Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Universitara Metoda observatiei in psihologia muncii si resurse umane - Mihaela Chraif

ISBN: 978-606-591-554-1

DOI: 10.5682/9786065915541

Anul publicării: 2012

Editia: I

Pagini:

Editura: Editura Universitara

Autor: Mihaela Chraif

Cod Produs: 9786065915541 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
  • Download (1)
  • Cuvant inainte
  • Cuprins
  • Autori
  • Review-uri (0)
  • Metoda observatiei in psihologia muncii si resurse umane

    Descarca

Metoda observatiei este cea mai veche metoda folosita in aprecierea comportamentelor atat umane, animale cat si fenomene din mediul inconjurator. Metoda observatiei cunoscuta ca metoda calitativa de apreciere a comporta­mentelor a fost imbogatita in timp cu scale de masurare cantitativa a comportamentelor si fenomenelor din mediul inconjurator.  Astfel, metoda observatiei a devenit o metoda de investigatie cantitativa folosind scale de masurare cu diviziuni cotate in punctaje la fel ca chestionarele si inventarele psihologie de masurare a personalitatii, inteligentei, aptitu­dinilor, etc.

In acest sens cartea de fata reprezinta dezvoltarea si completarea subiectelor dezbatute de autoare privind metoda observatiei in urma construirii si aplicarii atat in mediul academic cat si in organizatii si resurse umane.

In ultimii cinci anii pornind de la primele aparitii editoriale ale autoarei, cartile propuse de aceasta au reprezentat si reprezinta pe langa fundamentarea teoretica de exceptiei si un pachet de instrumente si cercetari cu valoare practic aplicativa destinate studentilor, masteranzilor, psihologilor pe diferite trepte profesionale in supervizare, autonom, specialist si chiar principal.

Observatia si mentiunea dezvoltarii metodei observatiei din domeniul masurarii indicilor comportamentali in domeniul masurarii performantelor la locul de munca, a contextului muncii si a altor aspecte organizationale reprezinta un punct de start in cresterea calitatii aprecierii obiective a comportamentelor evaluare cat si a evaluarii activitatilor, sarcinilor, actiunilor si fazelor proceselor de productie ce pot fi operationalizate si apreciate astfel obiectiv.

Un prim exemplu dezvoltat in aceasta carte este dezvoltat in Capitolul 2 privind aplicabilitatea metodei observatiei in psihologia muncii contand in aprecierea performatelor la locul de munca activitatilor, sarcinilor, actiunilor si fazelor proceselor de productie. Autoarea prezinta o multitudine de scale si grile de evaluare utile in evaluarea comportamentelor la locul de munca in organizatii si resurse umane, in corespondenta cu sarcinile si activitatile stipulate in fisele de post existente in organizatie.

Capitolul 3  prezinta aplicabilitatea metodei observatiei in interviul de selectie. Astfel, autoarea prezinta o serie de exemple privind grilele de observatie folosite in interviul de selectie. Ceea ce este nou, consta in faptul ca autoarea dezvolta grilele de evaluare a comportamentului verbal si nonverbal de la o evaluare calitativa la o evaluare cantitativa folosind scale cu diviziuni de tip Likert si scale cu ancore comportamentale.

Capitolul 4 „Observarea comportamentului nonverbal in interviul de selectie” vine in sprijinul specialistilor din domeniul resurselor umane care efectueaza interviul de selectie cu candidatii. In acest sens, autoarea dezvolta indicatorii mimicii si pantomimei avand ca model prestigioase carti din literatura de specialitate venind ca completare cu imagini efectuate in timpul unor simulari privind interviul de selectie.

Capitolul 5 si capitolul 6 reunesc abordarile legate de practica psihologica in cabinetele de specialitate prezentata pe larg intr-o carte anterioara de succes „Ghid de practica psihologica pentru studenti”. Aceste capitole doresc sa evidentieze importanta posturii si seriozitatii in efectuarea testarii psihologice si contravine ideii conform careia multi participanti la testarea psihologica adera „Dau testul psihologic in pozitia in care ma simt eu confortabil”. Astfel, autoarea doreste sa subliniaza ca seriozitatea, interesul si adoptarea unei tinute si pozitii corespunzatoare transmite anumite trasaturi comportamentale si de personalitate despre persoanele testate care sunt importate in predictia comportamentelor viitoare la locul de munca.

Autoarea este prin aceasta carte o prezenta vie in literatura de specialitate romaneasca din domeniul psihologiei muncii si a resurselor umane. De asemenea pe plan international a scris peste 30 de articole indexate in baze de date internationale cu vizibilitate internationala, si a participat la peste 30 de conferinte si congrese internationale promovand o imagine pozitiva si in plina ascensiune a psihologie din Romania.

 

 

Profesor Dr. Mihai Anitei

Prefata / 9

Capitolul 1. Metoda observatiei in psihologie  / 12

Capitolul 2. Metoda observatiei utilizata in analiza muncii, la locul de munca in procesul de executare al sarcinilor activitatilor si actiunilor / 21

Capitolul 3. Metoda observatiei utilizata in interviul de selectie. Fisa de observatie a comportamentului candidatului pe postul de munca scos la concurs / 33
3.1. Construirea grilelor de observatie si interpretarea indicatorilor comportamentali nonverbali / 35
3.2. Consemnarea datelor privitoare la particularitatile concrete ale situatiei de examinare si consemnare a limbajului nonverbal precum si a raspunsurilor candidatilor in grila de observatie / 38
3.3.  Consemnarea simptomaticii stabile si simptomaticii labile in fisa de observatie / 41
        3.3.1. Simptomatica stabila / 41
        3.3.2. Simptomatica labila / 47
        3.3.3. Conduita expresiva / 48
        3.3.4. Conduita verbala / 58
        3.3.5. Conduita reflexiva / 61
3.4.  Construirea grilelor de evaluare a comportamentului in timpul interviului de selectie / 64
        3.4.1. Grila de observatie nestandardizata / 65
        3.4.2. Grila de observatie standardizata (cu comportamente masurabile) / 66

Capitolul 4. Observarea comportamentului nonverbal in timpul interviului de selectie / 71
4.1. Observarea, consemnarea si analiza indicatorilor mimicii / 71
4.2. Analiza privirii candidatilor. Indicatori / 72
4.3. Indicatorii fruntii, obrajilor si nasului / 76
4.4. Indicatorii gurii si buzelor / 79
4.5. Observarea, consemnarea si analiza pantomimei / 82
        4.5.1.   Atingerea gatului si a fetei / 82
        4.5.2.   Indicatorii comportamentului nonverbal al bratelor / 85
        4.5.3.   Comportamentul nonverbal exprimat cu ajutorul mainilor / 91
        4.5.4.   Indicatori nonverbali care creeaza impresii negative si pozitive / 92
        4.5.5.   Aranjarea vestimentatiei si accesoriilor in public / 94
        4.5.6.   Indicatori ai stresului exprimat inconstient:palmele transpirate (reactia electrodermala) / 95
        4.5.7.   Nervozitatea mainilor transmite informatii importante / 96
        4.5.8.   Gesturi ale mainilor care semnifica increderea in sine / 97
        4.5.9.   Unirea varfurilor degetelor / 97
        4.5.10. Rolul degetului mare in cadrul limbajului nonverbal / 98
        4.5.11. Frangerea mainilor, gest care indica stresul si ingrijorarea / 98 
        4.5.12. Gesturi de frecare a mainilor ce exprima calmarea anxietatii sau a nervozitatii / 99
        4.5.13. Indicatori nonverbali comportamentali specifici picioarelor si genunchilor / 99
        4.5.14. Indicatorii comportamentali exprimati de trunchi:umeri, abdomen, piept si solduri / 103
        4.5.15. Vestimentatia aleasa de catre candidati si intervievatori pentru interviul de selectie / 103

Capitolul 5. Metoda observatiei in testarea psihologica  / 105
5.1. Observarea, consemnarea si analiza comportamentului nonverbal in timpul testarii psihologice / 105
5.2. Observarea, consemnarea si analiza comportamentului verbal  / (conduitei verbale)  / 111
5.3. Observarea, consemnarea si analiza comportamentului reflexiv (conduitei reflexive) / 116
 

Capitolul 6. Construirea grilelor de masurare a comporta­­mentului in timpul testarii psihologice a angajatilor la locul de munca  / 119
6.1. Grila de observatie nestandardizata / 119
6.2. Grila de observatie cu raspunsuri  standardizata / 121

Bibliografie / 129

Anexa 1. Fisa de post pentru postul: Analist recrutare/Integrare salariati  / 132
Anexa 2. Scrisoare de recomandare / 143
Anexa 3. Scrisoare de motivatie pentru postul de Analist recrutor / 145
Anexa 4. Ancora comportamentala de evaluare a performantei la locul de munca / 147

Mihaela Chraif
Mihaela Chraif

Lector Universitar Doctor în cadrul Departamentului de Psihologie, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Universitatea din Bucureşti, coordonatorul Masterului Managementul Formării Psihologilor în Psihologia Muncii, Transporturilor şi Serviciilor; titularul disciplinelor: Psihologie Experimentală, Psihologia muncii şi Psihologia Transporturilor (programul de licenţă); Analiza muncii şi utilizarea bazelor de date, Selecţia psihologică a personalului şi tehnica interviului, Evaluarea psihologică a personalului şi metode de cercetare a performanţelor în muncă, Evaluarea personalului, Selecţia personalului, la programele de master; activităţi de laborator la disciplinele: Psihologie experimentală, Psihologia Muncii şi Psihologia Transporturilor.

A publicat un număr de 11 cărţi ca autor unic şi coautor, autor şi coautor al unui număr de peste 100 de articole dintre care 15 articole indexate ISI, publicate în reviste de specialitate şi în volumele unor conferinţe naţionale şi internaţionale.

Este coordonatorul laboratorului de Psihologia Muncii şi editor executiv al revistei Romanian Journal of Experimental Applied Psychology şi vicepreşedinte al Societăţii Române de Psihologie Experimentală Aplicată.

Membră a Colegiului Psihologilor din România, EAPSI, IEDRC şi ARPI.

Psiholog practicant specialist şi supervizor în Psihologia Muncii, Transporturilor şi Serviciilor şi psiholog autonom în Psihologia Educaţiei şi detecţia comportamentului simulat (poligraf).

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 vanzari@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!