Evadarea generalului roman Ion Mihai Pacepa, la 29 iulie 1978, este una dintre cele mai importante si spectaculoase operatiuni de informatii desfasurate in timpul Razboiului Rece. Obtinerea de azil politic in Occident de catre generalul roman de atunci a condus jocul de spionaj subteran dintre cele doua blocuri politice la o transformare radicala: de la intensitatea redusa a tatonarilor si pastrarea unei distante prudente la o infruntare fatisa si sangeroasa.
Pentru Romania socialista, momentul fugii lui Pacepa in Statele Unite ale Americii a reprezentat un moment de cotitura. Peste noapte, Ceausescu si-a pierdut nu doar principalul consilier de incredere, ci si pe cel care, cu o mare abilitate si utilizand metode uneori neortodoxe, reusise sa creeze reteaua necesara pentru atragerea de resurse si tehnologie din Occident.
Informatii conformitate produs
Stefano Romei s-a nascut in Toscana in 1968. Este istoric, scriitor si jurnalist profesionist, absolvent al Universitatii din Florenta. In 1997 a fost licentiat in Stiinte Politice, specializarea Istorie, cu o tezadespre dreapta istorica, iar in 1999 a obtinut, cum laude, un master in Comunicare si Media, cu o teza despre cazul Moro.
Cercetator independent in istorie contemporana, semneaza anchete pentru ziare si televiziuni, urmand maestri precum Sergio Zavoli, Giampaolo Pansa si Andrea Purgatori. Printre altele, in 1998 a publicat o carte de marturii despre masacrul nazi-fascist de la San Pancrazio din 29 iunie 1944, iar in 2001, pentru Institutul Gramsci din Toscana, cartea Le radici e le ali. Impegno, quotidianità e governo della sinistra inToscana attraverso le storie dei suoi protagonisti.
Stefano Romei colaboreaza, de asemenea, cu Modern Italy, publicatie periodica a Universitatii Cambridge, dezvaluind intr-un mod original personaje si evenimente istorice care au marcat perioada Razboiului Rece, cum ar fi misterele cazului Moro.
Stefano Romei analizeaza perioada post-Pacepa, una caracterizata de o accentuata decadere a societatii romanesti, de la agonia lenta si progresiva a regimului comunist pana la izbucnirea revolutionara din 1989.