Lucrarea aduce in prim-plan cateva redutabile modelele epice - Proust, Balzac, Gide, Papini, Huxley - scriitori care au influentat viata literara din Romania interbelica. De departe, cel mai puternic impact asupra discursului critic l-a avut Marcel Proust, care a instituit proustianismul, curent si modelul literar sustinut de o tehnica narativa savanta, sofisticata, in acord cu sensibilitatea specifica epocii si felului particular al autorului de a se situa in univers.
Modele epice in proza romaneasca interbelica se adreseaza elevilor de liceu si studentilor de la Facultate de Litere deoarece are in centrul preocuparilor ei „viata” din carti, asa cum ni se releva gratie unor influente literare favorizate de afinitati temperamentale, de fapte traite care, spre deosebire de teoriile abstracte, dau nota de autenticitate a oricarei creatii literare majore.
Nu in ultimul rand, pentru acribia documentarii si ajustarea unora dintre etichetarile facute scriitorilor romani, de asemenea, prin faptul ca propune un nou tablou de receptare critica (din presa de specialitate) si evidentiaza nuantele specifice de lucru ale fiecarui autor invocat in paginile de aici, cartea ar putea prezenta interes si in randul comunitatii stiintifice de cercetatori, critici si istorici literari.”
Informatii conformitate produs
Este absolventa a Facultatii de Litere (Romana-Engleza) din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai”, din Cluj-Napoca si a unui masterat de Limba si Literatura Romana la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Ana-Maria Banica a fost intre 2014-2018 doctoranda a Scolii de Studii Avansate a Academiei Romane, obtinand titlul de doctor in Filologie cu teza Modele epice in proza romaneasca interbelica. In prezent este asistent de Cercetare in cadrul Institutului de Istorie si Teorie Literara „G. Calinescu” al Academiei Romane, implicandu-se, ca membru, in proiectele Institutului. Printre realizarile colective notabile se afla Cronologia Vietii Literare Romanesti. Perioada postbelica (26 de volume). Este prezenta cu studii si articole in reviste de specialitate precum „Caiete critice”, „RITL”, „Comunicare interculturala si literatura”.