Paginile care urmează nu vor a fi un manual de leadership scris de un expert care legiferează principii de urmat legate de subiect.
E asemenea unui îndrumar, a unui ghid turistic, care îți prezintă locuri de vizitat, sfaturi de călătorie pe care cel care l‑a creat le prezintă din perspectiva sa și pe care tu decizi dacă le vizitezi, respectiv urmezi.
Ca și locurile prezentate în ghid sau recomandările de călătorie și gândurile care urmează sunt rezultatul unor ani de experiență, cu suișuri și coborâșuri, cu succese și insucceseJ, cu lecții învățate pe propria piele și a multor, multor interacțiuni cu oameni cu experiențe, valori, culturi diferite.
Când vorbim despre leadership, nu de puține ori, deschidem o cutie a Pandorei. Majoritatea discuțiilor pe această temă dând naștere la dezbateri încinse, la mici furtuni, pentru că nevoia de leadership este imensă. Când abordăm tema leadership‑ului e dificil să alegi punctul de plecare pentru că acesta e un fenomen, un proces complex. De aceea am preferat să abordez temele acestuia într‑o ordine alfabetică. Bineînțeles că puteam aborda și alte noțiuni, alte concepte și să rezulte nu un ghid, ci un adevărat tratat de sute de pagini. Despre multe s‑a scris și se va mai scrie. Eu am ales să ating doar câteva, limitat de opțiunile alfabetului fără diacritice, astfel încât să fie ușor de parcurs într‑un context în care nu avem timp.
E un ghid care se poate citi la o cafea, într‑o pauză, la un pahar de vin sau seara când analizezi ce a mers bine sau nu.
Nu în ultimul rând, acest îndrumar, nu se adresează doar celor care au statut de manageri, leaderi sau aspiră către ele, ci și celor care vor să fie buni camarazi celor din jur.