Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Universitara Jurnalul renegatilor - Ovidiu Barsan

-7%
39,00 Lei 36,27 Lei

ISBN: 978-606-28-1509-7

DOI: 10.5682/9786062815097

Anul publicării: 2022

Editia: I

Pagini: 350

Editura: Editura Universitara

Autor: Ovidiu Barsan

Stoc limitat
Limita stoc
Adauga in cos
Cod Produs: 9786062815097 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Cuvant inainte
  • Review-uri (0)
Cand am inceput sa scriu aceasta carte, nu m-am asteptat ca atmosfera ei, contextul, sa fie atat de actuale. Acum 80 de ani, Romania traia una din cele mai mari tragedii din istoria sa: dezastrul militar de la Cotul Donului si Stepa Calmuca.
Romanul de fata urmareste destinele acelei generatii, o generatie infranta, abandonata, aruncata mult prea usor in cosul istoriei, despre care nimeni nu prea vrea sa mai vorbeasca. 
Intamplarile din aceasta carte sunt o incercare de a reconstitui si restitui aceste destine, de a omagia camaraderia, sacrificiul, aproape inutil si incercarea titanica de a-si pastra omenia, crdinta si dragostea. 

Ovidiu Barsan  
OVIDIU BARSAN 

Destine in valtoarea istoriei in romanul Jurnalul renegatilor

Elena Netcu

Intr-o lume in care nelinistile ne guverneaza viata, marturiile despre razboi, constructiile romanesti prin care se evoca cel mai devastator fenomen al omenirii, razboiul, vin parca sa adanceasca si sa subrezeasca nevoia noastra de echilibru, de armonie, de pace, ca o garantie a intelegerii dintre oameni.
Asertiunea cronicarului moldovean, Miron Costin, cum sa ”omul traieste sub vremi” si trebuie ”sa nu se uite faptele trecutului”, este mereu actuala, intrucat constientizam ca lumea  se afla intr-un spatiu plin de violenta si durere, iar curajul de a ne raporta la aceasta cunoastere, nu in postura de victime, ci ca facand parte dintr-o istorie traumatica comuna, ne arata ca nu putem evita cu usurinta realitatea cu potential tragic.
Orice destin, fie el istoric, social sau politic este acoperit si de umbre, de incercari dramatice, caci viata este ca o panza de paianjen expusa violentei, tensiunilor de tot felul, pierderilor, experientelor mai mult sau mai putin dureroase.
Acestea fiind spuse, consideram ca este necesar  sa intelegem trecutul dureros pentru a ne raporta la prezentul plin de traume, cu un fel de acceptare.
In acest fel, trebuie sa receptam tulburatoarea carte a scriitorului Ovidiu Barsan, Jurnalul renegatilor, aparut la Editura Universitara, Bucuresti, 2022, inscriindu-se intr-un orizont de asteptare, alaturi de romanele de razboi de referinta din literatura romana, Padurea Spanzuratilor al lui Liviu Rebreanu, Ultima noapte de dragoste, prima noapte de razboi, romanul emblematic al lui Camil Petrescu, dar, mai ales, romanul Ora 25, al lui Virgil Gheorghiu,  scris in exil, o capodopera a genului.  Exemplele pot continua.
Ovidiu Barsan nu e la prima carte de acest gen, volumul sau de debut,  Kara Golge, un roman amplu de evocare istorica, reconstituind intamplari din epoca lui Stefan cel Mare.
Desi este intitulat Jurnalul renegatilor, romanul nu poate fi citit ca un jurnal de campanie, nefiind o confesiune despre razboi cu implicarea afectiva a naratorului, cu marci ale subiectivitatii, nu presupune  transpunerea in fapt literar a unor experiente sufletesti traite pe un front de lupta de catre narator.
Romanul este structurat  intr-o succesiune de capitole, urmarind evolutia unor destine,  ale unor soldati romani in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, alaturi de armata germana, apoi de cea rusa, urmarindu-le conditia de”renegati” dupa incheierea razboiului, cam pana prin 1954. 
Relatarea faptelor de razboi se desfasoara caleidoscopic, dupa o tehnica cinematografica, schimband mereu cadrul actiunii, din Stepa Calmuca, in Siberia, in Bucuresti, in Bacau, ducandu-si erii, cand in Modova, cand in afara granitelor, in Ungaria, in Lvov si iarasi in tara, in diferite orase. Aceasta schimbare de cadru este un argument al conditiei lor de renegati, intrucat dupa incheierea razboiului, cei mai multi nu-si gasesc linistea, locul si impacarea cu sine, traind infrangerea ca pe un joc nedrept al destinului. Mai mult,  desfasurarea actiunii pe mai multe planuri temporale si spatiale, dau mai multa tensiune dramatica faptelor, autorul pare sa ne inoculeze ideea zadarniciei unui razboi care a dus la distrugerea unor vieti nevinovate, la destramarea familiilor, la anularea fiintei umane in conditiile luptei pentru supravietuire, fie in lagare, fie dezertand sau fiind expusi pericolului de a fi acuzati de tradare. 
Ovidiu Barsan surprinde cu o mare forta de evocare atmosfera razboiului, dar in acelasi timp descrie situatii dramatice prin care unii soldati isi pierd viata: ”in transee auzeai plansete, injuraturi, tipete de panica, rugaciuni si cate o mama!, spus sfasietor”( pag 41).
Conversatiile cotidiene dintre soldati sunt pline de umor, personajele au ceva din sporavaiala moldoveneasca, coboara parca din scrierile lui Ion Creanga, sustinand expresia ca in situatii-limita, romanul stie sa haca haz de necaz. ”Nimic nu conteaza mai mult decat sa scapi teafar din (...) macel”,  noteaza naratorul cu o oarecare amaraciune, din perspectiva narativa ”din afara”, detasat si obiectiv, deci un narator omniscient.
Fiecare capitol din roman surprinde pulsatia vietii, miscarile  precipitate ale eroilor, gesturi disperate de a duce la bun sfarsit orice misiune, chiar daca, de fiecare data, cineva dintre ei isi pierdea viata. Atacurile precipitate, capcanele imprevizibile, arunca vietile soldatilor intr-un iures greu de gestionat. O caracteristica a acestei scrieri este surprinderea psihologiei colective. Autorul nu are in intentia lui artistica sa individualize vreun destin si, daca o face, schiteaza doar prin cateva tuse, ipostaziind personajul fugar. In subsidiar, autorul pare sa  sugereze ca razboiul, cu fata lui hada, nu numai curma vieti, dar rastoarna idealuri, intoarce din drum implinirea profesionala sau personala, cum este destinul Studentului, fiu de procuror, care nu-si gaseste linistea pana nu razbuna moartea fulgeratoare a tatalui. Altii nu-si mai gasesc familiile, asistand cu neputinta la ravagiile pe care le-a adus in vietile lor razboiul, devenind, pana la urma renegatii sortii, in ciuda eroismului lor.
Asadar, pentru a da mai multa consistenta tragica dramei colective a poporului roman, autorul isi focalizeaza scrierea prin surprinderea psihologiei colective, soldatii parcurg un maraton al durerii, sub gloantele ucigatoare: ”pamantul se cutremura. Peste tot coloane de foc si pamant tasneau in sus din ce in ce mai feroce...ningea cu schije, bolovani si bucati de trupuri sfartecate”( pag 43).
Epicul este de un dramatism sfasietor. El este accentuat pe fundalul unei ierni cumplite care amplifica oarecum suferinta. O iarna neprietenoasa, greu de indurat, pare sa accentueze neputinta de  a face fata situatiei si  greu de depasit, cum este deportarea in Siberia in conditia de prizonieri de razboi, transportati intr-un tren al mortii, pe un ger cumplit de februarie.  Chiar in conditia de prizonieri, isi faceau iluzii ca vor ajunge acasa, ca nu vor mai fi expusi gloantelor, ca razboiul pentru ei s-a sfarsit. Nu stiau ca intrau, fara sa banuiasca, in alt convoi al mortii. ”Unii sapau, altii strangeau mortii de pe camp...sapau morminte in pamantul inghetat...se auzeau doar vaietele ranitilor, sunetul lopetilor pe pamantul inghetat si, peste toate, o rugaciune spusa cu glas din ce in ce mai tare, ca un bocet fara lacrimi si nesfarsit.” (pag 74)  Frigul iernii, foamea, boala, bataile sub patul pustii, toate le subrezeau viata: ”dezbracati, unii aratau ca niste schelete ambulante....Frigul si apa rece i-au facut pe unii sa piarda lupta cu ei insisi”.( pag 123)
In timp ce unii dintre ei cadeau prizonieri, altii luptau in Crimeea, suportand macelul declansat de atacul avioanelor, vazand morti aruncati pe timpul noptii in mare. Cu cele mai bune intentii,  colonelul incarca trei mii de soldati in doua vase, dar avioanele se napustesc asupra unuia care se scufunda in mai putin  de un sfert de ora. Luptele de atac sau aparare devedeau , in final, un iad pe uscat sau pe apa. Scene de acest fel sunt frecvent descrise in roman, autorul pare sa sublinieze absurdittae razboiului care a secerat, fara crutare, vietile soldatilor, in timp ce supravietuitorii isi poarta ranile sufletesti multi ani dupa razboi. Descoperim in roman suflete mutilate, tarate intr-un masacru inutil de ambitiile desarte ale marilor puteri. Acesta pare a fi mesajul cartii. Ovidiu Barsan are meritul de a descrie cu un dramatism sfasietor lupta pentru supravietuire, deznadejdea si sentimentul inutilitatii gesturilor eroice pe care le-au facut soldatii romani, purtati in necunoscut, intr-un maraton fara sens al disperarii si al efortului supraomenesc pentru supravietuire.
Cei care au haladuit prin lume, purtati de tavalugul istoriei, ”renegatii” lui Ovidiu Barsan traiesc cu o adanca dezamagire un sentimet al dezradacinarii, al pierderii rosturilor intr-o lume in  care nu se mai poate face nimic, in care nu se mai poate repara nimic.
Dupa cum marturiseste insusi autorul, mesajul cartii este, printre altele, de reconstituire a uni trecut nu prea indepartat, de a afla ca omul, aflat in situatii limita, isi dovedeste ”omenia, credinta si dragostea”.
Credem ca Jurnalul renegatilor ramane un roman de o mare densitate epica, de o puternica forta de evocare si, nu in ultimul rand, un roman-marturie  prin care nu avem voie sa uitam trecutul care, volens-nolens, face parte din viata noastra; prin el ne explicam prezentul si viitorul ce va sa vina, sub speranta ca lumea poate fi mai buna, ca sta in puterea noastra sa ne schimbam, sa luptam pentru o lume mai buna, tocmai avand ca exemplu sacrificiul eroilor nostri. 
.

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!