In anul 2007 a obtinut titlul de doctor in domeniul Teatru cu teza Teatralitatea. Esenta teatrului, coordinator stiintific prof.univ.dr. Michaela Tonitza-Iordache. Este, de asemenea, absolventa a Facultatii de Chimie Inginerie Chimica din cadrul Univeristatii Politehnice Bucuresti.

Activitatea sa didactica include urmatoarele domenii: Istoria teatrului, Teatrologie, Istoria artelor spectacolului, Analiza procesului de creatie teatrala. Preda cursuri la Facultatea de Teatru la sectiile: Actorie, Actorie Papusi si Teatrologie – Ciclul Licenta si Actorie, Regie Teatru, Scenografie, Coregrafie, Sound si Light Design – Ciclul Master.

In cadrul Facultatii de Film preda un curs optional de Istoria Artelor Spectacolului pentru sectiile Regie film, CAV, Imagine si Multimedia – Ciclul Licenta.

Este autorul unui curs nou intitulat Analiza procesului de creatie teatrala, ce a fost introdus in curriculum-ul programului de master al Facultatii de Teatru din anul 2007.

Lect. univ. dr. Anca Ionita este managing editor al revistelor de cercetare stiintifica in limba engleza Romanian Performing Arts Journal (RPAJ) si CloseUP: Film and Media Studies, editate de UNATC Press cu sprijinul UCIN.

Este coordonator stiintific al tezelor de dizertatiei – Facultatea de Teatru, Ciclul Master si membru al comisiilor de indrumare din cadrul Scolii Doctorale UNATC.

Domenii de cercetare: antropologia teatrala si mecanismele creatiei teatrale – conceptul de liminalitate aplicat artei actorului, interdisciplinaritatea teatru-film, metode de arhivare a spectacolului teatral

Activitate academica
• Membru al Senatului UNATC din ianuarie 2016
• Prorector Management academic si relatia cu studentii (ian – octombrie 2020)
• Director al Bibliotecii UNATC (2019-2020)
• Presedinte al Comisiei Senatului UNATC de Asigurarea Calitatii Managementului Universitar (2016 – 2019)
• Membru al Grupului de Auto-Evaluare (Self Evaluation Group SEG) al UNATC care a elaborat Raportul de Auto-Evaluare al UNATC din decembrie 2012, din cadrul European University Association (EUA)


Activitatile sale extra-academice includ o solida experienta de management cultural care numara proiecte dezvoltate in colaborare cu teatre, festivale si alte institutii de cultura precum ICR si ARCUB, coordonarea, editarea si publicarea unor reviste de cultura. In perioada 2016 – 2019 a detinut functiile de Consilier artistic si Sef Sectie artistica la Teatrul Mic.
In perioada 201 – 2015 a fost Manager de Program din cadrul Candidaturii orasului Bucuresti la titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021.
2019
Are o bogata activitate jurnalistica in domeniul teatral, pe care l-a reflectat in cronici de spectacol, interviuri, eseuri, incepand cu mijlocul anilor ’90.

Dacă dorești să iți exprimi părerea despre acest produs poți adăuga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienți Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

021 315 32 47 0745 200 357 vanzari@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie să mai adaugi cel puțin un produs pentru a compara produse.

A fost adăugat în wishlist!

A fost șters din wishlist!