Arhitectura cartii imbina armonios evolutia gandirii intuitive si creative in opera lui Draganescu, de la „Profunzimile lumii materiale” la „Societatea Constiintei”, gravitand in jurul conceptului de INFORMATIE ca fenomen, ca esenta primordiala si fundamentala a Cosmosului. Autorul cartii realizeaza o integrare, atat temporala cat si multidisciplinara a cunoasterii conceptului, neomitand contributiile personale, ceea ce confera lucrarii o valoarea stiintifica ce depaseste dimensiunea unui eseu.
Prof. univ. Leon Zagrean, Presedinte fondator al Societatii Nationale de Neurostiinte din Romania
Cartea adanceste, prin ideile prezentate, analiza operei stiintifice si filosofice a Profesorului, care a fost Academicianul Mihai Draganescu.
Mat. Dr. Sorin Baiculescu, Vicepresedinte DFLMS (CRIFST), Academia Romana
Am avut deosebita placere sa audiez prelegeri ale profesorului Mihai Draganescu, cand eram student la Facultatea de Electronica si Comunicatii, IPB. Lectura acestui eseu a fost un prilej de a intelege o prezentare in limbaj filosofic a ceea ce, cu multi ani in urma, profesorul Draganescu ne prezenta in limbaj tehnic. El invita la reflectie, rascolind in subconstient constructia noastra interioara. Este fascinat modul in care este tratat conceptul de informatie, prin faptul ca teologia si stiinta pot merge mana in mana, depasind o intelegere mediocra. Nu mai putin relevanta este punerea in evidenta a schimbarii permanente generate de legile implacabile ale Existentei. Lectura eseului pune accentul pe o cunoastere holistica, interdisciplinara care deschide noi orizonturi dar conduce si la aprofundarea unor domenii cu care deja suntem familiarizati, integrand sau chiar modificand viziunile anterioare asupra unui subiect, trezind astfel curiozitatea de a-l redescoperi, asemenea traditionalelor papusi Matriosca sau a batranelului japonez cu mustati lungi si albe. Gorun Manolescu a reusit sa sintetizeze si sa organizeze un volum imens de informatie, intr-o maniera accesibila, intr-un spatiu al lucrarii relativ restrans.
Gabriel Micu, dr. in drept si istorie
Gorun Manolescu este prof. dr. ing. si membru asociat la Institutul de Inteligenta Artificiala „Mihai Draganescu” al Academiei Romane. Este autorul unor carti din diferite domenii ale cercetarii stiintifico-filosofice: Abordarea ierarhic structurata si informatica (1985), Eseu despre sursele adevaratei cunoasteri in logica budista (2006), Dincolo de ironie si ironism plecand de la discutii virtuale cu unii clasici de marca ai PoMo, Fragmentarium (2019) si a peste 200 de articole stiintifice aparute in diverse publicatii din tara si strainatate. Interesul cercetarilor sale se refera la inteligenta artificiala, fenomenologie, epistemologie si intersectia dintre cultura occidentala si cea extrem-orientala. Din 2002, este membru titular al Comitetului Roman de Istorie si Filosofie a Stiintei si Tehnicii al Academiei Romane (CRIFST) si a fost initiatorul, in 2002, al revistei NOEMA (CRIFST) si redactorul sef al publicatiei pana in 2018, cand s-a retras din aceasta functie.
www.editurauniversitara.ro