Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Hamangiu Teoria generala a dreptului. Curs universitar. Editia a VII-a, revazuta si adaugita - Mihai Badescu

100,00 Lei

Editura: Hamangiu

Autor: Mihai Badescu

Editia: a 7-a, revazuta si adaugita

Pagini: 448

Anul publicării: 2022

ISBN: 978-606-27-2135-0

Stoc limitat
Limita stoc
Adauga in cos
Cod Produs: 9786062721350 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Autori
  • Unde se gaseste
  • Review-uri (0)
Teoria generala a dreptului este prima disciplina juridica studiata in primul an al oricarei facultati de drept din lume, considerandu-se a reprezenta, pe buna dreptate, un ABC al Dreptului. Este materia care ne introduce in problematica de ansamblu a dreptului, oferindu-ne primele „imagini” asupra categoriilor si notiunilor fundamentale ale domeniului, a caror cunoastere aprofundata este esentiala pentru intelegerea ulterioara a celorlalte institutii si ramuri de drept care vor fi studiate in facultate.

La fel de adevarat insa este si faptul ca, in Romania ultimelor decenii, Teoria generala a dreptului este o disciplina oarecum nedreptatita in cadrul multor facultati de drept, in graba generala (si nejustificata) de a trece mai repede catre asa-zisele discipline tehnice ale dreptului – civil, penal, administrativ, fiscal, proceduri etc. Se pare ca nesocotim astfel un principiu fundamental al oricarei „constructii” umane, iar consecintele sunt invariabil aceleasi: cand fundatia este subreda, intregul ansamblu va fi, la randul sau, subred.

Daca v-ati inscris la Facultatea de Drept si doriti sa dobanditi o fundatie solida, pe care sa puteti cladi o „constructie” juridica veritabila, carti precum Teoria generala a dreptului a domnului Mihai Badescu sunt fundamentale.
Veti regasi in aceasta lucrare, cu o structura simpla si clara, o expunere analitica a celor mai importante repere ale dreptului: conceptul dreptului (originea, aparitia, factorii de configurare), tipologia dreptului (marile familii sau sisteme de drept care apartin unor bazine recunoscute de civilizatie si cultura juridica), rolul, principiile si functiile dreptului, norma juridica, actul juridic, raportul juridic si raspunderea juridica (inclusiv atat de necesara distinctie intre responsabilitatea sociala si raspunderea juridica), principalele scoli si curente ale gandirii juridice.

Desi este un curs universitar, adresat in primul rand studentilor, lectura acestei carti va fi un castig si pentru juristii care au deja ani de practica in spate, deoarece „revizitarea” periodica a fundamentelor acestei frumoase profesii este bine-venita si chiar necesara.

Cartea, pe langa rolul didactic asumat, reprezinta, in acelasi timp, si o frumoasa pledoarie pentru drept, fiind una dintre acele carti care ne reamintesc ca Dreptul e despre oameni, facut de oameni si pentru oameni. Romanii il considerau „arta binelui si a echitatii”. Nu ar trebui oare sa fie si astazi la fel?

Mihai Badescu este profesor universitar la Facultatea de Drept si director al Scolii Doctorale „Drept” din cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti
Studii: licenta („ Drept”) – Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti (1990); studii doctorale (domeniul „Drept”) – Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti, (2000); studii doctorale (domeniul „Filosofie”) – Academia Romana, Institutul de Filosofie si Psihologie „ Constantin Radulescu-Motru”(2014).

Specializari: Securitate si buna guvernare (2007); Managementul afacerilor interne (2009); Programul de perfectionare in domeniul relatiilor internationale (2010); Programul de formare specializata pentru ocuparea unei functii publice, corespunzatoare categoriei inaltilor functionari publici (2013); Programul de perfectionare pentru ocupatia „Formator” (cod COR 242401); cursuri de specializare (1990-1997): psiho-pedagogie, management, elaborare si sistematizare normativa, protectia juridica a drepturile omului, drept umanitar.

Activitate: profesor universitar; conducator de doctorat (domeniul „Drept”, din 2009) –  Academia de Studii Economice, Bucuresti ; director al Scolii Doctorale „Drept” din Academia de Studii Economice, Bucuresti (2016-prezent); membru al Comisiei juridice CNADTCU (2018-2020); cadru didactic universitar – preparator universitar, asistent universitar, lector universitar, conferentiar universitar, profesor universitar (1990-prezent); prorector si rector al Academiei de Politie „A.I. Cuza”; sef serviciu (Serviciul Contencios si Serviciul Strategii, Reglementari si Standarde Operationale; director general adjunct si director general – Directia Generala Juridica a M.I; consilier (pe probleme juridice) al secretarului de stat si al ministrului; redactor-sef, Revista de studii si cercetari juridice „Pro Patria Lex” (2001-2014); membru asociat al Asociatiei Profesionale „Colegiul Consilierilor Juridici Bucuresti”; mediator autorizat (suspendat).

Publicatii: autor a peste 40 lucrari, dintre care: Drept constitutional si institutii politice (14 editii) ; Teoria generala a dreptului (6 editii); Sanctiunea juridica; Familii si tipuri de drept; Scoli si curente in gandirea juridica; Concepte fundamentale in teoria dreptului; Introducere in filosofia dreptului; Teoria normei juridice; Filosofia dreptului in Romania interbelica; Administratie publica; Teoria raspunderii si sanctiunii juridice; Fundamente ale administratiei publice; Administratie publica comparata; Istoria administratiei publice; Teoria actului juridic normativ; Fundamente ale dreptului; Sisteme electorale contemporane; autor a peste 300 articole, comunicari stiintifice, studii, cronici, note, recenzii etc.

Afiliere stiintifica: Asociatia Internationala de Filosofie a Dreptului si Filosofie Sociala (I.V.R.) – membru; Asociatia Romana de Drept Constitutional – presedinte executiv interimar; Asociatia Romana de Filosofie a Dreptului – secretar stiintific; Asociatia Romana de Stiinte Penale – membru; Academia Oamenilor de Stiinta din Romania – vicepresedinte, Sectia Filosofie, Psihologie si Teologie; Uniunea Juristilor din Romania – membru; Societatea Romana de Drept European – membru; Fundatia Europeana Titulescu – membru.

www.editurauniversitara.ro

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!