Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Universitara Teorii ale deciziei. Perspective psiho-economice - Catalina Rosca, Andrei Vladucu

25,00 Lei

ISBN: 978-606-28-0593-7

DOI: 10.5682/9786062805937

Anul publicării: 2017

Pagini: 270

Editura: Editura Universitara

Autor: Catalina Rosca, Andrei Vladucu

Stoc epuizat
Cod Produs: 9786062805937 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Cuprins
  • Autori
  • Review-uri (0)

Scopul acestui volum este acela de a le oferi cititorilor o introducere cuprinzatoare in diferitele abordari teoretice care au drept scop analizarea comportamentului uman. In literatura de specialitate, teoriile deciziei reprezinta un set de abordari care pe de o parte descriu comportamentul uman, iar pe de alta parte realizeaza predictii referitoare la modul in care indivizii sau grupurile se vor comporta in anumite situatii ale caror coordonate sunt fixe. Teorii ale Deciziei. Perspective psiho-economice reprezinta o eticheta generala care se refera la o paleta larga de teorii care provin din economie, psihologie si din punctele de intersectie ale acestora. Dupa cum afirma Herbert Simon si Daniel Kahneman (laureati ai premiului Nobel in 1978, respectiv 2002), metodologia propusa de teoriile deciziei umane a fost aplicata in domenii precum economia, politicile publice sau mediul de afaceri, asteptandu-se ca pe viitor aceasta sa se dovedeasca din ce in ce mai folositoare arhitectilor deciziei. In peisajul romanesc acest domeniu reprezinta o noutate (chiar daca in spatiul academic international are o istorie de peste 40 de ani) avand in vedere numarul redus de programe academice care utilizeaza astfel de teorii pentru a oferi explicatii si raspunsuri microcomportamentelor umane.

Cu toate acestea, in ultimul timp numarul lor a inceput sa creasca odata cu nevoia cititorilor de a se familiariza cu o astfel de literatura si autorii ei fundamentali. Acest lucru se datoreaza esecului modelelor teoretice clasice de a oferi explicatii pentru anumite fenomene (vezi criza economica); dezvoltarii tehnologiei care ne permite sa realizam noi tipuri de cercetari; aparitiei unor noi intrebari de cercetare dar si nevoii de a construi politici cat mai apropiate de capacitatile si caracteristicile indivizilor. Din acest punct de vedere volumul se dovedeste primul din Romania care abordeaza noile teorii ale deciziei umane trecand prin cele care privesc  comportamentul uman dintr-o perspectiva preponderent  economica (capitolul 1. Microeconomie si Comportament); preponderent psihologica (capitolul 3. Introducere in Paradigma Psihologiei Cognitive; capitolul 6. Decizia in comportamentele Sanogene; capitolul 7. Modalitati Decizionale in Organizatii. O Perspectiva Psihologica) dar si din perspectiva celor care se afla la intersectia dintre cele doua discipline (capitolul 3. Luarea Deciziilor in Perimetrul Conceptual al Teoriei Prospectarii; capitolul 4. Neuroeconomia; capitolul 5. Rationalitate si Decizie Rationala in Psihologia Sociala).

Aceasta gama de teorii presupune o mixtura de abordari care vin din psihologie si economie combinand metode de cercetare cantitative, calitative dar si formalizarea matematica. Cu siguranta, teoriile deciziei pot fi considerate drept abordari interdisciplinare care stau la intersectia dintre mai multe paradigme ce pot intra in dialog prin intermediul acestui cadru de analiza.

Volumul este redactat intr-o maniera accesibila, avand o structura de tip manual (eng: handbook), oferind o introducere extensiva in teoriile deciziei din perspectiva psihologica si economica. Acesta poate fi consultat atat de publicul academic cat si de cel non-academic avand in vedere stilul in care este scris si numeroasele exemple pe care le ofera. De asemenea, volumul poate fi folosit ca suport de curs pentru studentii inscrisi la specializari precum psihologie, economie, administratie si afaceri sau politici publice, cat si ca baza teoretica de plecare pentru intelegerea domeniilor de catre publicul larg. Parcurgerea acestei carti nu presupune cunostinte avansate dincolo de anumite notiuni elementare de psihologie si economie. In plus, fiecare dintre cele sapte capitole contine o bibliografie orientativa care poate fi accesata si consultata in momentul in care cititorul este interesat de anumite teme particulare sau de aprofundarea unora dintre subiecte. Din punct de vedere al organizarii, volumul acopera diferite teme care au in vedere studierea deciziei pe continuumul psihologieeconomie.

  • Teorii ale deciziei. Perspective psiho-economice

    Descarca

Prefata/ 13

Capitolul 1. Rationalitate si decizie rationala in psihologia sociala: rolul euristicilor (Loredana Ivan)/ 18

Capitolul 2. Modalitati decizionale in organizatii – O perspectiva psihologica (Mihaela Corina Tutu)/ 52

Capitolul 3. Decizia in comportamentele sanogene (Catalina Rosca) / 89

Capitolul 4. Introducere in paradigma psihologiei cognitive (Claudia Hrabac)/127

Capitolul 5. Luarea deciziilor in perimetrul conceptual al teoriei Prospectarii (Rodica Ianole, Elena Druica) /171

Capitolul 6. Microeconomie si comportament (Lucian Alexa, Sergiu Burlacu)/208

Capitolul 7. Neuroeconomia (David Diaconu)/243

Catalina Rosca
Andrei Vladucu

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 vanzari@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!