Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Universitara Tehnici de comunicare si dezvoltare personala

-7%
35,00 Lei 32,55 Lei

ISBN: 978-606-28-1357-4

DOI: 10.5682/9786062813574

Anul publicării: 2021

Editia: I

Pagini: 166

Editura: Editura Universitara

Autor: Silvia-Carmen Mikulović

Stoc limitat
Limita stoc
Adauga in cos
Cod Produs: 9786062813574 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Cuprins
  • Cuvant inainte
  • Unde se gaseste
  • Review-uri (0)
Aceasta carte constituie suportul de curs al disciplinei cu acelasi nume si prezinta comunicarea privita atat din punct de vedere teoretic, cat si din punct de vedere practic. Avand in vedere pregatirea studentilor in profesia de psiholog si ulterior, eventual, de psihoterapeut, consilier de dezvoltare personala sau alte specialitati, acest curs contribuie la formarea deprinderilor si abilitatilor de comunicare, la aplicarea acestora in evaluarea si solutionarea situatiilor existentiale, atat a celor profesionale, cat si a celor personale. Prin cunoasterea comunicarii se pot imbunatati abilitatile naturale, se pot utiliza mijloacele si intrumentele comunicarii mai eficient. O buna comunicare poate duce la obtinerea rezultatelor dorite, la intelegerea sensului experintelor traite, experientelor cotidiene si faciliteaza interventiile in demersurile necesare. Este o carte care transmite informatii utile atat studentilor, cat si tuturor celor interesati de comunicare.
  • Tehnici de comunicare si dezvoltare personala

    Descarca
SILVIA-CARMEN MIKULOVIC este lector universitar la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, Universitatea Hyperion. Este psiholog principal psihologie clinica la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova si psihoteraput principal, psihoterapia experientiala si a unificarii. Este psiholog principal in specialitatile psihologia muncii si organizationala, psihologia transporturilor, psihologia aplicata in domeniul securitatii nationale si supervizor in psihologie clinica, psihologia muncii si organizationala, psihologia transporturilor, psihologia aplicata in domeniul securitatii nationale, formator in PEU. 

Introducere: de ce invatam despre comunicare / 7

Capitolul 1. Comunicarea – proces, relatie, actiune / 11
1.1. Despre comunicare / 11
1.2. Definitia comunicarii / 13
1.3. Istoria comunicarii / 17
1.4. Comunicarea – caracteristici generale / 29
1.5. Comunicarea – fenomen psihologic / 33
1.6. Elementele comunicarii / 37
1.7. Variabilele specifice comunicarii / 53
1.8. Axiomele comunicarii / 57

Capitolul 2. Clasificari ale comunicarii / 64
2.1. Tipuri de comunicare in functie de canalele utilizate: verbala si nonverbala / 65
2.2. Tipuri de comunicare in functie de scopul si stilul comunicarii: formala si informala / 85
2.3. Tipuri de comunicare din punct de vedere al continutului si eficientei: informativa, afectiva si indispensabila / 86
2.4.  Tipuri de comunicare functie de numarul participanti: comunicare intrapersonala si interpersonala / 88
2.5. Tipuri de comunicare in functie de interactiune: comunicare in grup mic si publica / 92
2.6. Alte tipuri de comunicare / 93

Capitolul 3. Tehnici de comunicare  / 112
3.1. Tehnici de comunicare orala / 112
3.2. Tehnici de comunicare scrisa / 124

Capitolul 4. Comunicare si dezvoltare personala / 132
4.1. Impactul comunicarii asupra dezvoltarii personale / 132
4.2. Comunicarea eficienta – motor al dezvoltarii personale / 138
4.3. O perspectiva umanist-experientiala asupra comunicarii / 143

Anexe de psihologie practica / 151

Bibliografie / 163

Haideti sa privim in jurul nostru. Doar sa privim. Observam ca totul comunica cu totul, exista o intercomunicare permanenta. In invatamantul gimnazial, la disciplinele biologie/ anatomie invatam ca celulele comunica intre ele si, in acelasi timp, comunica cu mediul in care se afla. Animalele comunica prin intermediul sunetelor si comportamentelor. Fiinta umana, cand se naste, nu beneficiaza de limbaj verbal, dar totusi comunica. Noul nascut isi comunica nevoile, starile de disconfort, de bucurie, de placere prin intermediul plansului, scancetului, zambetului, pozitiei corporale. Oamenii comunica cu ceilalti oameni si chiar cu ei insisi in diferite situatii si contexte. Deci comunicarea este utilizata de toti si este cunoscuta de fiecare. 
Ne putem intreba ce sens are sa studiem comunicarea in conditiile in care o utilizam continuu. Acest curs va arata comunicarea intr-o maniera la care nu va ganditi cand o utilizati. Adica veti intelege ca aplecandu-va asupra comunicarii ajungeti sa va cunoasteti mai bine, sa va intelegeti si sa-i intelegeti pe altii, sa creati relatii si sa va bucurati de ele. Prin cunoasterea comunicarii se pot imbunatati abilitatile naturale si se pot utiliza mijloacele si instrumentele comunicarii mai eficient. O buna comunicare poate duce la obtinerea rezultatelor dorite, la intelegerea sensului experientelor traite, a intamplarilor cotidiene si ajuta la interventiile si demersurile necesare zi de zi.
Reprezentarile noastre despre comunicare pot sa nu coincida cu definitiile stiintifice stabilite de specialisti, pentru care cunoasterea comuna nu este suficienta. Insuficienta cunoastere a acestui domeniu al comunicarii poate genera esecul negocierilor, nereusite in comunicarile individuale sau la nivel colectiv.
Deci ce este comunicarea?

Acest curs are in vedere intelegerea teoretica a comunicarii si corelarea sa cu practica, atat pentru a transmite informatii, pentru a ne intelege, cat si pentru a evolua, pentru dezvoltarea personala. 
Avand in vedere pregatirea studentilor in profesia de psiholog si, ulterior, eventual, de psihoterapeut, acest curs contribuie la formarea deprinderilor si abilitatilor de comunicare, cu aplicarea acestora in evaluarea si solutionarea situatiilor existentiale, atat a celor profesionale, cat si a celor personale. Adica ajuta la dobandirea cunostintelor teoretice si a abilitatilor practice pentru a ajunge la succesul profesional. 
Comunicarea, realizarea conexiunilor intre comunicare si celelalte procese psihice, intre comunicare si activitatile reglatorii, cunostintele, deprinderile si abilitatile dobandite prin studiul comunicarii si aplicarea acestora in solutionarea si evaluarea unor situatii problema vor ajuta la identificarea aspectelor critice si la realizarea unei interventii eficiente, la pozitionarea fata de ceilalti si fata de propria persoana, pentru o mai buna exprimare de sine si interactiune cu cei din jur.
Acest curs dezvolta si sprijina gandirea, contribuie la suscitarea interesului si curiozitatii pentru dialog, dezbatere, cu alte cuvinte pentru comunicare. Totodata, formeaza si asigura coerenta si rigurozitatea in expunerea opiniilor, deschiderea pentru a asculta, sprijinind in acest fel conduitele umane din domeniul specific al comunicarii.
Comunicare este parte a conditiei umane si face diferenta in viata tuturor.

Imi doresc ca acest curs, dincolo de obiectivele academice, sa fie de folos studentilor in calatoria descoperirii oamenilor, a sinelui si a psihologiei ca profesie.

Autoarea

www.editurauniversitara.ro

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 comenzi@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!