Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Universitara Studii de istorie bisericeasca universala - Constantin Claudiu Cotan

Editura: Editura Universitara

Autor: Constantin Claudiu Cotan

Editia: I

Pagini: 298

Anul publicării: 2023

ISBN: 978-606-28-1745-9

DOI: 10.5682/9786062817459

Cod Produs: 9786062817459 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Cuprins
  • Cuvant inainte
  • Review-uri (0)
Istoria este o poveste despre oameni, cu oameni. Doar noua ne-a lasat Dumnezeu istoria ca sa invatam din ea. Doar noua ne-a ingaduit Dumnezeu sa avem un trecut si sa fim constienti de el. Suntem lasati de Dumnezeu ca sa cercetam vremurile trecute, sa le intelegem si sa nu savarsim aceleasi greseli ca inaintasii nostri. Din nefericire, omul este, ca si in trecut, stapanit de aceleasi pacate si savarseste aceleasi greseli. Fie in urma cu cinci sute de ani, fie astazi, omul dovedeste ca, in drumul sau prin istorie, ramane inca departe de Dumnezeu. In adancul sufletului este stapanit de aceleasi patimi si savarseste aceleasi orori ca in trecut, doar colorate in culorile modernitatii si cu mai mult cinism. Am cautat ca, prin cateva pagini de istorie si teologie, sa patrund intr-un trecut pe care nu trebuie sa-l uitam, din care putem invata schimbandu-ne in adancul sufletului prin cuvintele pline de sensibilitate ale unor semeni care l-au iubit pe Dumnezeu si l-au slujit cu daruire. Din viata lor au impartit semenilor cu smerenie, stiind cat de frumos este ca inaintea lui Dumnezeu sa fii impreuna cu prietenii tai.
  • Studii de istorie bisericeasca universala - Constantin Claudiu Cotan

    Descarca
Constantin Claudiu Cotan

Prefata / 7

Activitatea clerului militar in anii Marelui Razboi / 11

Sfanta Vineri cea Noua ‑ istoria unei biserici din Bucuresti / 44

O scurta istorie a Bisericii Ortodoxe Ruse / 60

Viata bisericeasca a romanilor ortodocsi din America / 115

Biserica Ortodoxa din Oltenia in timpul stapanirii austriece, 1718‑1738 / 134

Pagini din memoriile primarului aroman George P. Gheorghiu / 146

Statul si Biserica Ortodoxa in istoria romanilor / 177

Arta si arhitectura bisericeasca din Eparhia Buzaului / 190

Gherasim, un ucenic al Sfatului Grigore Sinaitul / 208

Tezaurul Bisericii Ortodoxe Romane de la Moscova / 223

Din Bitolia la Canara. Memoriile aromanului George P. Gheorghiu / 247

Un mare iluminist grec, Evghenios Voulgaris / 271

Istoria nu inseamna doar povestea unor popoare, istoria unei lumi, ci este si povestea unor oameni care prin vrednicia lor au marcat viata altor oameni si au savarsit lucruri despre care merita sa vorbim. Probabil ca pentru noi cei de astazi cand ni se vorbeste despre intamplari petrecute in urma cu cateva sute de ani ni se pare ca sunt niste vremuri atat de indepartate incat consideram ca nu merita sa le mai avem ca reper. Dar totusi sa nu uitam ca pentru viata Bisericii, pentru istoria crestinismului, secolul al XIV‑lea a insemnat un salt mare in cunoasterea lui Dumnezeu prin practica ascetica a isihiei. Monahii si nu numai ei au luat drumul greu al postirii, rugaciunii si nevointelor pentru a se apropia de lumina necreata a Taborului. Dar nu numai aceste evenimente ci si unele petrecute acum doua veacuri ni se par straine vietii noastre. Cand vorbim de mitropoliti, ierarhi, preoti si calugari plini de ravna pentru Biserica si neamul lor ni se infatiseaza ca fiind straini, traind in niste vremuri pe care nu le consideram interesante pentru ca nu seamana deloc cu zilele noastre. 
Daca este sa ne amintim despre trecut vom constata ca unii dintre noi au trait ca sa auda din gura bunicilor povesti din vremea marilor razboaie care au insangerat secolul trecut. Personal imi suna si astazi in urechi glasul bunicului care imi povestea de ororile pe care le‑a trait in anii celui de‑al doilea razboi mondial. Bunicul sotiei mele a fost partasi si primului razboi mondial si ca ardelean si cetatean al Austro‑Ungariei a luptat pe fronturile marelui imperiu din Italia. Cati nu au fost obligati din cauza vitregiei vremurilor sa ia drumul pribegiei in cautarea unei vieti mai bune. Acesti oameni curajosi au ramas cel putin in constiinta apropiatilor, a copiilor si rudelor lor, daca nu cumva au marcat si vietile altora prin fapte si cuvinte. Generatia mea a cunoscut dictatura comunista chiar in anii cand s‑a format intelectual, a trecut prin revolutie si anii tulburi care i‑au urmat, s‑a bucurat de integrarea in familia europeana a popoarelor democratice care a adus multe lucruri bune dar ne‑a imbratisat in catarea unui trai mai bun si a unui loc mai frumos. Am suferit pentru cei morti in cei doi ani de epidemie si plangem acum pentru cei care mor in razboaie. Sunt vremuri pe care nu credeam ca mai este posibil ca omenirea sa le mai traiasca. Parca ar fi tragedii din veacurile de demult colorate in culorile modernitatii, dar la fel de urate si dramatice. Cu tot progresul si cu toata intelepciunea lumii se pare ca raman lucruri care nu se schimba, probabil pentru omul nu se induhovniceste ci ramane cuprins de aceleasi patimi si pacate.
Progresul omenirii este urias, iar in ultimii ani ni se pare ca traim intr‑un film plin de dinamism in care asteptam sa fim partasi in fiecare zi la o descoperire care sa ne uimeasca dar sa ne si nelinisteasca. Simtim tot mai profund ca este peste puterea noastra de cuprindere si de aceea ne temem de multimea schimbarilor. Traim vremurile incertitudinii, nimic nu este predictibil, un eveniment ne poate schimba tot drumul vietii. Poti oare sa spui copiilor tai care este cel mai bun drum pe care sa mearga in viata? Cu siguranta ca sfaturile pe care le dai se vor referi la indemnul de a fi oameni buni, de folos si iubitori de semeni si Dumnezeu, dar ii vei privi gandind ca nu stii ce ii va astepta in viata, prin ce vor fi nevoiti sa treaca si sa indure. Ma rog la Dumnezeu sa nu treaca prin incercari mai mari ca cele prin care a trecut generatia mea. Dar cu siguranta copiii de astazi vor cunoaste vremuri mult diferite fata de cele pe care le‑am trait eu, cu alte provocari si alte greutati. Sunt insa sigur ca noile generatii vor trece prin istorie la fel cum au trecut si cele de pana acum, cu reusite si esecuri, dar realizand lucruri minunate, poate mai frumoase decat cele savarsite pana acum de omenire.
Volumul de fata prezinta cateva studii, rod al unor cercetari din anii trecuti, cu teme legate de personalitatea unor oameni ai lui Dumnezeu care si‑au pus in slujba semenilor intreaga lor viata. Am cautat sa pastrezi o serie de relatari originale, povesti de viata, incarcate de o sensibilitate aparte care ne introduc in mijlocul unor povesti minunate ce ne poarta intr‑o lume trecuta care insa striga sa nu fie data uitarii.


Pr. Prof. Univ. Dr. Constantin Claudiu Cotan,
Bucuresti, 2023

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!