Au trecut 8 ani de la lansarea primei editii, intr‑un mediu onorant la acel moment: Academia Romana. Din resursele proprii, s‑au tiparit 100 de exemplare. Cartea a trecut neobservata in peisajul de specialitate, dar s‑a vandut relativ repede. De unde concluzionez ca interesul exista si e dublat din spatele cortinei de noutatile perspectivelor.
Criminologia din Romania nu o duce deloc bine. Fenomenul este arhicunoscut, nu mai trebuie amintit. Dar ce tin sa evidentiez este ca accentul pe criminologia evidence‑based este aproape inexistent. Tratatele din domeniul dreptului penal nu converg inspre o integrare exhaustiva a noutatilor aparute in domenii conexe pentru ca, fie pe de o parte nu exista, fie nu sunt suficient de vizibile. Raman la convingerea ca statutul criminologiei este dezorientat intentionat, pentru ca in latura ei preventiva este mult de munca. Cu cateva foarte putine exceptii, criminologia ramane primavara profesionala preferata de specialistii indeosebi francofoni.
Editia a II‑a a plecat din nevoia de a expune cateva realitati observate in timp: 1. drumul criminologiei si al psihologiei criminologice in lume; 2. evidence‑based in criminologie si psihologie criminologica devine si este o certitudine, care poate oferi o imagine mai clara asupra unor realitati conceptuale sau profesionale; 3. Institutul National de Criminologie e un paradox; 4. nu dispunem, decat sporadic, de o infrastructura cognitiva si de viziune critic‑constructiva in spatiul judiciar si penal; 5. marea majoritate a ONG‑urilor din domeniu au doar o aparenta grija pentru nou si „judiciarizarea" mintilor specialistilor; 6. profesorii , in marea lor majoritate – sunt adesea depasiti de stadiul actual al cercetarii si predau sau isi orienteaza cursurile in baza unor lucrari plagiate sau cvasi‑plagiate; 7. institutii de profil din Romania au la concursul de angajare/incadrare bibliografie lucrari ale unor asa‑zisi specialisti, care au plagiat, sub nivelul actual de informatie; 8. promovarea in curricula INM a unor discipline pseudo‑stiintifice (vezi NLP), care ar ajuta la intelegerea mecanismelor din spatele unei sali de judecata; 9. abordarea publica, in plan local, a unor false teme de interes la nivel national, strict cu specialisti „locali” din sistemul de justitie: „femei in justitie” versus „barbati in justitie”; 10. comportamentul simulat in infractiunile sexuale prin tehnica poligraf sa fie supervizat de experti onesti profesional, cu experienta si caracter pozitiv; 11. necesitatea introducerii statutului de expert pe perioade determinate (vezi modelul Canada).
Noutatile aduse acestei editii consta, intr‑o prima faza, in reconfigurarea cuprinsului. Este mai organizat, mai disciplinat, mai matematic, pentru creierul secolului XXI care doreste sa cunoasca, punctual, detaliile din X sau Y subiect de interes. O sectiune nu depinde de alta, decat in masura in care vrei sa lecturezi intregul continut. Dar cum timpul ne joaca feste, este important sa mergi direct la continutul care te intereseaza. In mod special, cel legat de noutatile in materie de infractiunile cu motivatie sexuala rezultate in urma unor studii pe teritoriul tarii noastre.
In partea generala am inclus patru sectiuni noi: 1. Asertiuni si interogari din sfera criminologiei si psihologiei criminologice; 2. Cum sa intelegem criminologia intr‑o societate capitalist‑socialista post‑comunista; 3. Cum sa intelegem (si sa ne facem aliata) psihologia criminologica; 4. Caracterul pluri‑, inter‑ si transdisciplinar al criminologiei si psihologiei criminologice, cu cele patru dimensiuni: a) sociologia minciunii; b) psihhanaliza minciunii; c) spiritualitate si minciuna; d) minciuna si etica. Am reconsiderat ca, o parte din ceea ce am expus in partea speciala merita mai degraba sa se afle in partea generala. De exemplu: Dragoste si sex in pragul psihopatologiei, Vocatia si patologia libertatii. Preludiu psiho‑criminologic si Reusita prin esec‑deziderat social. Camp de plecare in psiho‑criminologie. De asemenea, pentru imaginea unui autentic compendiu in materie in timp, am decis sa adaug – cu acordul editurii – textul din „Despre minciuna. Ratiuni sociale, psihanalitice, spirituale, etice, criminologic‑judiciare”. Astfel, partea generala cuprinde ratiunile sociale (cu exceptia profilului psiho‑social al minciunii maligne, regasit in partea speciala), psihanalitice, etice si spirituale. Partea speciala este intregita, in acest sens, cu Minciuna si anxietatea severa in context criminologic/ judiciar/forensic.
Partea speciala este si ea segmentata in 6 capitole. Singurul capitol care este impartit la randul lui in 4 subcapitole este cel referitor la tulburarile de personalitate: clarificari conceptuale, tulburarea de personalitate antisociala/psihopatia/sociopatia, delincventa juvenila si comportament simulat/minciuna. Practic, am oferit un panel mai luminos si mai rarefiat de intelegere a acestui fascinant domeniu al fenomenului criminal.
Partea speciala incepe cu capitolul Modelul psihodinamic: psihanaliza si psihologie psihanalitica, aici incluzand ultimele noutati, pe scurt, din domeniul sexualitatii romanesti in ceea ce priveste despre ce fantasmeaza barbatii si femeile. Am continuat cu capitolul „Parafilii/ sexualitate devianta” in care am inclus subcapitolul: 1. Cum se raporteaza agresorii sexuali violatori la fantasmele sexuale?. In capitolul „Tulburari de personalitate” am avut in vedere introducerea a cel putin doua noutati: 1. Profilul psiho‑social al minciunii maligne, respectiv 2. Investigarea comportamentului simulat prin tehnica poligraf in investigarea suspiciunii de viol asupra unui copil de 3 ani si 6 luni. Urmatorul capitol este dedicat psihopatologiei, care promite sa fie imbunatatit semnificativ in editiile viitoare. Un capitol esential pentru un astfel de manual este „Infractiuni sexuale”. Aici am inclus doua teme stringente: 1. Violul (in familie/ conjugal/partenerial) – o realitate dovedita stiintific (evidence-based) prin evaluarea fantasmelor sexuale in populatia romaneasca si 2. O tipologie a agresorilor sexuali violatori romani. Studiu validat stiintific (evidence-based) in penitenciarele din Romania. In ultimul capitol, „Crima, criminal, criminalitate”, elementul de noutate il constituie Criminologia culturala – acest „Corpus Christi” al societatii civilizate.
Citarea in text s‑a modificat si ea. In aceasta editie regula de citare este conform ultimelor reglementari ale APA (Asociatia Americana de Psihologie). Notele de subsol au menirea de a aduce lamuriri si clarificari in privinta unei teme sau a unui subiect tratat.
Autorul