Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Paideia Moralitatea. O introducere in etica - Bernard Williams

-15%
26,00 Lei 22,10 Lei

Editura: Paideia

Autor: Bernard Williams

Pagini: 140

Anul publicării: 2015

ISBN: 978-606-748-094-8

Stoc epuizat
Cod Produs: 9786067480948 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Autori
  • Cuvant inainte
  • Review-uri (0)
Structurata in zece parti – Amoralistul, Subiectivismul: reflectii initiale, Interludiu: relativismul, Subiectivismul: alte reflectii, „Bun”, Binele si rolurile, Standardele morale si trasatura distinctiva a omului, Dumnezeu, moralitate si prudenta, Care este obiectul moralitatii? , Utilitarismul – la care se adauga Prefata la aceasta editie si la editia „Canto”, cartea reprezinta o propedeutica in studiul filosofiei morale si cuprinde, intr-un mod sintetic, problemele centrale ale acestei discipline.

Moralitatea. O introducere in etica s-a dorit sa fie un semnal de alarma asupra sterilitatii discutiilor morale, axate pe probleme meta-etice despre natura judecatii morale, despre posibilitatea cunoasterii morale, s.a.m.d.; abordare ce a dominiat o buna perioada de timp aceasta ramura a cercetarii filosofice, in detrimentul discutiilor despre chestiuni etice de ordinul intai, cum ar fi avortul, feminismul sau subnutritia. Desi in prezent, filosofia morala nu mai igonora problemele etice de ordinul intai, lucrarea lui Bernard Williams ramane actuala, tocmai prin faptul ca filosoful acorda o mare atentie identificarii unui „stil” al filosofiei morale si al fenomenelor morale, in sine, asa cum sunt sesizate in propria experienta si imaginatie.

Potrivit autorului, in Prefata la editia „Canto”: „La inceputul cartii de fata vorbesc despre problemele gasirii unui stil al filosofiei morale. Cred si acum ca aceste probleme sunt reale si, totodata, ca filosofia morala antreneaza asemenea chestiuni intr-o masura mai mare decat multe alte arii ale filosofiei.

(...)

Filosofia ne indeamna (poate mai insistent acum decat atunci cand am scris aceste randuri) sa ne intrebam daca ceea ce spunem in domeniul moralitatii este adevarat. Un lucru pe care l-am simtit scriind lucrarea de fata si pe care il simt si acum, inca mai acut, este ca e vital sa nu uitam si o alta intrebare legata de moralitate si de filosofia moralei – cat de sincer suna ceea ce spunem”.
Sir Bernard Arthur Owen Williams a fost un filosof moral englez.

Williams s-a nascut in Westcliff-on-Sea, o suburbie din Southend, Essex. Publicatiile sale includ Probleme ale sinelui (1973), Etica si limitele filozofiei (1985), Rusinea si necesitatea (1993) si Adevarul si adevarul (2002). El a fost cavalerizat in 1999.

Williams a devenit cunoscut pentru eforturile sale de a reorienta studiul filozofiei morale catre psihologie, istorie si, in special, pentru greci.Descris de Colin McGinn ca un „filosof analitic cu sufletul unui umanist general”, a fost sceptic in privinta incercarilor de a crea o baza pentru filozofia morala. Martha Nussbaum a scris ca a cerut filozofiei ca „sa ajunga la conditii si sa contina dificultatea si complexitatea vietii umane.” 

Williams a fost un sustinator puternic al femeilor din mediul academic; Potrivit lui Nussbaum, el a fost „la fel de aproape de a fi feminist, precum ar putea fi un barbat puternic al generatiei sale.” 

El a fost, de asemenea, faimos in conversatie. Gilbert Ryle, unul dintre mentorii lui Williams de la Oxford, a spus ca „intelege ce vei spune mai bine decat il intelegi tu insuti si vede toate obiectiile posibile cu privire la acesta si toate raspunsurile posibile la toate obiectiile posibile, inainte ai ajuns la sfarsitul propriei propozitii. "

Lucrarea este o introducere in problemele si limitele moralitatii, rezumand, intr-un mod sintetic, chestiuni centrale ale utilitarismului, ale subiectivismului si ale relativismului, precum si consideratii privind binele, amoralitatea sau rolul pe care il ocupa Dumnezeu in standardele moralitatii.

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!