Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Paideia Despre intelepciunea anticilor - Francis Bacon

-15%
36,00 Lei 30,60 Lei

Editura: Paideia

Autor: Francis Bacon

Pagini: 240

Anul publicării: 2015

ISBN: 978-606-748-064-1

Stoc limitat
Limita stoc
Adauga in cos
Cod Produs: 9786067480641 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Autori
  • Cuvant inainte
  • Review-uri (0)
Despre intelepciunea anticilor – cu titlul original De sapientia veterum – scriere redactata direct in limba latina, probabil intre anii 1605 si 1608, si publicata pentru prima oara in 1610, este prezentata de autor ca o incercare de interpretare filosofica a unora dintre miturile antice grecesti.

„Dupa spusele poetilor, Casandra a fost iubita de Apollo si, cu toate ca respingea cu dibacie dorintele zeului, ea nu a renuntat sa-i intretina sperantele, pana cand a smuls de la el darul divinatiei; dar, indata ce ea a ajuns in stapanirea a ceea ce voise sa dobandeasca prin indelunga ei prefacatorie, i-a respins toate rugamintile si l-a indepartat fatis. Zeul, neputand anula darul pe care i-l facuse, indignat insa de a fi fost jucat de femeia aceasta prefacuta si arzand de dorinta de a se razbuna, a pus o conditie care facu din dar pentru ea o adevarata pedeapsa; caci, lasandu-i puterea de a prezice cu exactitate, i-a luat-o pe aceea de a convinge; asa incat, din acel moment, cu tot adevarul prezicerilor ei, nimeni nu-i acorda incredere; nenoroc pe care l-a incercat in nenumarate prilejuri, dar mai cu seama in legatura cu prabusirea patriei sale, pe care stiuse sa o prezica, dar fara ca cineva sa o fi ascultat sau crezut.

Aceasta fabula pare sa fi fost inchipuita spre a arata inutilitatea celor mai intelepte sfaturi, date cu toata generozitatea, insa nu la timp si fara precautiile trebuitoare.”

„In scrierea de fata Bacon atribuie toate ideile pe care ea le cuprinde „intelepciunii anticilor“, subliniind cel mai adesea ca este pe deplin incredintat de adevarul lor, nu fara a ne lasa sa intelegem ca, cel putin unele dintre ele, sunt ale sale proprii. Pentru unele dintre acestea, cum erau in primul rand cele de filosofia religiei, mai cutezatoare decat oricare altele, el avea toate motivele sa foloseasca artificiul talmacirii spuselor altora, spre a scapa de riscurile pe care ele le implicau. Asa incat dibacia pe care o recomanda altora in lucruri de natura practica, el a folosit-o din plin in lucruri de natura teoretica. ceea ce desigur ca i se impunea, data fiind noutatea si cutezanta cel putin a unora dintre aceste idei”.

(Nota Introductiva)
 Francis Bacon (1561-1626), primul viconte de Sf. Alban, a fost un important filosof, om de stat si eseist englez. Este cunoscut si ca un sustinator al revolutiei stiintifice. Cele trei obiective ale lui Bacon au fost descoperirea adevarului, servirea tarii sale si slujirea bisericii sale. Nu a propus o filosofie propriu-zisa, ci mai degraba o metoda de dezvoltare a filosofiei. El a scris ca, in timp ce filosofia folosea pe atunci silogismul deductiv pentru a interpreta natura, filosoful ar trebui in schimb sa treaca prin rationament inductiv de la fapt, la axioma, la lege. El a sustinut ca orice actiune morala este actiunea vointei umane, care este guvernata de credinta si stimulata de pasiuni; bunul obicei este ceea ce ajuta oamenii sa-si indrepte vointa spre bine; nu se pot face reguli universale, intrucat atat situatiile, cat si oamenii difera. Ideile lui Bacon cu privire la imbunatatirea societatilor umane au fost foarte influente din vremea vietii sale pana in epoca contemporana. Scrierile sale au inspirat miscari intelectuale precum marile proiecte de reforma religioasa si sociala din Anglia anilor 1640-1660, infiintarea primelor academii stiintifice in Anglia si Franta, Iluminismul francez sau proiectul unei stiinte universale de tip inductiv.

Francis Bacon a a dezvoltat un sistem functional pentru catalogarea cartilor, impartindu-le in trei categorii - istorie, poezie si filosofie - care ar putea fi in continuare impartite in subiecte si rubrici mai specifice.

Bacon a fost educat la Trinity College, Cambridge, unde a urmat riguros curriculum-ul medieval, in mare parte, in latina.

Bacon a murit de pneumonie, in 1626, la 65 de ani.  El este inmormantat la Biserica Sf. Mihail, St. Albans, Hertfordshire.

Despre intelepciunea anticilor (De sapientia veterum, titlul in limba latina) cuprinde interpretarea lui Bacon asupra unor mituri ale lumii antice.

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!