Prieteni inca din vremea studentiei la Harvard, Daniel Goleman si Richard Davidson si-au unit eforturile pentru a intocmi un studiu riguros dedicat meditatiei, precum si beneficiilor pe care le aduce practicarea responsabila si constanta a acestui stravechi exercitiu spiritual. Pornind de la experienta personala in ashramuri indiene, meticuloase cercetari de laborator si o bibliografie extinsa, autorii demonteaza mituri si ne explica care sunt efectele benefice pe care meditatia le are asupra mintii, a sufletului si a trupului.
Scopul celor care se dedica sau se gandesc sa se dedice meditatiei nu ar trebui sa fie o mai buna stare a sanatatii ori succesul in afaceri, ci atingerea unui nivel superior in natura noastra umana prin cultivarea unor calitati precum altruismul, echilibrul sufletesc, o prezenta iubitoare si compasiunea, care nu sunt altceva decat insusiri pozitive modificate.
Insusiri modificate prezinta calatoria spirituala si profesionala a celor doi autori, precum si sfaturi practice atat pentru cei care vor sa inceapa sa mediteze, cat si pentru cei care au incercat deja cateva exercitii sau sunt deja experti.
Informatii conformitate produs
Daniel Goleman (n. 7 martie 1946) si-a creat o reputatie mondiala de jurnalist si cercetator in psihologie clinica si stiinte comportamentale, domenii in care a obtinut doctoratul la Harvard. A fost redactor la The New York Times pe teme de stiinta, iar pentru articolele sale a fost nominalizat de doua ori la Premiul Pulitzer.
A tinut cursuri ca profesor invitat la Harvard University si a colaborat cu numeroase publicatii prestigioase, printre care People, Time, Journal of Social and Clinical Psychology, Psychology Today, Publishers Weekly, Journal of Transpersonal Psychology, Observer, American Journal of Psychotherapy, Journal of Consulting and Clinical Psychology sau Journal of Applied Behavioral Science.
A primit un premiu pentru intreaga cariera, Career Achievement, din partea American Psychological Association. In prezent este copresedinte al Consortium for Research on Emotional Intelligence in Organizations din cadrul Rutgers University, care se ocupa cu identificarea celor mai bune metode de dezvoltare a competentelor emotionale. Drept recunoastere a eforturilor sale de popularizare a stiintelor comportamentale pentru publicul larg, a fost numit membru onorific al American Association for the Advancement of Science.
Richard J. Davidson (n. 12 decembrie 1951) este profesor de psihologie si psihiatrie la Universitatea din Wisconsin Madison si este fondatorul Center for Mind and Brain din cadrul Universitatii California Davis. A absolvit Universitatea Harvard, unde a obtinut titlul de doctor in psihologia personalitatii, psihopatologie si psihofiziologie.
In anul 2000, a primit premiul pentru intreaga activitate din partea Asociatiei Americane de Psihologie. Sase ani mai tarziu, a fost inclus de revista Time in Top 100 cei mai influenti oameni din lume. Este autorul a numeroase articole de specialitate si a editat 13 carti. Volumul Creierul si inteligenta emotionala, scris in colaborare cu Sharon Begley, s-a numarat printre bestsellerurile New York Times.
Ce-ar fi daca ne-am putea antrena mintea, asa cum ne antrenam corpul? Cand functioneaza si cand nu functioneaza meditatia? Ajuta pe toata lumea? Sunt beneficiile sale diferite in functie de exercitiile facute? Aceste intrebari, dar si altele de acelasi fel sunt cele care i-au determinat pe Daniel Goleman si Richard Davidson sa scrie cartea de fata.