Propuneri manuscrise: info@editurauniversitara.ro:  0745 204 115     

Urmarire comenzi Persoane fizice / Vanzari: 0745 200 718 / 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Universitara Imersiuni in opera lui Lucian Blaga - Florin Lobont, Valeriu Sofronie, Marian Vasile

-35%
25,00 Lei 16,25 Lei

Editura: Editura Universitara

Autor: Florin Lobont, Marian Vasile, Valeriu Sofronie

Editia: I

Pagini: 280

Anul publicării: 2023

ISBN: 978-606-28-1625-4

DOI: https://doi.org/10.5682/9786062816254

Stoc limitat
Limita stoc
Adauga in cos
Cod Produs: 9786062816254 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 718 / 0745 200 357
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Cuprins
  • Cuvant inainte
  • Review-uri (0)
Lucrarea Imersiuni in opera lui Lucian Blaga este parte a unui simpozion anual international, care se desfasoara in preajma zilei de nastere a omului de cultura roman, reunind scriitori, istorici, filosofi, critici si universitari cunoscuti, atat din tara cat si din afara tarii, precum si iubitori ai creatiei blagiene. Pe toti cei douazeci si doi de semnatari, jumatate dintre ei fiind prezenti si in editiile anterioare, jumatate fiind nou intrati in proiect, ii leaga preocuparea pentru descifrarea unei opere aflata in permanenta ascensiune critica, opera care nu inceteaza sa produca uimire si sa inspire elanuri culturale. 
Eseurile inserate acopera mai multe arii ale criticii blagiene: logico-epistemologice (logica originii, spiritul matematic ca stil de gandire, dubla dimensiune a limbajului), filosofico-metafizice (Lucian Blaga ca parinte al noologiei abisale, consonantele gandirii filosofilor Blaga, Foster, Collingwood si Whitehead in problema misterului, poezie si ontologie, problema marilor absente cosmice, principiul inadecvarii in constructia blagiana), filosofia culturii si politologie (orizont si stil, omul ”nevinovat” si ”omul deplin” in creatia blagiana, problema specificului national, spatiul-matrice si relatia acestuia cu geopolitica secolului al XXI-lea, ”noua spiritualitate” in lucrarile de tinerete, presupusele prientari politice ale lui Blaga), critica si istorie literara (artele poetice blagiene, relatia poeziei de tinerete a Anei Blandiana cu lirica blagiana, sensul teologic al frumosului, sincronia tacerii si a cantecului interior, o interpretare la piesa ”Arca lui Noe”), traducere (un fragment din traducerea in limba engleza a ”Fiintei istorice”), precum si memorialistica (rezidenta lui Lucian Blaga in ”Casa Bredicenilor” din Lugoj). 
Blaga nu este un scriitor care te lasa sa-l depasesti cu usurinta, pentru a trece la urmatorul. Spre deosebire de alti autori, de egala notorietate sau chiar superioara, Blaga are un efect magic asupra lectorului: il scoate din starea pasiv-receptiva si ii transmite un impuls creator. Astfel a rezultat si aceasta elegie critica inchinata lui. 

Coordonatorii      
  • Imersiuni in opera lui Lucian Blaga

    Descarca
FLORIN LOBONT 
VALERIU SOFRONIE 
MARIAN VASILE 

Adancimi, inaltimi, pribegii si reveniri in patrie / 5
Mihaela BACALI: Sensul teologic al frumosului si perspectiva sofianica ‑ doua ipostaze ale relatiei teologie – estetica / 7
Ioan BIRIS: Logica originii: Hermann Cohen si Lucian Blaga / 33
Dan CARBARAU: Orizont si stil / 57
Ovidiu Constantin CORNILA: Lucian Blaga, intre sincronia tacerii si a cantecului interior / 70
Daniel CRISTEA‑ENACHE; Poezia Anei Blandiana la momentul 1989. Desprinderea de influenta lui Blaga din tineretea poetei / 81
Andrei GHITESCU: Expresionismul: doar un curent literar ‑ artistic? / 97
Sebastian GRAMA: Intalnirea la joc / 101
Dragos GRUSEA: Despre marile absente cosmice. O interpretare a diferentialelor divine pornind de la Kant si Fichte / 103
Michael S. JONES, Viorel CIOARA: The last chapter of the last book: an excerpt / 123
Nicolae LEAHU: Arte poetice blagiene (3). Catre cititori / 143
Florin LOBONT: Cunoastere si credinta – consonante asupra locului misterului metafizic intre Blaga si trei idealisti englezi ai vremii sale / 149
Daria MUSAT: Presupusele orientari politice ale lui Lucian Blaga / 167
George Eduard NEDELESCU: „De‑aci si de mai departe” de sistem. Linii de hotar intre Mesterul Manole si morarul Noe / 174
Cosmin NEIDONI: Dubla dimensiune a limbajului in metafizica lui Lucian Blaga / 186
Ovidiu PECICAN: Copilarie si cultura / 194
Valeriu SOFRONIE: Principiul inadecvarii (nepotrivirii) in filosofia lui Lucian Blaga / 200
Constantin STOENESCU: „Spiritul matematic” ca stil de gandire / 226
Marian VASILE: Un poet, doi poeti: Lucian Blaga / 251
Dan VEREJANU: Omul „nevinovat”, „paradisiac”, „omul deplin” in creatia lirica si filosofica a lui Lucian Blaga / 255
Adriana WEIMER: Lucian Blaga si „Casa Bredicenilor” din Lugoj – a Bibliotecii Municipale Lugoj / 266
Karina ZYBACZYNSKI: Spatiul‑matrice in viziune blagiana. Cultura si geopolitica in secolul al XXI‑lea / 273

Omului ii plac adancimile si este fascinat de inaltimi. Unele dintre cele mai primejdioase sporturi din lume (alpinismul si scufundarile) au de‑a face cu tainicul, cu lumea ascunsa privirii celor multi. Se aventureaza spre ea, infruntand pericole, facand sacrificii. Cand nu‑si afla visul implinit, revine in lumea de mijloc, printre cei multi. Desi este sadita in fiecare din noi aceasta nevoie de aventura, nu oricui ii este dat sa lase in urma culcusul linistit si sa caute misterul. Frica de necunoscut ii inspaimanta pe cei mai multi, facandu‑i sa renunte.
Blaga este un om al tainei, dar si un om tainic. Este al tainei pentru ca si‑a facut obiect de studiu din ceea ce este ascuns si este tainic pentru ca, la randu‑i, si‑a ingropat comorile stranse fie pe creste de munte, unde doar vulturii si zeii se avanta, fie in adancimi de mari, unde numai pestele unditar si sirenele stiu sa coboare.
A trecut un secol de la aparitia primelor doua scrieri filosofice blagiene, iar timpul, din dusman al maruntelor fiinte, asa cum sunt oamenii si creatiile lor, s‑a transformat intr‑un aliat „pe termen lung”. Pana sa vina seceta rosie peste cultura romana, receptarea operei lui Blaga s‑a aflat intr‑o continua crestere, de parca Demiurgul insusi trimitea asupra ei ploaie si lumina. Aceste doua conditii fiind implinite de sus, totul venea de la sine de jos. Solul era bun, semintele erau „mirabile”, rodul era gustos si frumos la infatisare. Trebuia doar sa intinzi mana si sa iei. Apoi dintr‑o data s‑a facut tacere in jur. Cerul s‑a intunecat, apele s‑au retras, iar lucratorii viei au luat calea bajeniei. Printre ei si creatorul despre care ne‑am invrednicit sa scriem acest volum. Era vremea ca filosoful sa plece in pribegie istorica, pentru a‑si ispasi vina gandirii. Parea ca nu mai era loc pentru ganduri. Si n‑au fost o lunga vreme ganditori printre noi. Poti incendia paduri, poti calca cu cizme gradinile, chiar si oameni poti ucide. Dar nu poti suprima gandul. Ii acoperi gura, iar el invata ochii sa vorbeasca. Ii acoperi ochii, dar el vrajeste mainile ca pe ale olarului. Gandul poate scoate rod si din piatra seaca a istoriei, daca a fost crescut de mic la marginea fantanilor. 
Despre Blaga este acest volum si despre feluri de a vorbi despre el: de fiecare data diferite, dar de fiecare data despre el si creatia sa minunata.
In volumul de fata, autorii s‑au alaturat intr‑o aventura a deslusirii de intelesuri sadite de‑a lungul acestei axis cognitionis blagiene.

Coordonatorii

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 718 0745 200 357 vanzari@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!