Scriind cu voracitatea lui Octavio Paz si facand oscilatii continue intre viata si moarte ca Juan Rulfo, Fuentes alcatuieste in Toate familiile fericite o polifonie de voci si idei despre deziluziile societatii mexicane si ale lumii moderne.
Pornind de la mottoul tolstoian ca „Toate familiile fericite seamana una cu alta, fiecare familie nefericita este nefericita in felul ei“, facem cunostinta rand pe rand cu personaje dintre cele mai pestrite. O familie nu are nimic de impartit in afara de singuratate, o mama vorbeste cu ucigasul propriei fiice, o pereche improbabila isi deapana tineretea, trei femei se intalnesc la cosciugul tatalui lor. Toate aceste tablouri si multe altele sunt insotite de corul mitic care apare intre povestiri ca sa traga concluzii dintre cele mai neasteptate si mai crude.
O tragedie in dialoguri si ritmuri cotidiene despre viata dura a tuturor copiilor strazii, a celor uitati, a celor care inca mai cauta speranta, scrisa ca un indemn la o lume mai buna.
CARLOS FUENTES (1928–2012) a fost unul dintre cei mai reprezentativi scriitori ai Boomului latino-american. Opera sa, elogiata de critici, a fost tradusa si publicata in peste patruzeci de tari. In afara de romane, a scris si numeroase povestiri, ese-uri, piese de teatru si scenarii de film. Considerat un punct de referinta al culturii mexicane, s-a implicat in viata politica si sociala din tara sa si a tinut conferinte la universitati de presti-giu ca Princeton, Harvard, Columbia si Cambridge.
Printre numeroasele premii si distinctii care i s-au acordat se numara Premiul Rómulo Gallegos, Premiul Alfonso Reyes, Premiul Cervantes, Premiul Grinzane Cavour, Premiul Príncipe de Asturias pentru Literatura, Premiul Galileo si Legiunea de Onoare franceza.
Dintre cartile sale, la Curtea Veche Publishing au fost traduse si vor fi reeditate Vointa si norocul, Jiltul vulturului si Crezul meu.
Un periplu in viata tumultuoasa a Mexicului contemporan, care expune fara oprelisti tarele familiei moderne.
Scrie un review