In acest al patrulea volum destinat analizei diplomatiei publice, ne vom concentra pe evaluarea rolului pe care il au evolutiile tehnologiei moderne in viata sociala si politica contemporana si, corelativ, in diplomatia publica.
Lucrarea de fata analizeaza, de fapt, cea de-a treia componenta fundamentala a diplomatiei publice, procesul informatizarii intr-o lume globalizata si efectele sale asupra modului de desfasurare al relatiilor internationale in paradigma actualei ordini mondiale. Tocmai aceste evolutii care au loc in era informatizarii, in toate spectrele activitatii umane, face diferenta intre diplomatia publica si, asa cum o numesc multi autori, noua diplomatie publica.
Informatii conformitate produs
Gabriel Micu este ministru plenipotentiar in Ministerul Afacerilor Externe si cadru didactic si cercetator in domeniul relatiilor internationale, in cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative. Este cadru didactic asociat la mai multe institutii de invatamant superior, universitati si colegii nationale. A publicat 9 volume de unic autor si peste 30 de articole in reviste de specialitate de drept si relatii internationale. A obtinut titlul de doctor atat in domeniul istorie, cat si in cel al dreptului. Lucrarile sale au la baza nu doar o analiza stiintifica aprofundata a temelor alese spre cercetare, dar mai ales o indelungata experienta practica in diplomatie si activitatea de relatii internationale. Domeniul sau de interes prioritar este prevenirea si gestionarea conflictelor, urmand in aceasta directie mai multe specializari. A adus o importanta contributie la promovarea si implementarea politicii Guvernului Romaniei in domeniul minoritatilor nationale, a analizat indeaproape atat geopolitica bazinului mediteraneean, unde a lucrat ca sef de misiune in R. Cipru, cat si situatia din vecinatatea estica a Romaniei. A coordonat procesul de dezghetare a relatiilor diplomatice dintre Romania si Republica Moldova, intr-o perioada in care la Chisinau se incerca restaurarea unor practici care aveau sa serveasca un regim politic ostil relatiilor de buna vecinatate cu tara noastra. A elaborat strategia de implementare a aquis-ului Schengen pentru componenta de vize din cadrul procesului de pregatire a Romaniei pentru aderarea la acest spatiu, evaluarea tehnica fiind trecuta cu succes, inca din anul 2009. Activitatea sa in domeniul relatiilor internationale s-a desfasurat atat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, in Centrala si in serviciul exterior, cat si ca detasat in aparatul de lucru a patru premieri.