Previne si invinge boala cu plante medicinale imunitare si adaptogene

 • Autor:

 • Editura: Editura Universitară

  ISBN: 978-606-28-0287-5

  Doi: 10.5682/9786062802875

 • Anul publicării:

  Ediţia: II, revizuita si adaugita

  Pagini: 208

1638 RON

Disponibilitate: în stocCuvânt înainte Previne si invinge boala cu plante medicinale imunitare si adaptogene

Valoarea terapeutica a plantelor medicinale se bazeaza pe relatia care exista intre structura chimica a principiilor active din plante si actiunea lor farmacodinamica exercitata asupra organismului. Marea complexitate a compozitiei chimice, la unele plante fiind de peste 50 compusi identificati, explica de ce una si aceeasi planta are efecte terapeutice in foarte multe afectiuni.

Desi pare simpla si pe intelesul tuturor, fitoterapia isi are rigorile si limitele ei, care sigur trebuie cunoscute, pentru a nu cadea in extrema de a face din ea un panaceu.

Pentru a putea fi practicata cu discernamant si competenta profesionala, specialistii (botanisti, biochimisti, farmacisti), trebuie sa explice pe intelesul tuturor cum se pot folosi corect plantele medicinale atat in scop profilactic, cat si in scop curativ si de ce plantele nu sunt chiar asa inofensive cum par a fi. Multe contin substante biologic active toxice si numai doza face diferenta dintre medicament si otrava!

Fitoterapia nu poate fi o metoda izolata, singulara si independenta de celelalte mijloace terapeutice; ea trebuie sa intregeasca repertoriul terapiilor moderne, fiind unanim recunoscuta eficienta sa in pregatirea si intarirea organismului pentru a face fata la tot felul de agresiuni, cu alte cuvinte este benefica pentru intarirea imunitatii.

Natura este foarte generoasa cu noi si asa cum s-a petrecut intotdeauna, ne ofera sprijin si ne este nu numai calauza in drumul nostru spre obtinerea si pastrarea unei stari de sanatate normala, dar vine cu oferta ei directa de bine, sanatate si frumusete pentru om, cu oferta in medicamentele verzi, asa cum metaforic au fost botezate plantele medicinale.

In cartea sa „Previne si invinge boala cu plante medicinale imunitare si adaptogene”, autoarea - un bun specialist in biologie, un cercetator riguros cu care am colaborat in munca noastra de cercetare de aproape trei decenii, la Institutul de Biologie si Nutritie Animala Balotesti - ne introduce in fascinanta lume a plantelor, descrie simplu si pe intelesul tuturor procese fiziologice si biochimice complexe, precum imunitatea si autoadaptarea organismului la factori nocivi, in lupta cu boala, si mai ales arata importanta plantelor medicinale in prevenirea bolilor si mai ales in declansarea unor mecanisme de autoaparare, inca insuficient cunoscute si care ne permit sa fim propriul nostru doctor!

In primul capitol al cartii, autoarea face o retrospectiva a cunoasterii in domeniul terapiei cu plante, amintind ca primele cunostinte dateaza de la sumerieni (cu aproape 5000 de ani inainte de Hristos), de la care s-au pastrat celebrele tablite de lut cu reprezentarea grafica a multor ierburi de leac.

Aminteste si de traditia poporului nostru, ai carui stramosi, dacii, ne-au lasat prin cuvant, o adevarata enciclopedie a plantelor medicinale, cu invataturi si idei ce au strabatut veacurile, pana in zilele noastre.

Autoarea descrie metodele de lucru in fitoterapie, formele sub care se pot folosi plantele si anume: infuzii, pulberi, decocturi, siropuri, tincturi, macerate - multe formule fiind gandite, preparate si folosite personal de autoare.

Interesanta si dupa parerea mea, apropiata de adevar, este parerea dansei ca boala este asociata unui dezechilibru Previne si invinge boala cu plante medicinale imunitare si adaptogene 9 metabolic al organismului cauzat de slabirea sistemului imunitar, lipsa de activitate fizica, alimentatia nesanatoasa, dar si de unii factori nocivi externi precum poluarea apei, a aerului, a hranei, agenti infectiosi, bacterii, virusuri si mucegaiuri patogene, etc. precum si de starea psihica, emotii de cele mai multe ori necontrolate sau stres.

Nu lipsita de interes si nici singulara este parerea autoarei potrivit careia fiecare om este legat de locul nasterii prin fire nevazute, datorita carora oamenii se simt bine, dorm si se hranesc bine, au rezultate bune in cariera si viata personala si mai ales nu fac eforturi deosebite pentru a-si pastra sanatatea, in satul, orasul sau tara in care au vazut lumina zilei. De aceea, plantele medicinale autohtone precum musetelul sau busuiocul par sa aiba rezultate mult mai bune, pentru noi, romanii, decat celebrele ginseng sau noni.

Sfatul autoarei de a folosi cu incredere plantele medicinale culese sau cultivate de noi in gradina, in padurea din apropiere, in poiana sau pajistea de munte unde mergem in excursii, este pertinent, corect si bun de urmat, de catre fiecare dintre noi, parinti si copii, tineri si mai putin tineri in efortul comun de a avea o viata frumoasa.

Prin fiecare rand al acestei carti, autoarea ne indeamna sa iubim si sa respectam plantele si ne asigura ca fiecare plantuta, oricat de modesta ar fi ea, pe langa care trecem de multe ori cu indiferenta, reprezinta darul de sanatate, de frumusete si de viata lunga pentru noi oamenii, de la Natura! Mesajul tacut al plantelor manifestat prin culoare si miros este „... inapoi la alimentatia naturala si sanatate prin farmacia naturii”!

 Dr. ing. Catalin Dragomir 

Director stiintific INCDBNA Balotesti

Despre autor

Virginia Ciocan

Licenţiată în Biologie, Universitatea Bucureşti, Doctor în Știinţe Biologice.

Activitate : biolog şi cercetător ştiinţific la Centrala Delta Dunării (Tulcea, Maliuc, Sulina), CCIT - Făgăraş, IBNA - Baloteşti, Ilfov.

Experienţă: cercetare în domeniile: ecologie generală, piscicultură, entomologie, protecţia plantelor, botanică, microbiologie.

Cărţi publicate:

Grupa de sânge şi viaţa individuală, 2007, Ed. Ceres, Bucureşti

Sănătate şi frumuseţe prin aromaterapie şi masaj, 2010, Ed.Ştefan, Buc.

Plante etnobotanice din România - între adevăr şi pericol, 2011, Ed. Ceres, Bucureşti

Grupa de sânge O-I, A- II, B-III, AB-IV şi viaţa individuală, ediţia I şi a II-a, 2012, 2014, 2015, vol. I-IV, Ed. Universitară, Bucureşti

Previne şi învinge boala cu plante medicinale imunitare şi adaptogene, 2012, 2015, ediţia I şi ediţia a II-a, Ed. Universitară, Bucureşti

Medicamente verzi din farmacia naturii, 2013, Ed.Universitară, Bucureşti

Preţuieşte-ţi inima - plante medicinale cardiovasculare, 2014, Ed. Editgraph, Buzău

Aromaterapie prin masaj, 2015, Ed. Editgraph, Buzău

Te-ar mai putea interesa şi..

Promoţii

Ghid de contabilitate si legislatie pentru Casele de Ajutor Reciproc

Ghid de contabilitate si ..

Contabilitate

4300 RON Detalii 48.17 RON

GHIDUL LEGISLATIV-FISCAL AL MICULUI ÎNTREPRINZĂTOR

GHIDUL LEGISLATIV-FISCAL ..

Contabilitate

3000 RON Detalii 38.53 RON

CONTABILITATE. DE LA TEORIE LA PRACTICA. Metoda si modelare

CONTABILITATE. DE LA TEOR..

Contabilitate

10000 RON Detalii 55 RON

Recomandările editurii

Citatul zilei

Preceptele dreptului sunt: sa traiesti cinstit, sa nu vatami altuia, sa dai fiecaruia ce i se cuvine

Iustinian

Personalităţi

Nicolae Iorga Nicolae Iorga Nicolae Iorga  a fost istoric, critic literar, dramaturg, poet, ministru, prim-minist ... citeşte mai mult →

Interviuri

GABRIEL ANDREESCU GABRIEL ANDREESCU   Gabriel Andreescu este profesor asociat la Facultatea de Stiinte Politi ... citeşte mai mult →