Filosofia, stiinta si, intr-o constanta lupta cu ele, puterea formala a retoricii sunt vehiculele care au purtat mostenirea spirituala a grecilor catre celelalte popoare ale contemporaneitatii si posteritatii lor si carora le datoram, in primul rand, pastrarea ei. Ele au transmis aceasta mostenire in forma si cu motivatia pe care le-o daduse lupta pentru paideia din secolul al IV-lea, adica drept chintesenta a culturii si educatiei grecesti si, sub aceasta deviza, Elada a cucerit spiritual lumea. Daca din punctul de vedere al natiunii grecesti pare ca pretul pentru acest titlu de glorie istorica a poporului grec a fost prea ridicat, atunci trebuie sa ne amintim ca nu cultura a fost cea de care a murit statul grec, ci filosofia, stiinta si retorica au fost doar formele in care a putut sa supravietuiasca ceea ce era nemuritor in creatia grecilor. Astfel, asupra evolutiei secolului al IV-lea se asterne adanca umbra a disolutiei si totusi in acelasi timp raza de lumina a unei intelepciuni providentiale, in ochii careia chiar destinul pamantesc al celui mai binecuvantat popor este doar o singura zi din opera de ansamblu a creatiei sale istorice.
Werner Jaeger (1888-1961) a fost un specialist in studii clasice din Germania si care o mare parte din viata a locuit in SUA.A studiat la Universitatea din Marburg si apoi la Universitatea Humboldt din Berlin. Teza sa de doctorat a fost o dizertatie referitoare la „Metafizica” lui Aristotel. La numai 26 de ani devine profesor la Universitatea din Basel. Ocupa o pozitie similara la Kiel, pentru ca in 1921 sa se intoarca la Berlin. Ascensiunea miscarii de dreapta il nemultumeste si in Humanistische Reden und Vortraege, aparuta in 1937, isi exprima critica si indignarea fata de nazism. Urmarit de adeptii lui Hitler, in 1936 emigreaza in SUA. In perioada 1936-1939 este profesor la Universitatea din Chicago, ca apoi sa ajunga la prestigioasa Harvard University.
Lucrarile sale trateaza cu precadere cultura si spiritualitatea Greciei antice si au ca obiectiv principal reinterpretarea lui Platon si Aristotel.
Paideia este o opera savanta vestita intre europeni; ea ne arata cum s-a format spiritul grec, sedus de poezia Iliadei, de povestea Razboiului Troiei in care se glorifica olimpianismul, virtutile si regulile aristrocratiei militare ahee. Sunt descrise evolutiile lor in panelenismul asa format, prin aspiratie la perfectionism si educatie, prin paideia.