Cauze si dimensiuni ale risipei alimentare in gospodariile din Romania

ISBN: 978-606-28-0503-6

DOI: 10.5682/9786062805036

Anul publicării: 2016

Pagini: 100

Editura: Editura Universitară

Autor: Lavinia Mariana Berca, Sorin Corneliu Iorga, Dan-Andrei Obreja, Mona Elena Popa, Elena Clementina Dinu, Oana Mihaela Niculae

Cod Produs: SKU-11393 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
  • Descriere
  • Download
  • Cuprins
  • Autori
  • Review-uri (0)

Prezenta carte reprezinta rezultatul unei colaborari de peste 1 an de zile a autorilor. Rezultatele si cercetarile au fost realizate independent dar si coordonat, in cadrul proiectului ADER 15.1.1.: “Impactul socio-economic al risipei alimentare la nivel national in contextul actual al crizelor legate de securitatea alimentara si schimbarile climatice”, proiect finantat de catre Ministerul Agriculturii si al Dezvoltarii Rurale din Romania, in cadrul programului ADER 2015-2018.

Proiectul ADER 15.1.1. are drept scop dimensionarea, pe tot lantul alimentar a fenomenului risipei alimentare din Romania, in vederea dezvoltarii unui pachet integrat de propuneri de ordin tehnologic, educational si de reglementare, capabil sa limiteze impactul socio-economic al acestui fenomen, in contextul crizelor legate de securitatea alimentara si de schimbarile climatice.

Proiectul este derulat de catre specialisti ai Institutului National de Cercetare Dezvoltare, fiind structurat pe 4 faze, dintre care prezenta carte valorifica rezultate obtinute in cadrul Fazei II 2016 “Identificarea Determinantilor Socio-Economici si Culturalia ai Consumului Alimentar in Gospodariile Populatiei’’. Obiectivele fazei au urmarit cercetare privind factorii socio-economici care influenteaza obiceiurile de consum in gospodariile din Romania, ca si cercetare privind bune practici in valorificarea deseurilor din gospodariile populatiei la nivel european si national.

In elaborarea prezentei carti autorii au beneficiat de sprijinul si comentariul critic al unui numar important de colegi din mediul academic si stiintific, intre care se remarca contributia doamnei cercetator stiintific gradul I doctor inginer Nastasia Belc, Director General al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare-IBA Bucuresti, ale carei sfaturi au sprijinit intelegerea interdependentei dintre verigile lantului alimentar.

Doamna profesor doctor inginer Anca Ioana Nicolau, de la Facultatea de stiinta si Ingineria Alimentelor, Universitatea „Dunarea de Jos” din Galati a oferit o perspectiva integratoare asupra contextului legislativ legat de risipa alimentara la nivel international.

Domnul conferentiar doctor biolog Cimponeriu Gheorghe Danut, de la Facultatea de Biologie a Universitatii Bucuresti, a oferit autorilor o perspectiva holistica privind starea generala de sanatate a individului, in corelatie cu obiceiurile sale de consum alimentar, generatoare de noi directii de continuare a cercetarilor.

Nu in ultimul rand, autorii tin sa multumeasca operatorilor de cercetare care au depus o munca excelenta in culegerea datelor statistice care au facut posibila intelegerea dimensiunilor si impactului fenomenului risipei alimentare la nivelul gospodariilor din mediul urban din Romania.

  • Cauze si dimensiuni ale risipei alimentare in gospodariile din Romania

    Descarca

CUVANT INAINTE /7

1. CONTEXT GENERAL AL PROBLEMATICII RISIPEI ALIMENTARE/ 9

1.1 Instrumente de politica publica/10

1.1.1. Instrumente economice/ 10

1.1.2. Instrumente de reglementare/11

1.1.3. Instrumente administrative/12

1.2 Legislatia privind diminuarea risipei de alimente in context european/12

1.3. Legislatia nationala privind risipa alimentara /15

1.3.1. Clasificarea deseurilor municipale biodegradabile/ 16

2. CONTEXTUL GLOBAL LEGAT DE CONSUMUL CASNIC /25

3. CERCETARE PRIVIND FACTORII SOCIO-ECONOMICI CARE INFLUENTEAZA OBICEIURILE DE CONSUM IN GOSPODARIILE DIN ROMANIA /29

3.1. Metodologia de cercetare de piata /30

3.2. Rezultate /31

3.2.1. Testarea interna la nivelul INCDBA-IBA Bucuresti/ 31

3.2.2. Cercetarea de piata/ 40

3.2.3. Interpretarea rezultatelor cercetarii de piata privind factorii socio economici care influenteaza obiceiurile de consum in gospodariile din Romania/ 72

3.2.3.1. Referitor la sumele cheltuite pe alimente in gospodariile din mediul urban (Figura 4.1-2 Figura 10)/72

3.2.3.2. Referitor la sursa de aprovizionare /74

3.2.3.3. Referitor la nivelul deseurilor alimentare din gospodarii/77

3.2.3.4. Referitor la cantitatea de alimente aruncate la gunoi/ 79

3.2.3.5. Referitor la cauzele comportamentului risipitor/81

3.2.3.6. Referitor la gradul de constientizare privind risipa alimentara/ 82

3.2.3.7. Referitor la motivarea consumatorilor pentru reducerea risipei alimentare/ 82

4. CERCETARE PRIVIND BUNE PRACTICI IN VALORIFICAREA DESEURILOR DIN GOSPODARIILE POPULATIEI LA NIVEL EUROPEAN SI NATIONAL/ 84

4.1. Metodologie/ 84

4.2. Identificarea unor surse de bune practici internationale/ 84

4.3. Identificarea unor surse de bune practici la nivel national /91

4.4. Intocmirea unui ghid de bune practici / 92

4.4.1. Ghid de bune practici privind reducerea risipei alimentare in gospodarii /92

BIBLIOGRAFIE/99

Lavinia Mariana Berca
Sorin Corneliu Iorga
Dan-Andrei Obreja
Mona Elena Popa
Elena Clementina Dinu
Oana Mihaela Niculae

Scrie un review


Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat in wishlist!

A fost sters din wishlist!