Propuneri manuscrise: [email protected]:  0745 204 115     

Urmărire comenzi Persoane fizice / Vânzări: 0745 200 357 / Comenzi Persoane juridice: 0721 722 783     

Editura Paideia Etnoculinarul romanesc. Preparate de peste - Radu Anton Roman

Editura Paideia
-5%
206,14 Lei 195,83 Lei

Editura: Paideia

Autor: Radu Anton Roman

Pagini: 104

Anul publicării: 2024

ISBN: 978-606-748-889-0

În stoc
Cod Produs: 9786067488890 Ai nevoie de ajutor? 0745 200 357
Adaugă la Wishlist Cere informații
  • Descriere
  • Download (1)
  • Autori
  • Cuvânt înainte
  • Review-uri (0)
Pestele. Legat cu precadere de interdictiile alimentare, fiind singurul aliment de origine animala tolerat in hrana de post in anumite zile (deci aliment ritual prin excelenta), pestele cumuleaza stravechi simboluri ce isi au izvorul in mitologia popoarelor.

Pestele este in mitologia romaneasca element cosmogonic fundamental. „In mare este un peste, pe pestele cela stau patru stalpi si pe stalpi pamant; cand pestele clatina din coada, atunci si pamantul se cutremura... Cei patru stalpi sunt cele patru posturi. Noi posturile le postim de aceea ca sa nu ne cufundam. Dar acum un stalp e mai mancat, caci oamenii nu postesc”.

Desi nu este admis in hrana de post obisnuita, exista zile de „dezlegare la peste” in postul cel mai sever, in care el este singura proteina tolerata. In acest sens, Buna Vestire (Blagovestenia), Floriile sau Nasterea Maicii Domnului sunt zile de „dezlegare la peste”, ca si zilele de miercuri sau vineri din sarbatori.

„Cine inghite un peste viu la Blagovestenie, acela va prinde peste tot anul”, de asemenea, si cel care la 40 de sfinti (9 martie) prinde 40 de pesti si unul il inghite viu.

Important rol ritual are si pestele mancat la Paste (dupa painea sfintita, dar inaintea oricarui alt aliment), gest obligatoriu in vechi tipare de viata, bazat pe simbolismul benefic al pestelui, care poate asigura sanatatea si vioiciunea omului pe parcursul unui an intreg.

In context funerar, la pomana de inmormantare (daca este in post, mai ales), pestele are rol ceremonial, conferind mesei solemnitate si semnificatii crestine marcante. (Vaduva)
Informatii conformitate produs
  • Etnoculinarul romanesc. Preparate de peste - Radu Anton Roman

    Descarcă
Radu Anton Roman (1948, Fagaras - 2005, Bucuresti) a fost un jurnalist, scriitor si realizator TV, cunoscut mai ales pentru emisiunile pe teme culinare.

 Intr-o viata de 57 de ani, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vanator si pescar sportiv, a publicat poezii, insemnari de calatorie, romane si eseuri, fiind implicat in mai multe proiecte de televiziune si publicatii, dedicandu-se din anul 1997 si domeniului gastronomic.

 In 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrari recente ale gastronomiei romanesti „Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti” (Editura Paideia).

Intre 2001 si 2005 a realizat pentru Pro TV emisiunea cu profil culinar „Bucataria lui Radu”.

 Printre biologii Mihai C. Bacescu, Alexandru Marinescu si Adrian Gagea, geograful Ion Cepleanu sau fotograful Ovidiu Bogdan, Radu Anton Roman a fost in 1991 unul dintre colaboratorii romani ai lui Jacques Yves Cousteau in decursul turnajului celor patru filme despre Dunare. Impreuna cu Adrian Gagea, a parcurs in echipa lui Cousteau Delta Dunarii, povestind aceste aventuri in 2001 in jurnalul „In Delta cu Jacques-Yves Cousteau" (Editura Paideia).

 Romanul „Zile de pescuit” (reeditat in 2002 de Editura Paideia), pentru care i-a fost decernat Premiul Luceafarul in 1985, a fost publicat in Franta cu titlul „Des poissons sur le sable” (editura Noir sur Blanc). In 2004, datorita lui Radu Anton Roman si a lucrarii sale „Savoureuse Roumanie”, ce include 358 de retete culinare si istoria lor, Franta a (re-) descoperit bucataria romaneasca.

 In afara de aceasta, Radu Anton Roman a fost un cunoscut si competent cronicar teatral, prezent in publicatii ca Romania literara si Luceafarul, prin anii '70-'80.

 Mare iubitor al placerilor vietii, epicurian si hedonist declarat, Radu Anton Roman s-a stins din viata din cauza unui infarct in 2005.

 Este inmormantat in cimitirul Bellu catolic.

Cunoscutul om de televiziune si scriitor, Radu Anton Roman, ne pune inainte o savuroasa trecere in revista a celor mai apetisante retete de mancaruri romanesti, dimpreuna cu povestea lor. Un album complet ilustrat, care nu ar trebui sa lipseasca din biblioteca niciunui gurmand.

Dacă dorești să iți exprimi părerea despre acest produs poți adăuga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienți Luni - Vineri intre 8.00 - 16.00

0745 200 357 vanzari@editurauniversitara.ro

Compara produse

Trebuie să mai adaugi cel puțin un produs pentru a compara produse.

A fost adăugat în wishlist!

A fost șters din wishlist!