Trandafirul. Valente dietetice si terapeutice

-27%
35,00 Lei   25,55 Lei

ISBN: 978-606-28-1022-1

DOI: 10.5682/9786062810221

Anul publicării: 2019

Editia: I

Pagini: 254

Editura: Editura Universitară

Autor: Bogdan Soltuzu

In stoc
Limita stoc
- +
Adauga in cos
Cod Produs: 9786062810221 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Wishlist Cere informatii
  • Descriere
  • Download
  • Cuprins
  • Autori
  • Review-uri (0)

In decursul istoriei umanitatii trandafirul a reprezentat un simbol al frumusetii, iubirii, elegantei si rafinamentului. Incarcat cu aceasta simbolistica aparte, trandafirul a influentat de mii de ani culturile si civilizatiile din punct de vedere estetic, economic si chiar religios.

Cele mai vechi dovezi istorice cu privire la cultivarea si utilizarea trandafirului dateaza din sec XVI i.Hr si se gasesc pe frescele Palatului lui Minos din Knossos (Creta).

Potrivit ultimelor studii se crede ca si numele insulei Rhodos vine de la grecescul rhodon (trandafir). O dovada in acest sens o reprezinta gravurile cu trandafiri de pe monezile insulei Rhodos vechi de peste 4000 de ani.

Scrierile cuneiforme mesopotamiene indica faptul ca trandafirul ar fi fost cunoscut de mai bine de 5000 de ani. Pe o tablita de lut din acea vreme se mentioneaza ca trandafirul a fost adus de catre regele akkadian Sargon din teritoriile inamice in urma expeditiilor sale effectuate dincolo de raul Tigru.

In Egiptul antic se considera ca trandafirul are puteri magice fiind adeseori asociat cu zeita magiei si a vietii Isis. Studiile arheologice au evidentiat fragmente de trandafiri in mormintele faraonilor sau chiar in corpurile mumificate ale acestora, simbolizand puntea de legatura cu lumea de dincolo si renasterea.

Apa de trandafiri si reteta prepararii acesteia a fost mentionata pe tablitele asiriene vechi de peste 4000 de ani. Intre secolele XVII si XII i.Hr., anatolienii au reusit sa confectioneze primele „medicamente” din istorie folosind petale de trandafir proaspete, batute si frecate cu zahar ce erau apoi modelate in palma pentru a fi inghitite mai usor.

In medicina traditionala ayurvedica trandafirii erau folositi in special pentru prepararea tonicelor cardiace sau pentru oprirea hemoragiilor externe sau interne. Uleiul de trandafir era folosit pentru afectiuni dermatologice si pentru a ascunde mirosul neplacut al unguentelor urat mirositoare.

Filosoful Confucius a scris in una din lucrarile sale din sec IV-V i.H.r despre semnificatia trandafirilor in Imperiul Chinez din timpul dinastiei Zhou. Potrivit acestor scrieri, trandafirii erau extrem de pretuiti de imparat, gradinile castelului sau fiind pline de trandafiri iar bibliotecile regale contineau peste 600 de volume dedicate cultivarii si utilizarii trandafirului.

Naturalistul roman Plinius cel Batran a descris in jurul anilor 50 d.Hr proprietatile trandafirilor precizand ca acestia au un gust usor astringent si sunt indicati pentru a trata afectiuni gastrice, ginecologice, stomatite, gingivite si amigdalite. Totodata, el recomanda florile in amestec cu otet pentru a opri sangerarile, semintele pentru a calma durerile de dinti si parfumul pentru a limpezi mintea.

Dioscoride, in lucrarile sale din a doua jumatate a sec. I d.Hr., a descris si el efectele terapeutice ale trandafirilor mentionand ca acestia pot trata afectiuni oculare, dureri de cap, afectiuni ale urechilor, gingivite si diverse afectiuni ginecologice. Tot el mentioneaza pentru prima data despre utilizarea pulberii obtinute din petale de trandafir uscate.

Conform unui tratat medical tradus din limba siriaca din sec. IV d.Hr. trandafirii erau folositi atat pentru uz extern pentru a trata afectiuni oculare si dermatologice sau intern pentru afectiuni gastrice, hepatice sau bronhopulmonare.

In Europa evului mediu timpuriu trandafirii erau cultivati de calugari in gradinile manastirilor in special pentru efectele lor terapeutice. Botanistul medieval John Gerard a descris in lucrarile sale din a doua jumatate a sec. XVI peste 18 specii de trandafiri impreuna cu proprietatile lor curative. In mod similar, trandafirii apar mentionati si in lucrarile botanistului Nicholas Culpeper care recomanda pulberile obtinute din petale de trandafiri albi sau rosii dizolvate in vin.

Pe langa proprietatile lor terapeutice, trandafirii au reprezentat si o sursa inepuizabila de inspiratie pentru artistii vremii in crearea unor opere de arta grandioase sau pentru regi si imparati care, in dorinta lor de a-si arata opulenta, isi decorau gradinile cu frumusetea si parfumul lor. Trandafirii au inspirat legende stravechi, au scris pagini de istorie, au influentat religia, arta, ocultismul si societatile secrete si au fost printre cele mai vechi ingrediente folosite in cosmetica.

Desi proprietatile lor terapeutice au fost studiate si consemnate de mii de ani in vechile tratate de medicina traditionala, trandafirii si-au pierdut la ora actuala semnificatia terapeutica din cauza interesului crescut al societatii moderne pentru medicamente si cosmetic bazate pe compusi chimici de sinteza. Cu toate acestea, studiile de biochimie si farmacognozie moderne effectuate pe diferite specii de trandafiri aduc o serie de dovezi stiintifice ce confirma valentele terapeutice ale acestor plante, deschizand astfel noi posibilitati si alternative de tratament.

Plecand de la aceste considerente, am dorit ca prin lucrarea de fata sa readuc in atentia specialistilor in domeniu, cat si publicului larg, valentele curative ale diferitelor specii de trandafiri, impreuna cu indicatiile terapeutice si dietetice specifice in diverse tipuri de afectiuni.

Prof. dr. Bogdan Soltuzu

  • TRANDAFIRUL. VALENTE DIETETICE SI TERAPEUTICE

    Descarca

CUVANT INAINTE/ 9

TRANDAFIRUL IN MITOLOGIE SI SPIRITUALITATE / 13

TRANDAFIRUL IN MITOLOGIE/13

TRANDAFIRUL, HERMETISMUL, MASONERIA SI

MISTERIILE /16

TRANDAFIRUL IN SIMBOLISTICA RELIGIOASA/24

TRANDAFIRUL, SIMBOL AL IUBIRII SI SIMBOL HERALDIC/ 28

ISTORIA TRANDAFIRULUI IN ORIENT SI OCCIDENT /31

TAXONOMIE, MORFO-ANATOMIE, ECOLOGIE SI INMULTIRE / 41

INCADRARE SISTEMATICA/ 41

MORFOLOGIE SI ANATOMIE / 51

AREAL DE RASPANDIRE / 64

ECOLOGIE / 66

INMULTIRE / 67

DESCRIERE BOTANICA A UNOR SPECII DE INTERES MEDICAL ALE GENULUI ROSA L. DIN ROMANIA/75

FITOCHIMIE, FARMACOGNOZIE SI FITOTERAPIE /85

METODE DE RECOLTARE/ 85

ANALIZE BIOCHIMICE / 88

Analize biochimice calitative/ 88

Analize biochimice cantitative/ 96

ACTIVITATE FARMACO-TOXICOLOGICA/ 106

Farmaco-toxicologie experimentala/ 106

Actiune antioxidanta /106

Actiune antiinflamatoare si analgezica /109

Actiune antitumorala/ 112

Actiune neuroprotectoare si anticonvulsiva /115

Actiune antidepresiva, relaxanta si afrodisiaca /117

Actiune anti-aging si regeneratoare/118

Actiune antiulcerogenica/121

Actiune antidiareica / 122

Actiune antimicrobiana/ 123

Actiune hipoglicemianta/ 129

Actiune hipolipemianta / 130

Actiune nefroprotectoare si antilitiazica /132

Actiune hepatoprotectoare /134

Toxicitate /136

Farmaco-toxicologie clinica /138

In boli cardiovasculare/138

In prevenirea si combaterea obezitatii /140

In osteoartrita si artrita reumatoida /141

In prevenirea diabetului /144

In calmarea durerilor / 145

In depresie, anxietate si combaterea stresului/ 147

In regenerarea si hidratarea pielii / 148

In afectiuni oculare /150

Efectele secundare si siguranta / 151

Contraindicatii / 151

Interactiuni cu medicamente / 152

Interactiuni cu alte plante medicinale si suplimente

alimentare / 152

Interactiuni cu alimentele/ 152

TRANDAFIRII IN FITOTERAPIA

TRADITIONALA SI MODERNA / 153

Practici din medicina traditionala / 153

Trandafirii in medicina antica si medievala europeana / 153

Trandafirii in medicina traditionala araba / 161

Trandafirii in medicina ayurvedica / 163

Trandafirii in medicina traditionala chineza / 167

Forme fitofarmaceutice de uz intern / 169

1. Macesele proaspete sau conservate/ 169

2. Pulberi/ 170

3. Solutii extractive apoase/ 173

4. Solutii extractive hidro-alcoolice / 181

5. Solutii extractive glicerino-hidro-alcoolice/ 186

6. Comprimate / 187

Forme fitofarmaceutice de uz extern / 188

1. Unguente/188

2. Uleiuri medicinale/ 189

3. Cataplasme/ 192

4. Oteturi aromatice /192

5. Gargarisme / 193

6. Badijonari /194

7. Aromaterapie /195

8. Fitocosmetice /198

Gastronomie medicinala si dietetica / 208

1. Retete culinare / 208

2. Retete de bauturi / 219

CONCLUZII/ 225

BIBLIOGRAFIE/ 227

Bogdan Soltuzu

Scrie un review


Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat in wishlist!

A fost sters din wishlist!