Efectele asimetriei informationale in economia Romaniei

 • Autor:

 • Editura: Editura Universitară

  ISBN: 978-606-591-683-8

  Doi: 10.5682/9786065916838

 • Anul publicării:

  Ediţia: I

  Pagini: 106

1927 RON

Disponibilitate: în stocMai multe detalii Efectele asimetriei informationale in economia Romaniei

Informatia a devenit in prezent un factor economic extrem de valoros. Toate deciziile de alocare a resurselor se bazeaza pe previziuni si asteptari ce necesita un flux informational rapid si de calitate. Informatia insa se castiga greu si se distribuie neuniform.

Tocmai aceasta caracteristica a distribuirii asimetrice a informatiei sta la baza unui vast numar de fenomene economice. In absenta unui cadru formal de analiza a asimetriei informationale, efectele acesteia pot fi cu usurinta confundate si interpretate gresit. De exemplu, putem observa functionarea neperformanta a unei piete.

Cautand explicatii, putem acuza cumparatorii de pretentii excesive, vanzatorii de un comportament speculativ sau pur si simplu preturile de o rigiditate anormala. De fapt, lipsa lichiditatii pietei s-ar putea datora unei distributii asimetrice a informatiei ce-i face pe cumparatori excesiv de prudenti iar pe unii vanzatori ii determina sa paraseasca piata pe fondul frustrarii induse de comportamentul cumparatorilor.

Dezvoltarea unei economii este inevitabil insotita de extinderea si perfectionarea circuitelor informationale prin cresterea gradului de transparenta si de standardizare. Este inutil sa discutam daca reducerea asimetriei informationale sustine dezvoltarea economica sau vice-versa pentru ca ele merg de fapt mana in mana. Cel mai important lucru este diagnosticarea corecta a problemelor pe care asimetria informationala le poate genera in economie pentru a nu aplica tratamente gresite.

In orice economie poate fi descoperit un numar urias de situatii afectate de asimetria informationala. Economia Romaniei nu face exceptie. Ar fi imposibil de tratat exhaustiv chiar si o mica parte a acestora. Acest lucru nu a reprezentat niciodata intentia acestei lucrari ce isi propune sa analizeze doar cateva exemple, punand in prim plan explicarea conceptelor teoretice. Trasatura comuna exemplelor selectate este importanta lor mare pentru economie si relevanta pentru intelegerea efectelor asimetriei informationale.

Primul capitol introduce elementele structurale ale modelelor de analiza a asimetriei informationale. Limbajul anglo-saxon a consacrat modelele bazate pe doi jucatori, unul fiind Principal iar celalalt Agent. Primul este cel care delega celui de-al doilea efectuarea unor activitati economice in conditii de asimetrie informationala. Pentru a evita orice confuzie, in acest capitol este discutata pe larg cea mai potrivita traducere in limba romana, cea de Mandant si Mandatar. Originea juridica a acestor termeni poate impune restrictii, de aceea se ofera si o discutie ampla a diferentelor dintre abordarea juridica si cea economica. Lamurirea acestei diferentieri terminologice permite folosirea celor doi termeni in toate capitolele ulterioare ce vizeaza modelarea concreta a unor situatii de manifestare a efectelor asimetriei informationale in economia Romaniei.

Al doilea capitol este dedicat hazardului moral. In limba engleza termenul este moral hazard, ceea ce complica traducerea in limba romana, deoarece poate fi folosit atat termenul de risc, cat si cel de hazard. Hazardul chiar daca este mai rar folosit in vorbirea curenta este legat de jocurile de noroc si de atitudinea de asumare a riscului (hazardare) ceea ce se apropie foarte mult de esenta comportamentului de moral hazard. Nici conceptul de risc moral nu este gresit pentru ca reflecta tot o primejdie cauzata de asimetria informationala. Hazardul moral apare atunci cand sub protectia unui avantaj informational actiunile unui subiect economic devin mai riscante si/sau mai putin etice. Un exemplu mult discutat pe plan international este cel al managerilor din sectorul bancar ce au creditat agresiv sectoare neperformante ale economiei mondiale, anticipand ca nu vor raspunde personal pentru pierderi. Pentru Romania am ales drept reprezentativa decizia de folosire a emisiunii monetare pentru finantarea deficitului bugetar in perioada 1990- 2004. Puterile politice din perioada respectiva s-au simtit protejate de nemultumirea populatiei deoarece inflatia este un fenomen complex si cauzele ei monetare pot fi relativ usor disimulate.

Cel de-al treilea capitol trateaza selectia adversa ce apare atunci cand alegerile sunt afectate de asimetria informationala. Selectia se intoarce impotriva celui ce o realizeaza, deoarece decidentul nu detine toate informatiile necesare. Intr-un caz extrem, alegerea devine aproape imposibila deoarece asimetria informationala afecteaza atat decidentul ce selecteaza, cat si  subiectele economice supuse selectiei, avand loc un proces de inrautatire a calitatii lor, deoarece opacitatea atrage elementele negative. Selectia adversa afecteaza profund echilibrul pietelor.

Vom vedea cum sectorul asigurarilor facultative pentru autoturisme din Romania traverseaza o perioada foarte grea si trebuie sa-si imbunatateasca in primul rand nu forta de vanzari ci capacitatea de a stabili un profil de risc mai precis al clientilor. Tot in acest capitol, exemplul legat de echilibrul pietei locuintelor din mediul urban propune o explicatie bazata pe asimetria informationala pentru ritmul rapid de crestere a preturilor din perioada de boom 2005-2008. Selectia adversa s-a putut manifesta ca un efect de halo pentru cumparatorii ce au perceput preturile mari ale apartamentelor noi drept un indicator al calitatii lor. Semnalizarea este un fenomen ce apare in conditii de asimetrie informationala si poate contribui la o mai buna functionare a activitatii economice. Subiectul cu un avantaj informational ia anumite decizii ce devin un semnal pentru alti participanti, in scopul facilitarii incheierii unui contract. Educatia si migratia internationala, doua teme de mare actualitate in Romania sunt analizate pentru intelegerea efectelor asimetriei informationale.

Scaderea calitatii medii a studiilor universitare din Romania reduce nivelul de pregatire mediu al specialistilor dar le inrautateste sansele de angajare si acelor absolventi ce invata foarte bine, deoarece angajatorii isi pierd increderea in toate diplomele.

Efectele asimetriei informationale in economia Romaniei sunt ample si nu pot fi eliminate. Daca insa le vom intelege logica si domeniul de actiune vom putea lua masuri eficace de atenuare a lor.

Cuprinsul cărţii Efectele asimetriei informationale in economia Romaniei

Introducere /7

Capitolul 1. Modelul mandant (principal) – mandatar (agent) in studiul asimetriei informationale/ 12

1.1. Conceptul de asimetrie informationala/ 12

1.2. Cadrul de definire a conceptelor cheie utilizate in studiul asimetriei informationale/ 14

Capitolul 2. Hazardul moral/22

2.1. Modelarea situatiilor cu hazard moral/22

2.2. Inflatia galopanta din Romania in perioada 1991-2004 si prevederile din statutul BNR/ 26

Capitolul 3. Selectia adversa /36

3.1. Bazele modelarii situatiilor de selectie adversa/ 36

3.2. Selectia adversa pe piata asigurarilor din Romania/ 38

3.3. Echilibrul pietelor cu informatie asimetrica: modelul „lamailor”/ 44

3.3.1. Modelul lui Akerlof /44

3.3.2. Modelul lui Wilson /45

3.4. Selectia adversa pe piata locuintelor din Romania/ 48

3.4.1. Evolutia echilibrului pietei inainte si dupa Boom/ 48

3.4.2. Analiza pietei locuintelor din mediul urban din Romania pe baza modelului lui Wilson/ 53

3.4.3. Efectele programului „Prima Casa” /59

Capitolul 4. Semnalizarea/ 67

4.1. Elemente fundamentale in teoria semnalizarii/67

4.2. Semnalizarea prin intermediul diplomei de studii superioare in Romania/ 71

4.2.1. Semnalizarea pe piata muncii pentru absolventii de invatamant superior /71

4.2.2. Situatia invatamantului superior din Romania/ 76

4.3. Semnalizarea pe piata muncii din Romania cu ajutorul programului ERASMUS/ 82

4.4. Semnalizarea si migratia internationala a fortei de munca/ 92

Concluzii/ 99

Bibliografie/ 105

Despre autor

Basarab Gogoneata

Te-ar mai putea interesa şi..

Fiscalitate

Fiscalitate..

Economie generala

000 RON Detalii

Teorii si doctrine economice de la Aristotel la Samuelson

Teorii si doctrine econom..

Economie generala

3372 RON Detalii

Teste grilă pentru examenul de licenta - Anii III Zi şi FR

Teste grilă pentru exame..

Economie generala

2120 RON Detalii


Produse si servicii de asigurari

Produse si servicii de as..

Economie generala

2700 RON Detalii

Analiza economico-financiara

Analiza economico-financi..

Economie generala

1445 RON Detalii

Metode cantitative in economie

Metode cantitative in eco..

Economie generala

2311 RON Detalii

Promoţii

Contabilitatea aplicata a intreprinderilor si microintreprinderilor

Contabilitatea aplicata a..

Contabilitate

3500 RON Detalii 38.53 RON

Memomed 2017

Memomed 2017..

Medicina

6400 RON Detalii 80 RON

GHIDUL LEGISLATIV-FISCAL AL MICULUI ÎNTREPRINZĂTOR

GHIDUL LEGISLATIV-FISCAL ..

Contabilitate

3000 RON Detalii 38.53 RON

Recomandările editurii

ROMANIA SI FENOMENELE MAJORE DIN ECONOMIA EUROPEANĂ SI GLOBALA, Vol. 1

ROMANIA SI FENOMENELE MAJORE D..

Istoria economiei

4334 RON Detalii

GEOGRAFIE - GHID DE PREGATIRE PENTRU BACALAUREAT. Europa-Romania-Uniunea Europeana. Probleme fundamentale

GEOGRAFIE - GHID DE PREGATIRE ..

Carte Preuniversitara

3372 RON Detalii

Citatul zilei

Preceptele dreptului sunt: sa traiesti cinstit, sa nu vatami altuia, sa dai fiecaruia ce i se cuvine

Iustinian

Personalităţi

Grigore Alexandrescu Grigore Alexandrescu Grigore Alexandrescu a fost un poet si fabulist român. A debutat cu poezii publica ... citeşte mai mult →

Interviuri

VLADIMIR TISMĂNEANU VLADIMIR TISMĂNEANU     Vladimir Tismaneanu (n. 4 iulie 1951, Brasov) este un politolog ... citeşte mai mult →