Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 /// Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783

Editura Hamangiu Teste-grila de drept procesual civil. Editia a V-a, revizuita si adaugita - Serena Evda Militaru, Ionut Militaru

70,00 Lei
Cu explicatii ale variantelor de raspuns Examen de licenta, admitere in profesie, definitivat sau promovare

Editura: Hamangiu

Autor: Serena Evda Militaru, Ionut Militaru

Editia: a 5-a

Pagini: 640

Anul publicării: 2021

ISBN: 978-606-27-1818-3

Stoc epuizat
Cod Produs: 9786062718183 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Cuprins
  • Cuvant inainte
  • Unde se gaseste
  • Review-uri (0)
Editia a cincea a culegerii Teste-grila de drept procesual civil cuprinde 1400 de grile, elaborate in sistem semi-deschis (trei variante, cu unul sau doua raspunsuri corecte), precum si 40 de spete inspirate din practica judiciara, fie cu variante de raspuns (trei variante, un singur raspuns corect), fie insotite de intrebari si teme de dezbatere pentru disciplina Drept procesual civil.

Principalul element de atractie il constituie, fara indoiala, amplele motivari ale variantelor de raspuns – corecte sau gresite, cu trimiteri la textele legale in vigoare la data de 30 iulie 2021, fiind avute in vedere toate modificarile legislative aduse Codului de procedura civila inclusiv prin Legea nr. 198/2021, deciziile Curtii Constitutionale si deciziile Inaltei Curti de Casatie si Justitie pronuntate pana la aceasta data in recursurile in interesul legii sau in procedura pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, hotarari CEDO sau CJUE, precum si prin raportare la lucrarile relevante din doctrina de specialitate si, acolo unde s-a impus, cu explicatii ale rationamentului parcurs de autorul grilei –, cu scopul de a ajuta la insusirea unei metode de abordare a grilei cat mai aplicate, eficiente si precise.

Pe langa actualizarea grilelor din editia anterioara si adaugarea de grile noi, conform evolutiei legislatiei si doctrinei, spetele cu variante de raspuns contribuie la dezvoltarea nu numai a gradului de cunoastere a teoriei, ci si a aptitudinii de a extrage aspectele esentiale dintr-o expunere factuala si a aplica in concret institutiile de drept procesual civil.

Spetele cu intrebari sintetice (de teorie sau de dezbatere – deliberare) au un grad variat de dificultate si sunt insotite de scurte indicatii pentru solutionare, fiind concepute pentru a ajuta la dezvoltarea simtului practic sau critic, precum si a capacitatii de sinteza si de expunere a argumentelor in sustinerea sau in combaterea unei solutii.

Din punct de vedere al institutiei care formeaza sau recruteaza profesionisti ai dreptului, testele-grila constituie o modalitate rapida si obiectiva de verificare a cunostintelor juridice, complexa din punct de vedere al capacitatii de a rationa logico-juridic, motiv pentru care ocupa un loc deosebit de important in procesul de evaluare sau selectie.

Din perspectiva celui aflat intr-un astfel de proces, testele-grila reprezinta si un instrument de autoevaluare, suficient de atractiv din perspectiva diversitatii problemelor de drept, teoretice si practice, parcurse intr-un timp relativ scurt.

Pornind de la aceasta realitate, autorii si-au propus sa puna la dispozitia tuturor celor interesati un astfel de mecanism de evaluare si, respectiv, de autoevaluare, pornind de la portofoliul examenelor sau concursurilor traditionale din ultimul deceniu, transpus in actualitatea noilor reglementari si dezvoltari doctrinare, conform tematicii si bibliografiei preconizate pentru anul in curs, de o maniera cat mai cuprinzatoare sub aspectul materiei de studiu acoperite.

Lucrarea Teste-grila de drept procesual civil este sistematizata intr-o maniera cvasi-exhaustiva, dupa structura noului Cod de procedura civila, ce permite aprofundarea cunostintelor de drept procesual civil pe parcursul seminarelor, dar si pregatirea examenelor universitare (de an sau de licenta) ori a concursurilor de admitere, definitivat sau promovare in profesiile juridice (Institutul National al Magistraturii, admitere directa in magistratura, barou, notariat etc.).

Autorii au initiat, incepand cu prima editie, o metoda usoara de sedimentare si stimulare a cunostintelor juridice, prin motivarea tuturor variantelor de raspuns, incercand sa evite chestiunile cu caracter extrem de controversat, regula impusa de orice sistem de evaluare, in scopul asimilarii cat mai facile a sistemului de rezolvare a grilelor, dar si al fixarii temeinice a cunostintelor in materie.

La mai bine de 7 ani de la conceperea sa, ramane un reper extrem de util Modelul de abordare a unei grile, prin care autorii au explicat, intr-un mod inovativ si accesibil, rationamentul logic parcurs pentru rezolvarea unei grile si au oferit indicatii pentru insusirea sensului unor marcatori sau al unor constructii gramaticale care pot influenta acest rationament: adverbe de negatie, de restrictie sau frecventa, locutiuni adverbiale de frecventa, de mod sau de comparatie, pronume nehotarate, conjunctii copulative sau disjunctive, conjunctii sau locutiuni subordonatoare. De asemenea, Modelul de abordare a unei spete cuprinde scurte recomandari de solutionare, utile pentru deprinderea unui mod sintetic de analiza a starii de fapt, pentru corelarea cerintelor din final cu partea expozitiva, pentru identificarea neregularitatilor procedurale, toate acestea conducand la dezvoltarea simtului practic, in completarea exercitiului preponderent teoretic de solutionare a problemelor de drept din cadrul grilelor.

Serena Evda MILITARU este judecator in cadrul Curtii de Apel Bucuresti – Sectia a IV-a civila.
Ionut MILITARU este judecator in cadrul Curtii de Apel Bucuresti – Sectia a VIII-a de contencios administrativ si fiscal.
  • Teste-grila de drept procesual civil. Editia a 5-a - Serena Evda Militaru - Ionut Militaru

    Descarca
Serena Evda Militaru

Serena Evda MILITARU este judecator in cadrul Curtii de Apel Bucuresti, Sectia a IV-a civila. A absolvit Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti in anul 2002, a fost avocat in perioada 2003-2005 in cadrul Baroului Bucuresti si a absolvit Institutul National al Magistraturii in anul 2007, beneficiind de un stagiu de pregatire de 3 luni la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

A publicat, in calitate de autor sau coautor, articole de specialitate si culegeri de jurisprudenta in domeniul dreptului privat sau al drepturilor omului: Teste-grila de drept procesual civil (coautor), editia a 4-a (2019), editia a 3-a (2017), editia a 2-a (2015), editia 1 (2014), Ed. Hamangiu; Hotararile CEDO in cauzele impotriva Romaniei – Analiza, consecinte, autoritati potential responsabile (vol. I-V), Ed. Universitara, 2010; Corelatie intre obligatia clientului de a plati onorariul de succes al avocatului si a partii cazute in pretentii de a suporta cheltuielile de judecata (Revista Forumul Judecatorilor nr. 2/2011); Sarcina probei si limitele prezumtiei de nevinovatie in materia plangerilor contraventionale analizate in lumina Conventiei Europene a Drepturilor Omului (Revista Romana de Drept Privat nr. 4/2008); Inceputul termenului de atacare in justitie a hotararilor Adunarii Generale a Actionarilor (Revista Romana de Dreptul Afacerilor nr. 3/2006).  

Ionut Militaru

Este judecator in cadrul Curtii de Apel Bucuresti - Sectia a VIII-a de contencios administrativ si fiscal si asistent colaborator la disciplina Drept procesual civil in cadrul Facultatii de Drept a Universitatii „Nicolae Titulescu” din Bucuresti.

A absolvit Institutul National al Magistraturii in anul 2007 si a obtinut titlul de Doctor in Drept civil in anul 2013 cu teza intitulata Vanzarea la licitatie publica. Studiu comparativ de doctrina si jurisprudenta. Este redactor-sef al Revistei "Forumul Judecatorilor" si director editorial al Revistei "JurisClasor" CEDO.

A publicat in calitate de autor sau coautor, peste 30 de note, studii, articole de specialitate si culegeri de jurisprudenta, in domeniul dreptului public sau privat si in domeniul drepturilor omului, dintre care amintim: Teste-grila de drept procesual civil (coautor), editia a 4-a (2019), editia a 3-a (2017), editia a 2-a (2015), editia 1 (2014), Ed. Hamangiu; Hotararile CEDO in cauzele impotriva Romaniei – Analiza, consecinte, autoritati potential responsabile-in perioada 1994-2013(vol. I-IX), 2010-2014; Limitele libertatii de exprimare. Politicieni, jurnalisti, magistrati, 2014; Dictionar de Drepturile Omului adnotat cu jurisprudenta 1957-2013, 2013; Despre compatibilitatea vanzarii silite la licitatie publica cu dispozitiile art. 1 din Protocolul nr. 1 aditional la Conventia Europeana a Drepturilor Omului, Revista "Forumul Judecatorilor" nr. 3/2012; Corelatie intre obligatia clientului de a plati onorariul de succes al avocatului si a partii cazute in pretentii de a suporta cheltuielile de judecata, Revista "Forumul Judecatorilor" nr. 2/2011; Actiunea in evacuare intemeiata pe O.U.G. nr. 40/1999 din prisma jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului. Interpretarea si aplicarea art. 6 din O.U.G. nr. 40/1999, Revista "Forumul Judecatorilor" nr. 2/2009; Libertatea de exprimare a magistratilor. Limite si vulnerabilitati, Revista "Forumul Judecatorilor" nr. 3/2009; Suspendarea activitatii operatorilor economici utilizatori ai aparatelor de marcat electronice fiscale aplicata in baza art. 14 din O.U.G. nr. 28/1999, Revista "Dreptul" nr. 2/2009; Operatiuni juridice privind fondul de comert. Drept comparat, "Revista Romana de Dreptul Afacerilor" nr. 3/2006.

A participat la numeroase conferinte interne si internationale in acest domeniu.  

Cuprins

MODEL DE ABORDARE A UNEI GRILE / XV
MODEL DE ABORDARE A UNEI SPEŢE / XIX

PARTEA I. GRILE / 1

Titlul preliminar. Domeniul de reglementare al Codului de procedură civilă şi principiile fundamentale ale procesului civil (art. 1‑28) / 3
Capitolul I. Domeniul de reglementare al Codului de procedurăcivilă (art. 1‑4) / 3
Capitolul II. Principiile fundamentale ale procesului civil (art. 5‑23) / 4
Capitolul III. Aplicarea legii de procedură civilă (art. 24‑28) / 7

CARTEA I. DISPOZIŢII GENERALE (art. 29‑191) / 9
Titlul I. Acţiunea civilă (art. 29‑40) / 9
Titlul II. Participanţii la procesul civil (art. 41‑93) /16

Capitolul I. Judecătorul. Incompatibilitatea (art. 41‑54) /16
Capitolul II. Părţile (art. 55‑91) / 25
Secţiunea 1. Folosinţa şi exerciţiul drepturilor procedurale (art. 56‑58) / 25
Secţiunea a 2‑a. Persoanele care sunt împreună reclamante sau pârâte (art. 59‑60) / 26
Secţiunea a 3‑a. Alte persoane care pot lua parte la judecată (art. 61‑79) / 27
S 1. Intervenţia voluntară (art. 61‑67) / 27
S 2. Intervenţia forţată (art. 68‑79) / 31
Chemarea în judecată a altei persoane (art. 68‑71) / 31
Chemarea în garanţie (art. 72‑74) / 32
Arătarea titularului dreptului (art. 75‑77) / 35
Introducerea forţată în cauză, din oficiu, a altor persoane (art. 78‑79) / 36
Secţiunea a 4‑a. Reprezentarea părţilor în judecată (art. 80‑89) / 37
Secţiunea a 5‑a. Asistenţa judiciară (art. 90‑91) / 40
Capitolul III. Participarea Ministerului Public în procesul civil (art. 92‑93) / 41
Titlul III. Competenţa instanţelor judecătoreşti (art. 94‑147) / 43
Capitolul I. Competenţa materială (art. 94‑106) / 44
Secţiunea 1. Competenţa după materie şi valoare (art. 94‑97) / 44
Secţiunea a 2‑a. Determinarea competenţei după valoarea obiectului cererii introductive de instanţă (art. 98‑106) / 48
Capitolul II. Competenţa teritorială (art. 107‑121) / 50
Capitolul III. Incidente procedurale privitoare la competenţa instanţei (art. 129‑147) / 54
Secţiunea 1. Necompetenţa şi conflictele de competenţă (art. 129‑137) / 55
Secţiunea a 2‑a. Litispendenţa şi conexitatea (art. 138‑139) / 59
Secţiunea a 3‑a. Strămutarea proceselor. Delegarea instanţei (art. 140‑147) / 62
Titlul IV. Actele de procedură (art. 148‑179) / 64
Capitolul I. Citarea şi comunicarea actelor de procedură (art. 153‑173) / 64
Capitolul II. Nulitatea actelor de procedură (art. 174‑179) / 71
Titlul V. Termenele procedurale (art. 180‑186) / 76
Titlul VI. Amenzi judiciare şi despăgubiri (art. 187‑191) / 83

CARTEA A II‑A. PROCEDURA CONTENCIOASĂ (art. 192‑526) / 85
Titlul I. Procedura în faţa primei instanţe (art. 192‑455) / 85
Capitolul I. Sesizarea instanţei de judecată (art. 192‑210).
Forma cererilor (art. 148‑152) / 85
Capitolul II. Judecata (art. 211‑405) / 91
Secţiunea 1. Dispoziţii generale (art. 211‑236) / 91
Secţiunea a 2‑a. Cercetarea procesului (art. 237‑388) / 92
Subsecţiunea 1. Dispoziţii comune (art. 237‑244) / 92
Subsecţiunea a 2‑a. Excepţiile procesuale (art. 245‑248) / 95
Subsecţiunea a 3‑a. Probele (art. 249‑365) / 102
S 1. Dispoziţii generale (art. 249‑264) / 102
S 2. Dovada cu înscrisuri (art. 265‑308)  /105
S 3. Proba cu martori (art. 309‑326) / 110
S 4. Prezumţiile (art. 327‑329) / 112
S 5. Expertiza (art. 330‑340) / 113
S 6. Mijloacele materiale de probă (art. 341‑344) / 114
S 7. Cercetarea la faţa locului (art. 345‑347)  / 115
S 8. Mărturisirea (art. 348‑358) / 115
S 9. Asigurarea probelor (art. 359‑365)  / 118
Secţiunea a 3‑a. Dezbaterea în fond a procesului (art. 389‑394) / 119
Secţiunea a 4‑a. Deliberarea şi pronunţarea hotărârii (art. 395‑405) / 120
Capitolul III. Unele incidente procedurale (art. 406‑423) / 122
Secţiunea 1. Renunţarea la judecată (art. 406‑407) / 122
Secţiunea a 2‑a. Renunţarea la dreptul pretins (art. 408‑410) / 124
Secţiunea a 3‑a. Suspendarea procesului (art. 411‑415) / 125
Secţiunea a 4‑a. Perimarea cererii (art. 416‑423) / 129
Capitolul IV. Hotărârile judecătoreşti (art. 424‑455) /132
Secţiunea 1. Dispoziţii generale (art. 424‑435) / 132
S 1. Denumirea, întocmirea şi comunicarea hotărârii (art. 424‑428) / 132
S 2. Efectele hotărârii judecătoreşti (art. 429‑435) / 134
Secţiunea a 2‑a. Hotărârile date în baza recunoaşterii pretenţiilor (art. 436‑437) / 136
Secţiunea a 3‑a. Hotărârea prin care se încuviinţează învoiala părţilor (art. 438‑441) / 136
Secţiunea a 4‑a. Îndreptarea, lămurirea şi completarea hotărârii (art. 442‑447) / 137
Secţiunea a 5‑a. Executarea provizorie (art. 448‑450) / 139
Secţiunea a 6‑a. Cheltuielile de judecată (art. 451‑455) / 140
Titlul II. Căile de atac (art. 456‑513) /  / 143
Capitolul I. Dispoziţii generale (art. 456‑465) /143
Capitolul II. Apelul (art. 466‑482) / 145
Capitolul III. Căile extraordinare de atac (art. 483‑513) / 153
Secţiunea 1. Recursul (art. 483‑502) / 153
Secţiunea a 2‑a. Contestaţia în anulare (art. 503‑508) / 157
Secţiunea a 3‑a. Revizuirea (art. 509‑513) / 164

CARTEA A III‑A. PROCEDURA NECONTENCIOASĂ JUDICIARĂ (art. 527‑540) / 173
CARTEA A IV‑A. DESPRE EXECUTAREA SILITĂ (art. 622‑914) / 176
Titlul I. Dispoziţii generale (art. 622‑726) / 176
CARTEA A V‑A. PROCEDURI SPECIALE (art. 915‑1064) / 186

Titlul I. Procedura divorţului (art. 915‑935) / 186
Titlul II. Măsuri asigurătorii şi provizorii (art. 952‑979) / 190

Capitolul I. Sechestrul asigurător (art. 952‑969) / 190
Capitolul II. Poprirea asigurătorie (art. 970‑971) / 191
Capitolul III. Sechestrul judiciar (art. 972‑977) / 191
Titlul III. Procedura partajului judiciar (art. 980‑996) / 193 Titlul IV. Procedura ordonanţei preşedinţiale (art. 997‑1002) / 195
Titlul V. Procedura ordonanţei de plată (art. 1014‑1025) / 198
Titlul VI. Procedura cu privire la cererile de valoare redusă (art. 1026‑1033) / 200
Titlul VII. Evacuarea din imobilele folosite sau ocupate fără drept (art. 1034‑1049) / 201

PARTEA A II‑A. RĂSPUNSURI ŞI EXPLICAŢII / 205
Titlul preliminar. Domeniul de reglementare al Codului de procedură civilă şi principiile fundamentale ale procesului civil (art. 1‑28) / 207

Capitolul I. Domeniul de reglementare al Codului de procedură civilă (art. 1‑4) / 207
Capitolul II. Principiile fundamentale ale procesului civil (art. 5‑23) / 209
Capitolul III. Aplicarea legii de procedură civilă (art. 24‑28) / 219
CARTEA I. DISPOZIŢII GENERALE (art. 29‑191) / 221
Titlul I. Acţiunea civilă (art. 29‑40) /  / 221
Titlul II. Participanţii la procesul civil (art. 41‑93) / 235 Capitolul I. Judecătorul. Incompatibilitatea (art. 41‑54) / 235
Capitolul II. Părţile (art. 55‑91) / 249
Secţiunea 1. Folosinţa şi exerciţiul drepturilor procedurale (art. 56‑58) / 249
Secţiunea a 2‑a. Persoanele care sunt împreună reclamante sau pârâte (art. 59‑60) / 250
Secţiunea a 3‑a. Alte persoane care pot lua parte la judecată (art. 61‑79) / 253
S 1. Intervenţia voluntară (art. 61‑67) / 253
S 2. Intervenţia forţată (art. 68‑79) / 259
Chemarea în judecată a altei persoane (art. 68‑71) / 259
Chemarea în garanţie (art. 72‑74) / 261
Arătarea titularului dreptului (art. 75‑77) / 265
Introducerea forţată în cauză, din oficiu, a altor persoane (art. 78‑79) / 267
Secţiunea a 4‑a. Reprezentarea părţilor în judecată (art. 80‑89) / 269
Secţiunea a 5‑a. Asistenţa judiciară (art. 90‑91) / 274
Capitolul III. Participarea Ministerului Public în procesul civil (art. 92‑93) / 274
Titlul III. Competenţa instanţelor judecătoreşti (art. 94‑147) /  278
Capitolul I. Competenţa materială (art. 94‑106) / 279
Secţiunea 1. Competenţa după materie şi valoare (art. 94‑97) / 279
Secţiunea a 2‑a. Determinarea competenţei după valoarea obiectului cererii introductive de instanţă (art. 98‑106) / 284
Capitolul II. Competenţa teritorială (art. 107‑121) / 288
Capitolul III. Incidente procedurale privitoare la competenţa instanţei (art. 129‑147) / 296
Secţiunea 1. Necompetenţa şi conflictele de competenţă (art. 129‑137) / 299
Secţiunea a 2‑a. Litispendenţa şi conexitatea (art. 138‑139) / 307
Secţiunea a 3‑a. Strămutarea proceselor. Delegarea instanţei (art. 140‑147) / 312
Titlul IV. Actele de procedură (art. 148‑179) / 316
Capitolul I. Citarea şi comunicarea actelor de procedură (art. 153‑173) / 316
Capitolul II. Nulitatea actelor de procedură (art. 174‑179) / 328
Titlul V. Termenele procedurale (art. 180‑186) / 345
Titlul VI. Amenzi judiciare şi despăgubiri (art. 187‑191) / 365
CARTEA A II‑A. PROCEDURA CONTENCIOASĂ (art. 192‑526) / 369
Titlul I. Procedura în faţa primei instanţe (art. 192‑455) / 369

Capitolul I. Sesizarea instanţei de judecată (art. 192‑210).
Forma cererilor (art. 148‑152) / 369
Capitolul II. Judecata (art. 211‑405) / 382
Secţiunea 1. Dispoziţii generale (art. 211‑236) / 382
Secţiunea a 2‑a. Cercetarea procesului (art. 237‑388) / 385
Subsecţiunea 1. Dispoziţii comune (art. 237‑244) / 385
Subsecţiunea a 2‑a. Excepţiile procesuale (art. 245‑248) / 392
Subsecţiunea a 3‑a. Probele (art. 249‑365) / 406
S 1. Dispoziţii generale (art. 249‑264) / 406
S 2. Dovada cu înscrisuri (art. 265‑308) / 410
S 3. Proba cu martori (art. 309‑326) / 416
S 4. Prezumţiile (art. 327‑329) / 420
S 5. Expertiza (art. 330‑340) / 421
S 6. Mijloacele materiale de probă (art. 341‑344) / 423
S 7. Cercetarea la faţa locului (art. 345‑347) / 424
S 8. Mărturisirea (art. 348‑358) / 425
S 9. Asigurarea probelor (art. 359‑365) / 429
Secţiunea a 3‑a. Dezbaterea în fond a procesului (art. 389‑394) / 431
Secţiunea a 4‑a. Deliberarea şi pronunţarea hotărârii (art. 395‑405) / 432
Capitolul III. Unele incidente procedurale (art. 406‑423) / 436
Secţiunea 1. Renunţarea la judecată (art. 406‑407) / 436
Secţiunea a 2‑a. Renunţarea la dreptul pretins (art. 408‑410) / 439
Secţiunea a 3‑a. Suspendarea procesului (art. 411‑415) / 443
Secţiunea a 4‑a. Perimarea cererii (art. 416‑423) / 451
Capitolul IV. Hotărârile judecătoreşti (art. 424‑455) /  / 456
Secţiunea 1. Dispoziţii generale (art. 424‑435) / 456
S 1. Denumirea, întocmirea şi comunicarea hotărârii (art. 424‑428) / 456
S 2. Efectele hotărârii judecătoreşti (art. 429‑435) / 460
Secţiunea a 2‑a. Hotărârile date în baza recunoaşterii pretenţiilor (art. 436‑437) / 465
Secţiunea a 3‑a. Hotărârea prin care se încuviinţează învoiala părţilor (art. 438‑441) / 466
Secţiunea a 4‑a. Îndreptarea, lămurirea şi completarea hotărârii (art. 442‑447) / 467
Secţiunea a 5‑a. Executarea provizorie (art. 448‑450) / 473
Secţiunea a 6‑a. Cheltuielile de judecată (art. 451‑455) / 474
Titlul II. Căile de atac (art. 456‑513) /  / 478
Capitolul I. Dispoziţii generale (art. 456‑465) / 478
Capitolul II. Apelul (art. 466‑482) / 483
Capitolul III. Căile extraordinare de atac (art. 483‑513) / 493
Secţiunea 1. Recursul (art. 483‑502) / 493
Secţiunea a 2‑a. Contestaţia în anulare (art. 503‑508) / 502
Secţiunea a 3‑a. Revizuirea (art. 509‑513) / 516
CARTEA A III‑A. PROCEDURA NECONTENCIOASĂJUDICIARĂ (art. 527‑540) / 538
CARTEA A IV‑A. DESPRE EXECUTAREA SILITĂ (art. 622‑914) / 542
Titlul I. Dispoziţii generale (art. 622‑726) / 542
CARTEA A V‑A. PROCEDURI SPECIALE (art. 915‑1064) / 557
Titlul I. Procedura divorţului (art. 915‑935) / 557
Titlul II. Măsuri asigurătorii şi provizorii (art. 952‑979) / 561
Capitolul I. Sechestrul asigurător (art. 952‑969) / 561
Capitolul II. Poprirea asigurătorie (art. 970‑971) / 562
Capitolul III. Sechestrul judiciar (art. 972‑977) / 562
Titlul III. Procedura partajului judiciar (art. 980‑996) / 565
Titlul IV. Procedura ordonanţei preşedinţiale (art. 997‑1002) / 568
Titlul V. Procedura ordonanţei de plată (art. 1014‑1025) / 573
Titlul VI. Procedura cu privire la cererile de valoare redusă (art. 1026‑1033) / 575
Titlul VII. Evacuarea din imobilele folosite sau ocupate fără drept (art. 1034‑1049) / 576


PARTEA A III‑A. SPEŢE   /   579
Speţe cu variante de răspuns / 581
Speţe cu întrebări sintetice / 590
Răspunsuri şi indicaţii de rezolvare a speţelor / 607
Răspunsuri la speţele cu variante de răspuns / 607
Indicaţii de rezolvare a speţelor cu întrebări sintetice / 610

Editia a cincea a culegerii Teste-grila de drept procesual civil cuprinde 1400 de grile, elaborate in sistem semi-deschis (trei variante, cu unul sau doua raspunsuri corecte), precum si 40 de spete inspirate din practica judiciara, fie cu variante de raspuns (trei variante, un singur raspuns corect), fie insotite de intrebari si teme de dezbatere pentru disciplina Drept procesual civil.

Principalul element de atractie il constituie, fara indoiala, amplele motivari ale variantelor de raspuns – corecte sau gresite, cu trimiteri la textele legale in vigoare la data de 30 iulie 2021, fiind avute in vedere toate modificarile legislative aduse Codului de procedura civila inclusiv prin Legea nr. 198/2021, deciziile Curtii Constitutionale si deciziile Inaltei Curti de Casatie si Justitie pronuntate pana la aceasta data in recursurile in interesul legii sau in procedura pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, hotarari CEDO sau CJUE, precum si prin raportare la lucrarile relevante din doctrina de specialitate si, acolo unde s-a impus, cu explicatii ale rationamentului parcurs de autorul grilei –, cu scopul de a ajuta la insusirea unei metode de abordare a grilei cat mai aplicate, eficiente si precise.

Pe langa actualizarea grilelor din editia anterioara si adaugarea de grile noi, conform evolutiei legislatiei si doctrinei, spetele cu variante de raspuns contribuie la dezvoltarea nu numai a gradului de cunoastere a teoriei, ci si a aptitudinii de a extrage aspectele esentiale dintr-o expunere factuala si a aplica in concret institutiile de drept procesual civil.

Spetele cu intrebari sintetice (de teorie sau de dezbatere – deliberare) au un grad variat de dificultate si sunt insotite de scurte indicatii pentru solutionare, fiind concepute pentru a ajuta la dezvoltarea simtului practic sau critic, precum si a capacitatii de sinteza si de expunere a argumentelor in sustinerea sau in combaterea unei solutii.

Din punct de vedere al institutiei care formeaza sau recruteaza profesionisti ai dreptului, testele-grila constituie o modalitate rapida si obiectiva de verificare a cunostintelor juridice, complexa din punct de vedere al capacitatii de a rationa logico-juridic, motiv pentru care ocupa un loc deosebit de important in procesul de evaluare sau selectie.

Din perspectiva celui aflat intr-un astfel de proces, testele-grila reprezinta si un instrument de autoevaluare, suficient de atractiv din perspectiva diversitatii problemelor de drept, teoretice si practice, parcurse intr-un timp relativ scurt.

Pornind de la aceasta realitate, autorii si-au propus sa puna la dispozitia tuturor celor interesati un astfel de mecanism de evaluare si, respectiv, de autoevaluare, pornind de la portofoliul examenelor sau concursurilor traditionale din ultimul deceniu, transpus in actualitatea noilor reglementari si dezvoltari doctrinare, conform tematicii si bibliografiei preconizate pentru anul in curs, de o maniera cat mai cuprinzatoare sub aspectul materiei de studiu acoperite.

Lucrarea Teste-grila de drept procesual civil este sistematizata intr-o maniera cvasi-exhaustiva, dupa structura noului Cod de procedura civila, ce permite aprofundarea cunostintelor de drept procesual civil pe parcursul seminarelor, dar si pregatirea examenelor universitare (de an sau de licenta) ori a concursurilor de admitere, definitivat sau promovare in profesiile juridice (Institutul National al Magistraturii, admitere directa in magistratura, barou, notariat etc.).

Autorii au initiat, incepand cu prima editie, o metoda usoara de sedimentare si stimulare a cunostintelor juridice, prin motivarea tuturor variantelor de raspuns, incercand sa evite chestiunile cu caracter extrem de controversat, regula impusa de orice sistem de evaluare, in scopul asimilarii cat mai facile a sistemului de rezolvare a grilelor, dar si al fixarii temeinice a cunostintelor in materie.

La mai bine de 7 ani de la conceperea sa, ramane un reper extrem de util Modelul de abordare a unei grile, prin care autorii au explicat, intr-un mod inovativ si accesibil, rationamentul logic parcurs pentru rezolvarea unei grile si au oferit indicatii pentru insusirea sensului unor marcatori sau al unor constructii gramaticale care pot influenta acest rationament: adverbe de negatie, de restrictie sau frecventa, locutiuni adverbiale de frecventa, de mod sau de comparatie, pronume nehotarate, conjunctii copulative sau disjunctive, conjunctii sau locutiuni subordonatoare. De asemenea, Modelul de abordare a unei spete cuprinde scurte recomandari de solutionare, utile pentru deprinderea unui mod sintetic de analiza a starii de fapt, pentru corelarea cerintelor din final cu partea expozitiva, pentru identificarea neregularitatilor procedurale, toate acestea conducand la dezvoltarea simtului practic, in completarea exercitiului preponderent teoretic de solutionare a problemelor de drept din cadrul grilelor.

Serena Evda MILITARU este judecator in cadrul Curtii de Apel Bucuresti – Sectia a IV-a civila.
Ionut MILITARU este judecator in cadrul Curtii de Apel Bucuresti – Sectia a VIII-a de contencios administrativ si fiscal.

www.editurauniversitara.ro

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Scrie un review


Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!